Skąd w dzisiejszych czasach powolny rozpad wartości rodzinnych?

Dyskusje dotyczące życia, społeczeństwa, polityki, filozofii itp.
Awatar użytkownika
KierowcaInrzynier
Pobudzony intro
Enneagram: 5w4
MBTI: INTP
Kontakt:

Re: Skąd w dzisiejszych czasach powolny rozpad wartości rodzinnych?

Post autor: KierowcaInrzynier »

Anemone pisze: 24 lis 2025, 18:40 @KierowcaInrzynier, też nie lubię idiotów, ale nadal uważam, że mogą sobie wierzyć w co chcą, a ja mogę wierzyć w latającego potwora spaghetti i nie powstanie z tego powodu utopia podobna do tej w "Nowym wspaniałym świecie."
Czas zweryfikuje, czy będą mogli wierzyć czy nie. Cieszmy się (lub nie- w zależności jak nam się żyje w obecnych realiach) prawdopodobnie ostatnimi latami liberalnej demokracji, która zapadnie się pod własnym ciężarem - była zbyt dobra, naiwna i inkluzywna.
Sam chciałbym być nieco bardziej liberalny, ale życie w biedzie, patologii, wieloletnia obserwacja rzeczywistości wokół mnie i obracanie się wśród ludzi z wielu środowisk sprawiły, że nie wierzę już w sen o Amerykańskiej wolności.
"Don't bend; don't water it down; don't try to make it logical; don't edit your own soul according to the fashion. Rather, follow your most intense obsessions mercilessly." - Franz Kafka
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Re: Skąd w dzisiejszych czasach powolny rozpad wartości rodzinnych?

Post autor: Drimlajner »

Anemone pisze: 24 lis 2025, 18:40 Nie uważam też, że odrzucenie religii spowoduje poprawę mentalności ludzi, moim zdaniem jednak prawo do wolności myśli, sumienia i wyznania, to krok do przodu w rozwoju cywilizacyjnym, a nie, do tyłu.
Anemone pisze: 24 lis 2025, 18:40 a ja mogę wierzyć w latającego potwora spaghetti i nie powstanie z tego powodu utopia podobna do tej w "Nowym wspaniałym świecie."
Krok do tyłu, tak. Na szczęście (Bogu niech będą dzięki etc.) nic nie wskazuje na to aby New Age miało się utrzymać, a milenialsi, cóż, to zasadne, że pokolenia przychodzą i pozostawiają coś po sobie, lecz w tym przypadku nie zostanie pozostawione nic.

Metafizykę Latającego Potwora Spaghetti omawialiśmy w innym temacie, nie pamiętam już którym, i nie warto pamiętać, bo ostatecznie i tak wyszło zero.
ODPOWIEDZ