Enneagram;)

Tutaj rozmawiamy o ogólnych kwestiach osobowości, typologiach osobowości, temperamentu.
Inexistante
Intronek

Re: Enneagram;)

Post autor: Inexistante »

degieb pisze: Każdy taki indywidualista a wszyscy(większość) 4w5 :D
no jeszcze 5w4 powinno być mnóstwo z tego co pamiętam o opisach.

Ja standardowo 4w5.
Jest ktoś z forum enneagramu? :mrgreen: czy tylko ja się tak kiedyś wkręciłam w tą tematykę, po zrobieniu testu?
Forum 4 to przecież coś jak forum introwertyków :lol:
twarda intro
Introwertyk
MBTI: 100% ekstrawertyk

Post autor: twarda intro »

hmm wyszło mi 4w5 ale ten test jest chyba kiepsko skonstruowany, bo coś za dużo ludziom wychodzi 4w5 czy 5w4
przecież wśród intro są też perfekcjoniści, mediatorzy i cała masa innych zestawień.
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Post autor: Drimlajner »

No mi wyszło 1w9, ale to i tak zbiór głupstw cały ten eneagram jest :)

Chociaż ostatnio wypatrzyłem typologię mężczyzn opartą o greckie bóstwa (nawet nie głupią). Aresem zostałem. Dobra, sprowadzanie ludzi do paru typów jest po prostu... żal.pl
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

Post autor: Agon »

Drimlajner pisze:Dobra, sprowadzanie ludzi do paru typów jest po prostu... żal.pl
Zgadzam się z tym, jeszcze dodaj do tego że większość z tych opisów i tak może pasować do dowolnej osoby. Jak czytam te opisy z enneagramu, to wszystkie typy mogą do mnie pasować ;P
Goszka
Wtajemniczony

Post autor: Goszka »

Zrobiłam dzisiaj; 4w5, Włóczęga. Zgadza się... :)
Awatar użytkownika
mrl007
Wtajemniczony

Post autor: mrl007 »

Piątka ze skrzydłem cztery: 5w4 - "Obrazoburca"
- zgadza się wszystko
Awatar użytkownika
Maladict
Introrodek

Post autor: Maladict »

Robiłem sobie enneagram 4 razy i 3 razy wyszło mi 8w7 (co będzie tu pewnie egzotyką) :3 Niby coś tam pasuje - ale mam szczere wątpliwości co to tego całego enneagramu. To chyba tak jak z horoskopami w programie telewizyjnym..
Niestety - bo chciałoby się w końcu siebie poznać :3
Lithium

Post autor: Lithium »

Ja jestem 5w4. I cóż, dużo w tym prawdy.
So-ze

Post autor: So-ze »

vragutinovic pisze:
apohawk pisze:Na forum są też Perfekcjoniści (1), ale najczęściej się nie odzywają. :D
@apohawk, masz teorię? Bo ja mam trzy:
1) albo na większość postów tutaj reagują załamaniem rąk lub fejspalmem, a wtedy nie mogą sięgnąć klawiatury,
2) albo mają trudności ze skończeniem jednego postu, bo żadna wersja nie jest satysfakcjonująca,
3) 1 i 2 jednocześnie

;)

A jeśli na forum są jakieś (3)-ki lub (7)-ki, to... oj, będę zdziwiony. Bardzo zdziwiony. Możecie się odezwać?
Siódemka zgłasza swoją obecność. Konkretnie 7w6.Tylko taka niezdrowa.
lukasamd

Post autor: lukasamd »

Zrobiłem ostatnio i wypadło 4w5.
Przeczytałem o czwórce, potem o włóczędze.. sporo na mój temat tam było.
Everything

Post autor: Everything »

4w5. Wszystko się zgadza.
Awatar użytkownika
MichalLodz
Intronek
Enneagram: 5w4

Post autor: MichalLodz »

5w4. Wszystko się zgadza. Ciekawy test.
Snake
Introrodek

Post autor: Snake »

8w9 a czasami 4w3, w innym teście wyszło mi 4w5, ale to rok temu :D
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Post autor: Drimlajner »

ad. Dlaczego Turboodrzutowiec tak nisko ocenia enneagram (zapytanie by Agon)
@Agon
Zgadzam się z tym, jeszcze dodaj do tego że większość z tych opisów i tak może pasować do dowolnej osoby. Jak czytam te opisy z enneagramu, to wszystkie typy mogą do mnie pasować ;P
Jeżeli grupa przystępuje do rozwiązywania zadania które ma dać zróżnicowany model statystyczny, a mimo to wychodzą tylko dwa wyniki – 90% introwertyków osiąga 4w5 i 5w4 to z matematycznego punktu widzenia można przyjąć, że gdzieś tkwi błąd który powoduje, że wychodzi ciągle jeden i ten sam wynik.

Każdy na forum ma taki sam charakter - to absurd !

W psychiatrii nie istnieje nic takiego jak typologia ludzkich charakterów (do takiej odwołuje się enneagram). Gdybyśmy chcieli taką stworzyć to byłby milionowy zbiór charakterystyk, zaczynając od bardzo ogólnych a na szczegółowych kończąc.

9 nachodzących na siebie krótkich opisów które rzekomo opisują populację to okropne uproszczenie.

Ludzie są bardzo zróżnicowani. Tak ciężko to zrozumieć ? Niestety wielu z nich szuka prostych schematów i regułek dzięki którym łatwiej będzie im zrozumieć rzeczywistość.

Ciekawe który to enneagram.

10w10 – upraszczasz i szufladkowiec. Był nim sławny i mądry psychiatra, tfurca enneagramu.
Plotka głosi, że 10w10 był również Napoleon Bonaparte, dobierający sobie dowódców wg znaków zodiaku.

Mnie w eneagramie nie ma. Wyszło mi 1w9 ale 1w9 do mnie nie pasuje. Pasuje do mnie gdzieś tak po 25% z każdego typu, a pozostałe 75% z każdego typu nie pasuje. Wiele rzeczy które składają się na mój charakter w ogóle w tych eneagramach nie ma. Do d. z taką robotą.

MBTI z kolei nie pokazuje twojego charakteru (ci którzy tak uważają błędnie myślą) a tylko preferencje wśród ośmiu cech. Jeśli dobrze pamiętam są to:

Introwersja - Ekstrawersja.
Poznanie - Intuicja.
Myślenie - Odczuwanie.
Osądzanie - Obserwacja.

Cechy moim zdaniem są dobrze dobrane i MBTI jest fajnym małym psychologicznym urządzonkiem
ale
MBTI nie daje 100% obrazu twojego charakteru. Daje tylko obraz tych 8 cech a ludzki charakter jest bardziej złożony niż 8 cech.

Ja mam INTJ co oznacza, że preferuje myślenie nad kierowaniem się emocjami, a nie, że jestem cyborgiem kierującym się wyłącznie chłodną kalkulacją. Emocje też są i jest ich mnóstwo, ale preferuje analizę.

Tak samo z introwertyzmem. Bo o ile wyszło mi w I/E – 100/0 to nie ukrywam, ekstrawertyczne zachowania posiadam i potrafię czerpać energię z kontaktu z drugim człowiekiem, ale preferuje introwertyzm.

---
A co ty na ten temat myślisz Agonie ? Czyż nie mam racji ? :wink:
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

Post autor: Agon »

Zgadzam się w sumie, tylko chciałem się dowiedzieć dlaczego tak myślisz. Mi w enneagramie raz wyszło 9w8, a 2 razy 5w4, ale w sumie w każdym z tych opisów mógłbym odnaleźć coś co do mnie pasuje. Nawet w teoretycznie najbardziej ekstrawertycznej 8 - raz miałem taką fazę, że ludzie chcą na mnie wpływać i w ten sposób odbierają mi wolność i stwierdziłem, że muszę robić wszystko by być wolnym, a najlepszy na to sposób to próba kontrolowania ludzi. Później olałem ten pomysł, bo stwierdziłem, że to jakaś paranoja i za dużo zachodu.

5w4 do mnie niby najbardziej pasuje, bo lubię badać różne rzeczy. Według enneagramu wynika to ze strachu (bo tak se podzielili 2,3,4 - niepewność tego kim się jest, 5,6,7 - strach, 8,9,1 - gniew), a ja myślę, że wynika to po prostu ze zwykłej ludzkiej ciekawości. Nie twierdzę, że się niczego nie boję. Chodzi raczej o to, że moja chęć wiedzy nie wynika ze strachu, prędzej to strach może u mnie wyniknąć z pewnej wiedzy. Enneagram brzmi podobnie jak horoskop, to właśnie chciałem z ciebie wydusić Drimlajnerze. Chciałem się dowiedzieć, czy masz podobne poglądy do moich i czy rozumujesz w podobny sposób.

MBTI wydaje mi się mieć więcej sensu, choć każdy z tych systemów to jedynie narzędzie mające nam łatwiej zrozumieć różnice w osobowości między ludźmi. Myślę, że zamiast opisywać jakiś typ, najlepiej po prostu wyjaśnić na czym polega dominacja jednej cechy nad drugą. Nie scalać tego, nie łączyć na siłę. Bo ludzie są różni i np. jeden ISTJ może być kompletnie inny niż drugi ISTJ.

Może być osoba z przewagą F i J, która jest empatyczna i skupia się na dbaniu o dobre samopoczucie innych(F), jednocześnie działając w sposób zorganizowany, potrafiąca zaprowadzić porządek i wydawać polecenia(J). Ot taki praworządny dobry ktoś. Typowy biały rycerz w lśniącej zbroi podchodzący do problemów innych z ludzką twarzą.

Ale może być osoba, która z powodu przewagi F nie dopuszcza do siebie głosu rozsądku szybko się emocjonując wszystkim co nie idzie po jej myśli i jednocześnie niezwykle łatwo i pochopnie ocenia innych z powodu przewagi J. Takie osoby to np. fanatycy religijni.

Oczywiście może być taka osoba, która w zależności od sytuacji zachowa się raz w ten pierwszy, a raz w ten drugi sposób. Jednak mogą być też osoby u których przeważy określone podejście. Np. ktoś dobrze wychowany o szczęśliwym dzieciństwie, bez traum i dysfunkcji mózgu mógłby zdecydowanie częściej zachowywać się na pierwszy sposób. Z kolei ktoś z jakimś urazem, skrzywdzony, zakompleksiony, lub wychowany przez skrzywdzonych i zakompleksionych rodziców realizujących jakieś chore ambicje, lub wyznających chorą ideologię czy religię może mieć w sobie skrytą nienawiść do siebie i ludzi i przeważą u niego bardziej radykalne zachowania.
ODPOWIEDZ