Kiedy się dowiedzieliście?

W tym miejscu dyskutujemy o zjawisku introwertyzmu, o tym, jak wpłynął on na nasze życie, jakie są wady i zalety bycia introwertykiem.

W jakim wieku dowiedziałeś/aś się, odkryłeś/aś, że jesteś introwertykiem/introwertyczką?

15 i poniżej
45
18%
16-19
113
45%
20-25
69
27%
26-29
16
6%
30 i wyżej
8
3%

Liczba głosów: 251

Senyan
Introwertyk

Re: Kiedy się dowiedzieliście?

Post autor: Senyan »

Ja dowiedziałem się kiedy miałem 9 lat, grałem akurat w The Guild 2 i przy kreowaniu postaci, kiedy wybrałem swój znak zodiaku (ryby), zauważyłem w opisie niezrozumiałe słowo introwertyzm, sprawdziłem i myślałem, że jestem trochę podobny do opisu, ale się nie przejąłem jako, że mnie to nie za bardzo obchodziło. Trzy lata później znowu trafiłem na to słowo i więcej cech pasowało, lecz wciąż to olewałem. Ostatnio, (data mojej rejestracji na forum), pasowało prawie wszystko, a, że i tak nie miałem co robić, to się tym zainteresowałem i stoję tu teraz przed wami jako introwertyk.:)
Awatar użytkownika
awake
Introrodek

Post autor: awake »

Wczoraj, przeglądając Cosmo, natrafiłam na artykuł o introwertyzmie. Przeczytałam. Ale było już późno, więc nie zaglądałam na podany tam adres. Obudziłam się dziś coś po 4. Nie mogłam dalej spać, więc zaczęłam czytać. I oto jestem, nowa ja, bo zrozumiałam to, czego nie wiedziałam nigdy.
we are as lonely as we want to be.
Awatar użytkownika
Inno
Legenda Intro

Post autor: Inno »

awake pisze:Wczoraj, przeglądając Cosmo, natrafiłam na artykuł o introwertyzmie. Przeczytałam. Ale było już późno, więc nie zaglądałam na podany tam adres. Obudziłam się dziś coś po 4. Nie mogłam dalej spać, więc zaczęłam czytać. I oto jestem, nowa ja, bo zrozumiałam to, czego nie wiedziałam nigdy.
W Cosmopolitanie był adres naszego forum? A jest ten artykuł gdzieś w necie lub mogłabyś go zeskanować?
Obrazek
Awatar użytkownika
awake
Introrodek

Post autor: awake »

Inno pisze: W Cosmopolitanie był adres naszego forum? A jest ten artykuł gdzieś w necie lub mogłabyś go zeskanować?
na stronie cosmo szukałam ale nie było, postaram się zeskanować do wieczora. :')
we are as lonely as we want to be.
Awatar użytkownika
Inno
Legenda Intro

awake pisze:
Inno pisze: W Cosmopolitanie był adres naszego forum? A jest ten artykuł gdzieś w necie lub mogłabyś go zeskanować?
na stronie cosmo szukałam ale nie było, postaram się zeskanować do wieczora. :')
Dziękuję. :) Ale na forum bez zgody nie można pewnie umieścić, więc poproszę na maila. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
higsa
Rozkręcony intro

Post autor: higsa »

Inno pisze:więc poproszę na maila. :)
Ja też mogłabym poprosić?
Tak rzadko zdarza się jakiś artykuł o introwertyzmie, że chętnie bym poczytała. Chyba, że Inno dokona jakiegoś cudu i na stronie za jakiś czas zamieści.
Awatar użytkownika
Inno
Legenda Intro

hiksa pisze:Chyba, że Inno dokona jakiegoś cudu i na stronie za jakiś czas zamieści.
Nie wiem, czy się zgodzą. Poza tym jeszcze nie przeczytałam go i nie wiem, czy jest wystarczająco wartościowy. Więc proszę nie czekać. :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Padre
IntroManiak
Kontakt:

Post autor: Padre »

Inno pisze:
hiksa pisze:Chyba, że Inno dokona jakiegoś cudu i na stronie za jakiś czas zamieści.
Nie wiem, czy się zgodzą. Poza tym jeszcze nie przeczytałam go i nie wiem, czy jest wystarczająco wartościowy. Więc proszę nie czekać. :P
A jak jeszcze ja ładnie poproszę? I się uśmiechnę? (zaraz, zaraz, miałem nie grozić...) ;-)
I explore the frontiers of safety! I laugh at danger, from a distance, and quietly, so as not to get all worked up.
Awatar użytkownika
higsa
Rozkręcony intro

Post autor: higsa »

Inno pisze:Poza tym jeszcze nie przeczytałam go i nie wiem, czy jest wystarczająco wartościowy. Więc proszę nie czekać. :P
Za to ja przeczytałam, i w sumie sie troszkę zawiodłam. Bardzo pobieżnie ujęty temat, trochę chaotycznie wg mnie skonstruowany artykuł, ale mimo wszytko fajnie, że takie coś sie ukazuje na łamach prasy ogólnodostępnej.
Awatar użytkownika
Esseti
Introrodek

Post autor: Esseti »

Tak, ale to i tak kropla w morzu. A takich ludzi jak my jest cale mnostwo i wiekszosc z nich nie czyta Cosmo ;]
Awatar użytkownika
Inno
Legenda Intro

Esseti pisze:A takich ludzi jak my jest cale mnostwo i wiekszosc z nich nie czyta Cosmo ;]
Ja czytałam, jak byłam w gimnazjum, ale potem mi się znudziło. :P
Obrazek
Aikila
Intronek

Post autor: Aikila »

Przykre jest to, że wciąż te pojęcia (ekstrawertyzmu i introwertyzmu) są mało popularne w społeczeństwie. Ostatnio na przykład zupełnie przypadkowo odkryłam, że moi rodzice nie znają tych terminów. Gdybym już od najmłodszych lat była świadoma tego, że ze mną jest wszystko w porządku i należę po prostu do drugiego typu ludzi, prawdopodobnie ominęło by mnie wiele bólu związanego z próbą przystosowania się do innych na siłę. Poza tym inni byliby bardziej tolerancyjni w stosunku do nas, tak myślę..
Awatar użytkownika
śnieżka
Introwertyk

Post autor: śnieżka »

Aikila pisze: ...prawdopodobnie ominęło by mnie wiele bólu związanego z próbą przystosowania się do innych na siłę.
I mnie również. :roll:
Aikila pisze:Poza tym inni byliby bardziej tolerancyjni w stosunku do nas, tak myślę..
A ja tolerancji dla introwertyzmu nie wymagam. Ogólnego szacunku dla drugiego człowieka prędzej.
To, czy intro czuje się dyskryminowany zależy w dużej mierze od niego samego.
Alojz
Introrodek

Post autor: Alojz »

Po czasie, kiedy spalił Mi się telewizor wszyscy zauważyli że pogłębiło się moje "dziwactwo".
Zacząłem więcej czytać, poznałem muzykę KULTU, Pink FLoyd etc.
Już dawno wiedziałem że jakoś nie pasuję do dzisiejszego modelu świata.
I tu nagle w Opowiadaniach Kołymskich pada hasło introwertyk.
Zaciekawiło Mnie to gdyż tym hasłem autor opisuje bohatera podobnego do Mnie.
Wikipedia->introwertyzm->Cechy
To jestem ja.
Wklejam kumplowi link z cechami introwertyka i czekam:P
A odpowiedź "Toś je Ty".
I odkryłem się że jestem introwertykiem a nie świrem:P

EDIT:
a było to wczoraj
a telewizor spalił Mi się jakieś 5 miesięcy temu:P

Offtop hiksy i Alojza dotyczący Opowiadaniach Kołymskich przeniosłam tutaj: http://forum.introwertyzm.pl/viewtopic. ... 583#p12583.
Aikila
Intronek

Post autor: Aikila »

śnieżka pisze:
Aikila pisze:Poza tym inni byliby bardziej tolerancyjni w stosunku do nas, tak myślę..
A ja tolerancji dla introwertyzmu nie wymagam. Ogólnego szacunku dla drugiego człowieka prędzej.
To, czy intro czuje się dyskryminowany zależy w dużej mierze od niego samego.
muszę przyznać Ci rację, tolerancja to zbyt mocne słowo
ODPOWIEDZ