Agon pisze:Ewentualnie możesz być zdegenerowaną 8, która posiada negatywne zachowania 5...
Nie, jestem pełnokrwistym introwertykiem. Od urodzenia taki byłem, tylko że postanowiłem się rozwijać. Zamiast biernie siedzieć i przyjmować postawę uległą, wolałem działać by nie dać się zniszczyć osobom bardziej energicznym i przebojowym. Potem pojąłem, że tacy ludzie to ekstrawertycy.
Moim celem nie jest władza, tylko spokój i wiedza. Niestety nie wszyscy ludzie mają ten sam cel co ja. Intuicyjnie wyczuwałem to już w młodym wieku, a później strony o enneagramie i MBTI pomogły mi zrozumieć jak bardzo odmienne jest zachowanie obcych. Zachowanie uległe nie wchodziło w grę, bo potrzeby kilku osób będą ze sobą sprzeczne, więc ulegając jednemu narażam się drugiemu. Musiałem wypracować taką strategię, by żadnemu się nie narazić, a najlepiej jest to zrobić poprzez kontrolę nad poczynaniami takich osób. Stąd 8 w trójtypie, ale można to też uznać za antyfobiczny wpływ skrzydła 6. Uznanie jest u mnie na ostatnim miejscu i zdobywam je w najprostszy sposób - zapracowując na nie. To wyjaśnia 3 w trójtypie i moją niechęć do socjalistów obiboków. Tak naprawdę nie obchodzi mnie żadna ideologia, ani to kto ma jakie poglądy i styl życia dopóki nie wpływa to na moje życie. Piętnuję takie osoby po to, by podkreślić różnicę pomiędzy nimi, a mną i w ten sposób redukuję wstyd.
Enneagram ma to do siebie, że ma wiele interpretacji. Analizowałem go pod różnymi kątami, mnóstwo razy i na wiele sposobów. Znam efekt Barnuma, ale wynik testów oddaje to do czego doszedłem poprzez wnikliwą analizę. Jestem 5w6, nie żadną zdegenerowaną 8.
OBSERWATOR (5) ZE SKRZYDŁEM STRAŻNIK WARTOŚCI (6) - CZYLI "LIKWIDATOR PROBLEMÓW"
Piątki ze skrzydłem Szóstki to najwięksi intelektualiści ze wszystkich typów osobowości Enneagramu. Ich fundamentem życia jest analizowanie i katalogowanie rzeczywistości. Zainteresowane nauką, techniką, skupiający uwagę na faktach i szczegółach, zawsze rozkładają problem na czynniki pierwsze, aby dojść do rozwiązania.
Obserwatorzy z tym skrzydłem są bardziej skupieni na świecie zewnętrznym. Szukają w nim możliwości do zdobywania jeszcze większych kompetencji i realizowania swoich naukowych ambicji, które utwierdzają w nich własne poczucie wartości i pewność siebie. Doskonale sprawdzają się w logicznym wnioskowaniu z rozproszonych faktów i prognozowania na ich podstawie. Odnajdziemy ich w takich środowiskach zawodowych jak technika, inżynieria, filozofia. Bywają też cierpliwymi nauczycielami, ekspertami w danej dziedzinie, lubią bowiem mieć poczucie misji i ciężko pracować. Fascynują ich zarówno stare przedmioty, jak i wszelkiego typu wynalazki.
Skrzydło Szóstki daje Piątce sporą zdolność i chęć do współpracy z innymi ludźmi, dużą osobistą dyscyplinę oraz wytrwałe dążenie do założonych celów. Wykazują zatem większy niż drugi podtyp zmysł praktyczny, zdolności organizacyjne i niekiedy łączą swoje talenty z głową do interesów. Nie zaryzykują jednak niczego, dopóki nie będą stuprocentowo przygotowane i pewne powodzenia przedsięwzięcia. Niestety skrzydło Szóstki sprawia także, że Piątki mają jeszcze większe trudności w wyrażaniu uczuć, okazywaniem wdzięczności, nawiązywaniem bliskich kontaktów i ich utrzymaniu oraz zaufaniu ludziom. Czasami podejrzliwie podchodzą do innych, zastanawiając się nad ich ukrytymi motywami zachowania. Przez tą nieufność wykazują niekiedy sporą nerwowość i zmienność.
Mimo, że ich uwaga skupiona jest bardziej na przedmiotach, niż ludziach, potrafią silnie się identyfikować z najważniejszymi osobami w ich życiu. Wewnętrznie są bardzo wrażliwe i uczuciowe, lecz nigdy tego nie pokazują, gdyż nie są do końca pewne, jak to dobrze zrobić.
Cechuje ich wysokie poczucie humoru, uwielbiają intelektualne żarty i ogólnie są bardzo przyjacielsko nastawione do otoczenia i lojalne wobec przyjaciół, choć niekiedy towarzysko niezaradne czy nieobyte. Konflikty interpersonalne powodują w nich jeszcze większą bezczynność lub robienie uników, stosowanie technik biernej agresji lub odkładanie problemu na bok i ucieczkę w swoje intelektualne życie. Niekiedy, gdy ktoś wyraźnie narusza ich niezależność lub prywatność, potrafią wybuchnąć lub zbuntować się. Zazwyczaj uparcie trzymają się własnych poglądów i teorii, zrażając do siebie ludzi, którzy mają inne zdanie.
Ten opis najlepiej oddaje moje zachowanie,
źródło.