Zbyt młody wygląd u mężczyzny

W tym dziale rozmawiamy o radościach i problemach, jakie dla introwertyków wynikają z bycia w związku.
Iratia

Re: Zbyt młody wygląd u mężczyzny

Post autor: Iratia »

Patrycjusz pisze: 25 sie 2025, 18:42 Czyli: tak Ci się tylko wydaje.
Ja rozumiem, że istnieje statystyka, ale statystyka nie odnosi się do jednostek. Jeżeli powiemy, że na świecie 85% ludzi ma oczy brązowe, a ktoś powie, że ma niebieskie, to powie Pan tej osobie, że wydaje mu się, zmyśla, kłamie, wszakże wiekszość osób ma brązowe?

Może Panu wydaje się tylko, że nie pociągają Pana mężczyźni, pomyślał Pan kiedyś o tym? >.>
Awatar użytkownika
KierowcaInrzynier
Pobudzony intro
Enneagram: 5w4
MBTI: INTP
Kontakt:

Post autor: KierowcaInrzynier »

Może Panu wydaje się tylko, że nie pociągają Pana mężczyźni, pomyślał Pan kiedyś o tym? >.>
Czyli rozumiem, że nie można w przybliżeniu określić czyjejś atrakcyjności seksualnej nie czując do płci tej osoby pociągu?
Mam też rozumieć, że patrząc się na dzwonnika z Notre Dame nie wiem, czy jest on ładny czy brzydki? Tak samo patrząc się na zawodowych modeli nie mogę mieć pojęcia, czy oni są brzydcy czy ładni - i kanon piękna jest niczym spektrum płci, jak nas próbowano oszukiwać przez ostatnie 10 lat?
No more the fool. Statystyka reprezentuje rzeczywistość nie tyle dokładnie, co w dużym przybliżeniu. Patrząc się na sondaże wyborcze typu Late/Exit Pool nie można stwierdzić z dokładnością +- kilku procent kto zostanie prezydentem?
"Don't bend; don't water it down; don't try to make it logical; don't edit your own soul according to the fashion. Rather, follow your most intense obsessions mercilessly." - Franz Kafka
Iratia

@KierowcaInrzynier

Można jak najbardziej rozumowo zgadywać, jak dany osobnik zostanie oceniony przez resztę osobników na podstawie informacji o kanonach, jakie w tej społeczności panują, z tym że:
1) nie oznacza to, że subiektywnie musimy je tak samo postrzegać ani nawet, że sami musimy mieć jakiś swój ,,kanon''
2) nie oznacza, że każdy musi zwracać uwagę na każdą mijaną osobę, przypuszczam jednak, że w przeciętnym mieście byłoby to duże obciążenie dla umysłów nawet mniej autystycznych niż mój
3) nie oznacza, że ktoś będzie prawidłowo przydzielać elementy do kanonu, samemu pozostając obiektywnym.

Jeśli ktoś chce się tak bawić, to oczywiście droga wolna, tylko po co? (pytanie retoryczne, nie mój biznes)
Awatar użytkownika
Percy
Rozkręcony intro

Post autor: Percy »

Patrycjusz pisze: 25 sie 2025, 18:42 Czyli: tak Ci się tylko wydaje. "Uduchowione" postrzeganie jest niczym przy ewolucji.
Jeśli to kogoś interesuje (pewnie nie, ale niech będzie), to wyróżnia się tu i tam kategorię ludzi demiseksualnych, czyli takich, u których pociąg seksualny do drugiej osoby pojawia się bardzo rzadko, i tylko w przypadkach dogłębnego przeświadczenia o "porozumieniu dusz". Jak się można domyśleć, nie są to kryteria ściśle określone, i nie wpasowują się zbytnio w postulaty z worka pod nazwą "psychologia ewolucyjna". Dlatego z akceptacją tego zjawiska bywa różnie, a w zasadzie nawet gorzej, niż z aseksualizmem (który często się próbuje tłumaczyć traumami).

Taka dygresja.

A co do określenia atrakcyjności seksualnej innych ludzi. Żyjąc w społeczeństwie, a nie pod kamieniem, ma się pewnie jakieś zorientowanie o tym, co ów społeczeństwo uznaje za atrakcyjne. Abstrahując od tego, czy jest to zakorzenione w obiektywnej i wyrzeźbionej własnoręcznie przez nieomylnego Stwórcę rzeczywistości materialnej czy też nie, koncepcja "konwencjonalnie atrakcyjnego" istnieje. Do mnie osobiście kobiety, które się w taki trend idealnie wpisują, średnio trafiają. Ale może to też defekt produkcyjny.
Awatar użytkownika
Rafael
Krypto-Extra
Enneagram: 9w1
MBTI: ISFJ

Post autor: Rafael »

@Percy
Uwierz mi, że jest całkiem spory odsetek kobiet, które mają ogromne pokłady opiekuńczej "mommy"
Tak kiedyś było, ale w jego pokoleniu to już rzadkość. Za to znacznie wzrosła liczba chłopców, którzy potrzebują takiej mamusi. :swiety:
Zatem prawdopodobieństwo znalezienia niewielkie.
Oczywiście można takim męskim dzieckiem pozostać bez żadnej pracy nad sobą, licząc na szczęśliwą gwiazdę,🌞 ale z moich obserwacji rzadko się ona obecnie pojawia. :slabo:

@KierowcaInrzynier
W innych miejscach doskonale się maskuje - i tak daje vibe gówniarza
Widać nie tak doskonale skoro efekt ten sam. :slabo:

Jesteś okropnie słaby, żałosny
Chciałeś, żeby napisać szczerze to Ci napisałem i to bardziej z damskiego punktu widzenia, bo ten mi jest dość dobrze znany, dziewczyn w Twoim wieku też.
A to raczej Twoje zachowanie jest poniżej normy. :slabo: Najpierw prosisz o radę, a potem wymyślasz tym, którzy Ci ją z serca :serce: dają poświęcając Ci swój cenny czas.
Daleko tak w życiu nie zajedziesz.⛔
Ale pokazałeś jaki jesteś naprawdę.

Zradykalizowałem się jeszcze bardziej - nie chce już dziewczyny. Nie daje już dupy o koleżeństwo czy łełełe akceptację, chcę żony. Nie będę tolerować robienie sobie ze mnie zniewieściałej męskiej przyjaciółki. Na koleżankę sobie pozwolić mogę, ale tylko, gdy sfera prywatna zarówno moja jak i jej będą uporządkowane, tzn. obydwoje w małżeństwach.
Może to i jest jakaś metoda. Niektóre kobiety szukają takich zdecydowanych na małżeństwo facetów,
aczkolwiek dość ryzykowna, bo możesz trafić na jakąś jędzę. :help
Ja bym się nie rzucał od razu na głęboką wodę.

Nie będę tolerować robienie sobie ze mnie zniewieściałej męskiej przyjaciółki.
W tym nie ma nic złego, ale jak ktoś ma tylko takie doświadczenia z kobietami to rzeczywiście można się zdenerwować.😤

I postaraj się ze mną o lepsze słownictwo, a nie jakiś rynsztok :slabo: niezbyt zresztą dla mnie zrozumiały, bo takiego więcej nie będę tolerował.❌ Nie jestem Twoim kolegą.

@Iratia
Na pewno? Jeżeli poczytamy opinie o takich aktorkach jak Audrey Tautou, Audrey Hepburn czy Lily Cole, które maja wręcz niemowlęce buzie, to raczej ciężko znaleźć w nich aprobatę męskiej strony dla seksapilu owych pań. Ta ostatnia uchodzi wręcz za straszydło i nie bez powodu osadzana jest zazwyczaj w horrorach.
Dla odmiany za ikony seksbomb od lat nadal tak samo uznawane są Marilyn Monroe czy Monica Bellucci - których twarze i sylwetki wyraźnie sygnalizują/wały pełną dojrzałość. Więc... gdzie granica?
Zgodzę się :ok: , choć na aktorkach się nie znam, jednak przekaz jest dla mnie jasny🌞 i bez tego.

Dodam jeszcze że tu dużo zależy od wieku. Wiadomo, że normalny mężczyzna po 50tce nie będzie się interesował dziewczynkami 20+. Ja takie traktuje jak dzieci, bo dzieci mojego pokolenia tyle właśnie mają.
Moi koledzy mają córki w tym wieku, przychodzą do nich koleżanki i żaden z nich nie traktuje ich jako obiektu westchnień.
Tak to wygląda w normalnych rodzinach. :)

Dla mnie atrakcyjne kobiety🥰 to 40+ i więcej. I nie tylko o wygląd tutaj chodzi tylko o całościowe wrażenie.
Nie o górę się potkniesz, ale o kamień.
Patrycjusz
Intro-wyjadacz

Post autor: Patrycjusz »

Iratia pisze: 25 sie 2025, 18:54Ja rozumiem, że istnieje statystyka, ale statystyka nie odnosi się do jednostek. Jeżeli powiemy, że na świecie 85% ludzi ma oczy brązowe, a ktoś powie, że ma niebieskie, to powie Pan tej osobie, że wydaje mu się, zmyśla, kłamie, wszakże wiekszość osób ma brązowe?

Po pierwsze, to żaden ze mnie Pan. A dalej, nie mówiłem tutaj o statystyce, tylko o tym, że Ty zwracasz uwagę na dalsze etapy - co mnie pociąga w danej osobie, również wtedy na tle seksualnym, że będę lgnąć do niej bardziej niż do innych. A ja mówiłem o etapie pierwszym - rzut okiem w miejscu publicznym lub na aplikacji randkowej.

Zobacz: z doświadczenia wiem już, z czym się wiąże nawiązywanie kontaktu z bardzo atrakcyjnymi kobietami. To jest towar tzw. luksusowy, który ma swoją cenę (nie mówię teraz tylko o pieniądzach). I teraz to jest ciekawe: mimo, że ciężko nie zawiesić oka i one i tak mi się podobają, kierując się doświadczeniem, robię z tego argument przeciw i jadę dalej w swoich wyborach. To, że coś jest punktem odniesienia na "nie", nie zmienia faktu, że nadal tym punktem pozostaje.
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Post autor: Drimlajner »

Dobra, najwyższa pora pozamykać wam argumenty.

Bosak też ma babyface, a jakoś zrobił kobiecie brzuch x4 więc dość wygłupów i pałowania do Schutzstaffel tylko brać się za konserwaatywki.

Image
Awatar użytkownika
Rafael
Krypto-Extra

Drimlajner pisze: 25 sie 2025, 20:11 Dobra, najwyższa pora pozamykać wam argumenty.

Bosak też ma babyface, a jakoś zrobił kobiecie brzuch x4 więc dość wygłupów i pałowania do Schutzstaffel tylko brać się za konserwaatywki.
Faktycznie wygląda dziecinnie, ale jego zachowanie nie jest dziecinne, co potwierdza tezę o wyższości zachowania nad wyglądem zewnętrznym. ;)
Iratia

Patrycjusz pisze: 25 sie 2025, 20:06 Po pierwsze, to żaden ze mnie Pan. A dalej, nie mówiłem tutaj o statystyce, tylko o tym, że Ty zwracasz uwagę na dalsze etapy - co mnie pociąga w danej osobie, również wtedy na tle seksualnym, że będę lgnąć do niej bardziej niż do innych. A ja mówiłem o etapie pierwszym - rzut okiem w miejscu publicznym lub na aplikacji randkowej.
Napisał Pan dokładniej:
Patrycjusz pisze: 25 sie 2025, 18:42 Właśnie to atrakcyjność fizyczna obcych ludzi jest bardziej dostrzegana, bo jak kogoś znamy bliżej, to pojawiają się ważniejsze cechy, ale z samego patrzenia - sorry not sorry. Czyli: tak Ci się tylko wydaje.

Czyli odniósł się Pan najpierw do ogółu ludzi, czyli jakiejś większości, później zaś na tej podstawie zanegował Pan moje odczucie ,,ślepoty'' wobec atrakcyjności fizycznej nieznajomego. Tak to przynajmniej zinterpretowałam i stąd też moja odpowiedź o statystyce - rzecz, która odnosi się do ogółu, nie musi odnosić się do jednostki i w druga stronę. Być może błędem było z mojej strony użycie skrótu myślowego ,,dostrzegam''. Chodziło mi oczywiście o określone odczucie związane z wizualnym bodźcem, którego w moim przypadku nie ma. Tak jak u niektórych ludzi kwiaty nie wywołują estetycznej przyjemności, dostrzegają ich różnice, ale estetycznie każdy kwiat jest dla nich taki sam, tak dla mnie każda twarz ludzka i ciało są identyczne. I też konsekwentnie nie zwracam na nich uwagi w tłumie, bo to neutralny bodziec.

A zwracanie się per Pan/Pani stwarza dla mnie komfortowy dystans pomiędzy rozmówcami, miałam nadzieję, że to nie problem.
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Rafael pisze: 25 sie 2025, 20:30 Faktycznie wygląda dziecinnie, ale jego zachowanie nie jest dziecinne, co potwierdza tezę o wyższości zachowania nad wyglądem zewnętrznym. ;)
Bosak ma 43 lata, a wygląda na 25. Nie wiem, może obecnie będzie to coraz częstsze zjawisko bo długość życia się wydłuża i później wchodzimy w dorosłość, jest masa czynników.
Awatar użytkownika
Rafael
Krypto-Extra

Drimlajner pisze: 25 sie 2025, 20:38 Bosak ma 43 lata, a wygląda na 25.
Niesamowite. :o

Ja się nie interesuje polityką i pierwszy raz go widziałem. Wiem tylko, że jest jednym z liderów partii Konfederacja, chyba że to jakiś inny. ;)
Ale faktycznie super młodo wygląda. :)

Nie wiem, może obecnie będzie to coraz częstsze zjawisko bo długość życia się wydłuża i później wchodzimy w dorosłość, jest masa czynników.
Musi być wiele na taką zmianę.
Na pewno genetyka ma tu dużo do rzeczy. Są rodziny, gdzie ludzie się wolniej starzeją. :swiety:

Ciekawe czy jako chłopiec też taki był, czy się zatrzymał w pewnym wieku?
Patrycjusz
Intro-wyjadacz

Post autor: Patrycjusz »

Iratia pisze: 25 sie 2025, 20:32Czyli odniósł się Pan najpierw do ogółu ludzi, czyli jakiejś większości, później zaś na tej podstawie zanegował Pan moje odczucie ,,ślepoty'' wobec atrakcyjności fizycznej nieznajomego. Tak to przynajmniej zinterpretowałam i stąd też moja odpowiedź o statystyce - rzecz, która odnosi się do ogółu, nie musi odnosić się do jednostki i w druga stronę. Być może błędem było z mojej strony użycie skrótu myślowego ,,dostrzegam''. Chodziło mi oczywiście o określone odczucie związane z wizualnym bodźcem, którego w moim przypadku nie ma. Tak jak u niektórych ludzi kwiaty nie wywołują estetycznej przyjemności, dostrzegają ich różnice, ale estetycznie każdy kwiat jest dla nich taki sam, tak dla mnie każda twarz ludzka i ciało są identyczne. I też konsekwentnie nie zwracam na nich uwagi w tłumie, bo to neutralny bodziec.
Ech. No dobrze, przyjmijmy, że we wszystkim, co tutaj się znajduje, ma Pani rację, ale mi chodziło o coś innego - o potencjalny kontakt matrymonialny, a koniec końców seksualny. I Pani analogia do kwiatów nie jest do końca trafiona, dlatego że tutaj chodziłoby bardziej nie o sam gatunek kwiatu, a o skalę piękności konkretnego gatunku. I tak, kiedy Mały Książę ma historię związaną z pewną konkretną Różą, wtedy sytuacja diametralnie się zmienia. Ale niech sobie Pani przypomni, że kiedy znajduje się wśród tysięcy takich pięknych róż, stwierdza - ojej, one wszystkie są w jakimś sensie tak samo piękne... Z wyglądu, tak? Aż musiałem sobie to przypomnieć. Chlip.
Awatar użytkownika
KierowcaInrzynier
Pobudzony intro
Enneagram: 5w4
MBTI: INTP
Kontakt:

Post autor: KierowcaInrzynier »

Rafael pisze: 25 sie 2025, 19:41 A to raczej Twoje zachowanie jest poniżej normy. :slabo: Najpierw prosisz o radę, a potem wymyślasz tym, którzy Ci ją z serca :serce: dają poświęcając Ci swój cenny czas.
Daleko tak w życiu nie zajedziesz.⛔
Ale pokazałeś jaki jesteś naprawdę.
Ty również pokazałeś swoje prawdziwe oblicze, i również z tego samego powodu jesteś sam i masz ciągle rozstania, jak wy w sumie wszyscy.
Jesteś najbardziej toksycznym rodzajem człowieka, na jakiego może trafić drugi człowiek. Młody naiwniak w kryzysie psychicznym słuchając twoich rad i bzdetów, nie daj Boże wpadnie na pomysł realizacji twoich pomysłów - to skończy jako czerwona papka kolorując na szkarłat lokomotywę EU07.
Jednostronnie nazywasz ludzi toksycznymi, uważasz się za arbitra tego, co dobre a co złe, pokazujesz palcem na drugiego człowieka nazywając go Piotrusiem Panem, podczas gdy ty sam będąc starym prykiem nie dojrzałeś do tego, aby ogarnąć swoje życie i znaleźć miłość swojego życia.
Nienawidzę tego typu ludzi, normalnie mam pesymistyczny względnie rzadko neutralny stosunek do ludzi, ale dla takiej kategorii jak ty mam specjalną łatkę - konformistyczni terroryści.
A jak tak bardzo kochasz MBTI, to twój typ ISFJ miał Heinrich Himmler. Nie pozdrawiam.
"Don't bend; don't water it down; don't try to make it logical; don't edit your own soul according to the fashion. Rather, follow your most intense obsessions mercilessly." - Franz Kafka
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Achtung. Achtung.

Powołując się na prawo nadane mojej osobie przez najwyższy majestat rady introwertyków, a działając w imieniu dobra Forum i dobra dyskusji, mając jednakże na uwadze charakter rozmowy, dopuszczający, a owszem, prowokację czy ostrzejszą wypowiedź, apeluję aby powstrzymać się od wycieczek ad personam, nie całkowicie, ale w stopniu wyraźnie większym, a skupić się na meritum.

Tematem dyskusji jest: Zbyt młody wygląd u mężczyzny (czy jest to wada, czy zaleta, a może rzecz neutralna).

@KierowcaInrzynier

Chciałbym przypomnieć, że osoby starsze wiekiem i doświadczeniem mogą służyć radą, i warto ich wysłuchać, ale aby to zrobić należy schować swoją butność, a uwierz mi, wszyscy przechodziliśmy przez okresy młodzieńczego buntu, i dać odrobinę kredytu zaufania.

@Rafael

Forum bez wątpienia korzysta na twoich wypowiedziach i z pewnością ich brak zostałby przywitany smutkiem, więc za wczasu apeluję o cierpliwość i powściągliwość w odpowiedziach w tematach wyraźnie prowokacyjnych, bo na prawdę nie warto, a od psychologa oczekujemy jednak więcej rozwagi w kontakcie z drugim człowiekiem.

Sankcją za nieposłuchanie się głosu władzy będzie zamknięcie tematu. Ende.

Rafael pisze: 25 sie 2025, 21:01 Ciekawe czy jako chłopiec też taki był, czy się zatrzymał w pewnym wieku?
On w polityce jest od dawna i od zawsze miał młodzieńczą urodę, na dobrą sprawę niewiele się przez te lata zmienił fizycznie i szczerze to jest raczej zaleta bo który mężczyzna nie chciałby w wieku 50 lat wyglądać na 30 (ale to dopiero w roku 2030). Poniżej zdjęcie z przeszłości gdzie stoi obok Romana Giertycha - działacza LGBT+.

KierowcaInrzynier pisze: 25 sie 2025, 15:48 Zauważyłem, że zastosowano ciekawy zabieg w filmie sensacyjno-wojennym Kryptonim HHHH, gdzie opowiedziano historię Reinharda Heydricha. Gdy pierwszy raz film obejrzałem, nie wiedziałem kim on jest - przedstawiono go jako masywnego, blondwłosego mężczyznę z wyraźnie zarysowaną szczęką. I ten obraz się zgadzał, jako znany mi (i ogólnie ludziom) koncepcji Aryjskich Ubermenschy, i on dokonując zbrodni i rzezi wyglądał w tej roli naturalnie.
Natomiast gdy zobaczyłem fotografie prawdziwego Heydricha, nie wiedziałem kto to w ogóle jest. Wygląd rzeczywisty od filmowego był tak drastycznie różny, że zastanawiałem się czemu wybrali takiego aktora, który nie reprezentuje wizualnie postaci autentycznej.
I teraz mi się wszystko zaczyna kleić do kupy.
Gdyby w filmie wybrano aktora o urodzie podobnej do oryginału, to film z sensacyjno-akcyjnej papki o wojnie, zmieniłby się w zaczarowaną podróż po Uncanny Valley. Wystąpiłby niekomfortowy dysonans poznawczy, przez co przeciętny widz - zjadacz chleba miałby kocioł w głowie.
Obejrzałem film i nie wiem o co tyle zamieszania bo nie jest to film biograficzny tylko właśnie sensacyjno-wojenny gdzie główną oś fabuły stanowią następstwa zamachu na Heydricha. Film spełnia moim zdaniem swoje zadanie to znaczy zaciekawia widza do głębszego zbadania tematu. Aktor wcielający się w rolę zbrodniarza został odpowiednio dobrany, to znaczy wzbudza negatywne odczucia.

Wrzutki o Uncanny Valley nie rozumiem, ale nie wiem czy chodzi tu o coś innego poza romantyzowaniem Schutzstaffel. Generalnie to coś tam robiono aby go wybielić czy umotywować, ale to bez znaczenia, bo nie jest to film biograficzny.
intbrun
Intromajster
Enneagram: 4w5
MBTI: INFP

Post autor: intbrun »

Po pierwsze do gratulacje awansu dla Drima, jeśli była gdzieś informacja to przegapiłem (to by się nadawało do wątku o pracy i robieniu kariery ;-)

Ja napiszę z innej perspektywy. Zawsze wyglądałem ciut dojrzalej niż miałem. Szły za tym pewne pozytywy, szczególnie w wieku młodocianym :D gdy skakało się wyżej niż powinno. Ale później bilans był raczej ujemny, młode panny wolały młodych chłopaków (czytaj - wyglądających wiekiem na rówieśników).To oczywiście duże uproszczenie, ale tak czysto teoretycznie, gdybym miał wybór, to wolałbym wyglądać młodziej niż starzej i mam wrażenie, że sporo osób ze mną się zgodzi, również płci przeciwnej.
Z góry komentuję głosy "najlepiej w sam raz", bo właśnie takiego wsamraza nie ma za bardzo, zaś przyrost wieku w wyglądzie jest nieliniowy.
No chyba że chciałbym być politykiem, wtedy może lepiej wyglądać doroślej niż dziecinnie i pokazywany wyżej ojciec 4ki dzieci nie jest jedynym przykładem, choćby tylko w swojej formacji ;-)

W tym wszystkim chcę podkreślić jeszcze jeden aspekt. Czy starzej czy młodziej, dla mnie przede wszystkim ważne żeby wyglądać naturalnie. Botoksy, pomarańczowe twarze, wszczepiane włosy czy wklejane rzęsy to po prostu nie moje klimaty. A i wygląd do wieku ciężej dopasować (lub odwrotnie).
ODPOWIEDZ