Enneagram;)

Tutaj rozmawiamy o ogólnych kwestiach osobowości, typologiach osobowości, temperamentu.
Nleth

Re: Enneagram;)

Post autor: Nleth »

Agon pisze:5w6 może mieć fobiczne skrzydło, albo antyfobiczne. Z postów, które napisałeś wynika, że pewnie masz przewagę antyfobicznego np. w tym poście widać, że szukasz zagrożenia zostania popychadłem, więc zabezpieczasz się i zostajesz mastermindem. Przynajmniej ja tak to widzę. Ale lepiej nie traktować enneagramu i MBTI zbyt poważnie, bo czasem takie gadanie przypomina astrologię :P
Właśnie miałem napisać, że 6 zachowują się fobicznie lub antyfobicznie kiedy są w stresie, a moje zachowanie wynika z jak to ująłeś "trójtypu", bo w innym teście miałem 5 w sferze intelektu, 8 w sferze instynktu i 3 w sferze emocji, kolejność według ważności.

Potem przeczytałem dalszą dyskusję i porównanie tego do astrologii oraz wcześniejsze posty w tym wątku. Na uwagę zasługuje post użytkownika "Drimlajner" w którym ładnie rozprawia się z typologiami. Jednak daruję sobie tego typu rzeczy.

Usuwam z profilu swój wynik MBTI i enneagram. Jak ktoś koniecznie chce mnie zaszufladkować i nie może bez tego żyć, to proszę:

MBTI - INTJ

Enneagram - 5w6, 583
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

Post autor: Agon »

Ewentualnie możesz być zdegenerowaną 8, która posiada negatywne zachowania 5: izolacja, mizantropia, ludzie jako obiekty (obiekty obserwacji u normalnej 5, obiekty manipulacji u 8 zachowującej się jak 5), chłód emocjonalny, rządzenie zza pleców kogoś innego. Bardziej pasujesz na 8 niż 5, bo głównym celem 8 jest zdobycie władzy i wpływów, a celem 5 jest wiedza. U 8 wiedza może być sposobem na zdobycie wpływów i władzy. U 5 wiedza jest celem samym w sobie.

5 nie koncentrują się na działaniu, tylko na myśleniu. Myślą i myślą, żeby sobie dalej myśleć. Chcą obserwować, definiować i odkrywać różne zjawiska. Filozofowanie sprawia im frajdę. Ty koncentrujesz się na działaniu, stawiasz na praktyczność.

Pasujesz trochę do Mr. Burnsa z Simpsonów - niby 8, typowy "szef", którego celem była władza absolutna, a jednak introwertyk, skrzywiony psychicznie mizantrop, którego wszyscy nienawidzili i który nienawidził wszystkich. No i Mr. Burns to kapitalista, jak ty.

Obrazek
Nleth

Agon pisze:Ewentualnie możesz być zdegenerowaną 8, która posiada negatywne zachowania 5...
Nie, jestem pełnokrwistym introwertykiem. Od urodzenia taki byłem, tylko że postanowiłem się rozwijać. Zamiast biernie siedzieć i przyjmować postawę uległą, wolałem działać by nie dać się zniszczyć osobom bardziej energicznym i przebojowym. Potem pojąłem, że tacy ludzie to ekstrawertycy.

Moim celem nie jest władza, tylko spokój i wiedza. Niestety nie wszyscy ludzie mają ten sam cel co ja. Intuicyjnie wyczuwałem to już w młodym wieku, a później strony o enneagramie i MBTI pomogły mi zrozumieć jak bardzo odmienne jest zachowanie obcych. Zachowanie uległe nie wchodziło w grę, bo potrzeby kilku osób będą ze sobą sprzeczne, więc ulegając jednemu narażam się drugiemu. Musiałem wypracować taką strategię, by żadnemu się nie narazić, a najlepiej jest to zrobić poprzez kontrolę nad poczynaniami takich osób. Stąd 8 w trójtypie, ale można to też uznać za antyfobiczny wpływ skrzydła 6. Uznanie jest u mnie na ostatnim miejscu i zdobywam je w najprostszy sposób - zapracowując na nie. To wyjaśnia 3 w trójtypie i moją niechęć do socjalistów obiboków. Tak naprawdę nie obchodzi mnie żadna ideologia, ani to kto ma jakie poglądy i styl życia dopóki nie wpływa to na moje życie. Piętnuję takie osoby po to, by podkreślić różnicę pomiędzy nimi, a mną i w ten sposób redukuję wstyd.

Enneagram ma to do siebie, że ma wiele interpretacji. Analizowałem go pod różnymi kątami, mnóstwo razy i na wiele sposobów. Znam efekt Barnuma, ale wynik testów oddaje to do czego doszedłem poprzez wnikliwą analizę. Jestem 5w6, nie żadną zdegenerowaną 8.
OBSERWATOR (5) ZE SKRZYDŁEM STRAŻNIK WARTOŚCI (6) - CZYLI "LIKWIDATOR PROBLEMÓW"
Piątki ze skrzydłem Szóstki to najwięksi intelektualiści ze wszystkich typów osobowości Enneagramu. Ich fundamentem życia jest analizowanie i katalogowanie rzeczywistości. Zainteresowane nauką, techniką, skupiający uwagę na faktach i szczegółach, zawsze rozkładają problem na czynniki pierwsze, aby dojść do rozwiązania.
Obserwatorzy z tym skrzydłem są bardziej skupieni na świecie zewnętrznym. Szukają w nim możliwości do zdobywania jeszcze większych kompetencji i realizowania swoich naukowych ambicji, które utwierdzają w nich własne poczucie wartości i pewność siebie. Doskonale sprawdzają się w logicznym wnioskowaniu z rozproszonych faktów i prognozowania na ich podstawie. Odnajdziemy ich w takich środowiskach zawodowych jak technika, inżynieria, filozofia. Bywają też cierpliwymi nauczycielami, ekspertami w danej dziedzinie, lubią bowiem mieć poczucie misji i ciężko pracować. Fascynują ich zarówno stare przedmioty, jak i wszelkiego typu wynalazki.
Skrzydło Szóstki daje Piątce sporą zdolność i chęć do współpracy z innymi ludźmi, dużą osobistą dyscyplinę oraz wytrwałe dążenie do założonych celów. Wykazują zatem większy niż drugi podtyp zmysł praktyczny, zdolności organizacyjne i niekiedy łączą swoje talenty z głową do interesów. Nie zaryzykują jednak niczego, dopóki nie będą stuprocentowo przygotowane i pewne powodzenia przedsięwzięcia. Niestety skrzydło Szóstki sprawia także, że Piątki mają jeszcze większe trudności w wyrażaniu uczuć, okazywaniem wdzięczności, nawiązywaniem bliskich kontaktów i ich utrzymaniu oraz zaufaniu ludziom. Czasami podejrzliwie podchodzą do innych, zastanawiając się nad ich ukrytymi motywami zachowania. Przez tą nieufność wykazują niekiedy sporą nerwowość i zmienność.
Mimo, że ich uwaga skupiona jest bardziej na przedmiotach, niż ludziach, potrafią silnie się identyfikować z najważniejszymi osobami w ich życiu. Wewnętrznie są bardzo wrażliwe i uczuciowe, lecz nigdy tego nie pokazują, gdyż nie są do końca pewne, jak to dobrze zrobić.
Cechuje ich wysokie poczucie humoru, uwielbiają intelektualne żarty i ogólnie są bardzo przyjacielsko nastawione do otoczenia i lojalne wobec przyjaciół, choć niekiedy towarzysko niezaradne czy nieobyte. Konflikty interpersonalne powodują w nich jeszcze większą bezczynność lub robienie uników, stosowanie technik biernej agresji lub odkładanie problemu na bok i ucieczkę w swoje intelektualne życie. Niekiedy, gdy ktoś wyraźnie narusza ich niezależność lub prywatność, potrafią wybuchnąć lub zbuntować się. Zazwyczaj uparcie trzymają się własnych poglądów i teorii, zrażając do siebie ludzi, którzy mają inne zdanie.
Ten opis najlepiej oddaje moje zachowanie, źródło.
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

MalinowoMi
Zagubiona dusza

Post autor: MalinowoMi »

9w1
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

http://www.thechangeworks.com/images/Famous.pdf - spis znanych typów

Osama bin Laden to według tego typ 5. Ciekawe, bo zawsze wydawało mi się, że to jakaś chora 1 - tacy są zwykle religijni fanatycy.
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Post autor: Drimlajner »

Osama bin Laden nie był religijnym fanatykiem.

On był najemnikiem. Walczył bo mu płacono.
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

Obrazek

Ciekawe ile w tej tabelce prawdy.
Awatar użytkownika
Papaja
Intromajster
Enneagram: 1w9
MBTI: ISTJ

Post autor: Papaja »

1w9
Kto stworzył ten labirynt niepewności, tę świątynię dufności, naczynie grzechu, pole usiane tysiącem zasadzek, przedsionek piekła, kosz po brzegi napełniony chytrością, truciznę słodką jak miód, łańcuch, który wiąże śmiertelnych z doczesnością – kobietę?
Awatar użytkownika
Faramuszka
Stały bywalec

Post autor: Faramuszka »

Agon mnie natchnął po poście w "MBTI".
Jak można zauważyć, na forum raczej nie uświadczymy zdrowej 2/7/8. Są to typy ekstrawertyczne.
Jednak każdy typ można mylnie sklasyfikować, z różnych przyczyn, a żeby się nie rozpisywać, odnośnie mylnych klasyfikacji typów introsiowych podlinkuję wam tutaj coś nieco, ale tylko tych najpowszechniejszych, jak ktoś będzie chciał to doczyta więcej.
Błędna ocena typów: 1 i 9
Błędna ocena typów: 1 i 4
Błędna ocena typów: 1 i 5
Błędna ocena typów: 1 i 6
Błędna ocena typów: 4 i 5
Błędna ocena typów: 4 i 6
Błędna ocena typów: 4 i 9
Błędna ocena typów: 5 i 6
Błędna ocena typów: 5 i 9
Błędna ocena typów: 6 i 9
No to, zarzuciłam was linkami. Ewentualnym czytaczom życzę udanej lektury :wink:
Awatar użytkownika
Irracjonalny
Pobudzony intro

Post autor: Irracjonalny »

Nleth

Te testy, które robiłem wcześniej stworzył ktoś nie mający pojęcia o tym co robi. Wprowadziło mnie to w błąd.

Jestem ekstrawertykiem, możecie mnie przemianować na Extrovert on board. Moje aktualne parametry to:
ENTJ, 8w7, 863

Ósemki mogą działać racjonalnie i metodycznie. Nie muszą być krzykliwe. W niczym nie umniejsza to ich ekstrawersji.
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

Nleth pisze:Te testy, które robiłem wcześniej stworzył ktoś nie mający pojęcia o tym co robi. Wprowadziło mnie to w błąd.
Oczywiście, to naturalne że błąd popełnił ten, który stworzył test.
Reakcja danego typu na wywrotkę, która miała bezpośredni wpływ na zajęcie drugiego miejsca w wyścigu (wiadomo, chciałoby się pierwsze):

1 – przegrałem, bo przewróciłem rower.
2 – kBlada, wszystko nie tak. Nie dość, że wywróciłem rower, to jeszcze przegrałem. Ale w sumie dobrze, ktoś inny wygrał.
3 – następnym razem nie przewrócę roweru i wygram.
4 – ech, gdybym nie przewrócił wtedy roweru...
5 – aby wygrywać wyścigi należy przejechać cały wyścig szybciej niż pozostali i nie wywracać roweru.
6 – musimy tym razem zrobić wszystko tak, aby nie wywracać roweru.
7 – zdarza się, że czasem wywróci się rower, ale i tak było świetnie.
8 – rower się wywrócił.
9 – no tak...
Jakoś tak mi się skojarzyło :lol:
Awatar użytkownika
tao
Intronek
Enneagram: 4w3

Post autor: tao »

Nie do końca się z tym zgadzam, ale wyszło 4w3. Za jakiś czas znowu powtórzę :)
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

Chyba oleję te typologie, teraz jak zrobiłem test na enneagram to mi wyszło 8w9. W sumie opis się nawet częściowo zgadza i to jest najdziwniejsze xD
Ósemka ze skrzydłem dziewięć: 8w9 - "Niedźwiedź"

Zdrowa ósemka ze skrzydłem dziewięć posiada aurę stoickiego spokoju. Traktuje daną jej władzę jako jej należną - królowa lub król wszystkiego co żyje. Może być łagodna, szczerego serca, ustępliwa. Często nurtująca, chroniąca innych, spokojna, pomocna przyjaciołom. Nieformalna i skromna, cierpliwa, lakoniczna i generalnie nieco introwertyczna. Czasem okazuje ironiczne poczucie humoru. Może posiadać aurę bezwarunkowego gniewu, coś w rodzaju śpiącego wulkanu. Wolno "wycieka lawa" ale gdy już wybucha to gwałtownie i niespodziewanie.
W stresie, skrzydło 9, daje ósemce rodzaj gruboskórnego odrętwienia. Może być wtedy nie świadoma swojego gniewu, dopóki kogoś nie skrzywdzi. Ciągle dominująca, zimna, może być obojętna na potrzebę ostudzenia swoich emocji. Jeśli ósemka jest bardzo niezdrowa, może być wredna, bez wyrzutów sumienia, agresywna w doprowadzaniu spraw do głupich zakończeń. Chaotyczne myślenie, moralne lenistwo, paranoja. Może być mściwa, sponiewierać tych, których kocha, nigdy nie wie kiedy zrezygnować.
Gdy robiłem teraz test, to starałem się unikać neutralnych odpowiedzi, bo wcześniej sporo takich dawałem, a na wstępie piszą by tego unikać. No to teraz zastosowałem się do tego no i proszę co wyszło i nawet trochę pasuje bo jestem choleryko-flegmatykiem :lol:
ODPOWIEDZ