Żydzi do tej pory nie uznają Jezusa za swojego obiecanego Mesjasza, mimo, że minęło ponad 2000 lat. Pomijając już to, iż w ich własnej Torze odniesienia do tej postaci pojawiają się wielokrotnie. Na przykład:Natomiast nie rozumiem dlaczego że 2 tysiące lat temu ukrzyżowano Jezusa z Nazaretu - miałoby to mieć wpływ na moje postrzeganie świata?
Stary Testament: "Wtedy Mojżesz wezwał wszystkich starszych Izraela i rzekł do nich: 'Wybierzcie i weźcie sobie jagnięta według waszych rodzin, a baranka paschalnego zabijcie" (Wj 12,21).
Nowy Testament: "Albowiem Chrystus, nasza Pascha, za nas został złożony w ofierze" (1 Koryntian 5.7).
Stary Testament: "Raduj się wielce, córko Syjonu! Krzycz głośno, córko jerozolimska! Oto twój król idzie do ciebie; Sprawiedliwy i mający zbawienie jest On, pokorny i dosiadający oślęcia, źrebię osła" (Zachariasz 9:9).
Nowy Testament: "I przynieśli go Jezusowi, a zarzuciwszy swe płaszcze na oślęcie, posadzili na nim Jezusa. A gdy jechał, rozłożyli swe płaszcze na drodze. Gdy się zbliżał — już w drodze z Góry Oliwnej — całe mnóstwo Jego uczniów zaczęło się radować i głośno chwalić Boga za wszystkie wielkie dzieła, które widzieli" (Ew. Łukasza 19:35-37).
Stary Testament: "A teraz Pan mówi: Ten, który mnie ukształtował od łona matki, abym był Jego sługą, aby przyprowadzić Jakuba z powrotem do Niego; i aby Izrael mógł być zgromadzony do Niego — bo jestem czczony w oczach Pana, a mój Bóg stał się moją siłą — mówi: 'To zbyt błaha rzecz, abyś był moim sługą, aby wzbudzić pokolenia Jakuba i sprowadzić z powrotem ocalałych z Izraela; Chcę, abyś był światłem dla narodów, aby zbawienie moje sięgało aż po skończenie ziemi'" (Izajasz 49:5-6).
Nowy Testament: "Tak bowiem nakazał nam Pan, mówiąc: «Uczyniłem was światłem dla pogan, abyście mogli przynieść zbawienie aż po krańce ziemi». A gdy to usłyszeli poganie, zaczęli się radować i wysławiać słowo Pańskie, i uwierzyli ci, którzy byli przeznaczeni do życia wiecznego" (Dzieje Apostolskie 13:47-48).
Jest tego więcej. Tutaj oczywiście pojawia się kontargument sceptyków, którzy twierdzą, że autorzy Nowego Testamentu dopasowali sobie Torę do własnej narracji. A kontrargument ze strony wierzących jest taki, iż pierwsi chrześcijanie nie mieli powodu, by tworzyć nową religię, która miałaby zawładnąć światem, gdyż na takiego zbawiciela czekali Żydzi. Po drugie chrześcijaństwo stało w całkowitej opozycji do judaizmu, który uznawał je za herezję, ludzie mimo wszystko ginęli w imię tej idei, pożerani przez lwy na rzymskich arenach.
A zanim się ktoś przyczepi, że nie można udowadniać niczego cytując święte pisma...
Drugi ciekawy wątek to upadek starożytnego Babilonu, który w obecnej chwili nie istnieje, wedle tego, co napisane jest w Torze miał być pustynią, niezamieszkaną ruiną, zadeptaną przez dzikie zwierzęta.
Chaldea stanie się łupem, wszyscy, którzy ją złupią, nasycą się - mówi Pan. Tak, weselcie się! Tak, wykrzykujcie radośnie, wy, łupieżcy mojego dziedzictwa, tak, podskakujcie jak cielęta na łące i rżyjcie jak ogiery! Zhańbiona będzie bardzo wasza matka, wstydem okryta wasza rodzicielka; oto jako ostatnia wśród narodów stanie się pustynią, ziemią suchą, stepem. Z powodu gniewu Pana będzie nie zamieszkana i cała stanie się pustynią; ktokolwiek będzie przechodził koło Babilonu, będzie przejęty grozą i będzie świstał nad wszystkimi jego ciosami.
Protestanci w kobiecie nierządu z księgi Objawienia widzą nasz Kościół katolicki, który miesza władzę świecką z duchową, godząc się z pogańskimi bożkami; tutaj można przywołać wątek Synodu Amazońskiego i Pacha Mamy, czyli postępujący ekumenizm. A katolicy z kolei mają swoją trzecią przepowiednię fatimską, w której Maryja mówi wprost, że ostatni papież będzie antychrystem.
Najlepszy argument z przepowiedni, to z pewnością jednak los Żydów. To już historia najnowsza. Napisane jest, iż zostaną rozdzieleni po całym świecie, a ich państwo zniknie?
Jeżeli i wtedy nie będziecie Mi posłuszni i będziecie Mi postępować na przekór, to i Ja z gniewem wystąpię przeciwko wam i ześlę na was siedmiokrotne kary za wasze grzechy. Będziecie jedli ciało synów i córek waszych. Zniszczę wasze wyżyny słoneczne, rozbiję wasze stele, rzucę wasze trupy na trupy waszych bożków, będę się brzydzić wami. Zamienię w ruiny wasze miasta, spustoszę wasze miejsca święte, nie będę wchłaniał przyjemnej woni waszych ofiar. Ja sam spustoszę ziemię, tak że będą się zdumiewać wasi wrogowie, którzy ją wezmą w posiadanie. Was samych rozproszę między narodami, dobędę za wami miecza, ziemia wasza będzie spustoszona, miasta wasze zburzone.
Wtedy ziemia będzie obchodzić swoje szabaty przez wszystkie dni swego spustoszenia, a wy będziecie w kraju nieprzyjaciół. Wtedy ziemia będzie odpoczywać i obchodzić swoje szabaty. Przez wszystkie dni swego spustoszenia będzie obchodzić szabat, którego nie obchodziła w latach szabatowych, kiedy w niej mieszkaliście. Co się zaś tyczy tych, co pozostaną, ześlę do ich serc lękliwość w ziemi nieprzyjaciół, będzie ich ścigać szmer unoszonego wiatrem liścia, będą uciekać jak od miecza, będą padać nawet wtedy, kiedy nikt nie będzie ich ścigał. Będą się przewracać jeden na drugiego, jak gdyby przed mieczem, chociaż nikt nie będzie ich ścigał. Nie będziecie mogli ostać się przed nieprzyjaciółmi. Zginiecie między narodami, pochłonie was ziemia nieprzyjacielska. A ci, którzy pozostaną z was, zgniją z powodu swego przestępstwa w ziemiach nieprzyjacielskich, z powodu przestępstw swoich przodków zgniją, tak jak i oni.
Wtedy uznają przestępstwo swoje i przestępstwo swoich przodków, to jest zdradę, którą popełnili względem Mnie, i to, że Mnie postępowali na przekór, wskutek czego Ja postępowałem na przekór im i zaprowadziłem ich do kraju nieprzyjacielskiego, ażeby upokorzyło się ich nieobrzezane serce i ażeby zapłacili za swoje przestępstwo. Wtedy przypomnę sobie moje przymierze z Jakubem, przymierze z Izaakiem i przymierze z Abrahamem. Przypomnę sobie o tym i przypomnę o kraju. Ale przedtem ziemia będzie opuszczona przez nich i będzie spłacać swoje szabaty przez to, że będzie spustoszona z ich winy, a oni będą spłacać swoje przestępstwo, ponieważ odrzucili moje wyroki i brzydzili się moimi ustawami. Jednakże nawet wtedy, kiedy będę w kraju nieprzyjacielskim, nie odrzucę ich i nie będę się brzydził nimi do tego stopnia, żeby ich całkowicie zniszczyć i zerwać moje przymierze z nimi, bo Ja jestem Pan, ich Bóg. Przypomnę sobie na ich korzyść o przymierzu z ich przodkami, kiedy wyprowadziłem ich z ziemi egipskiej na oczach narodów, abym był ich Bogiem. Ja jestem Pan!» To są ustawy, wyroki i prawa, które Pan ustanowił między sobą a Izraelitami na górze Synaj za pośrednictwem Mojżesza.
Kontrargument jest taki, iż Żydzi byli wielokrotnie przeganiani z miejsca na miejsce, jednak trudno nie zauważyć holocaustu i tego, iż państwo Izrael zostało później przywrócone do "życia", podczas, gdy wielkie imperia, które istniały wcześniej upadły. Cały świat nadal patrzy na Jerozolimę, wokół której toczy się dyskurs religijny i kręci cała dostępna eschatologia, nie tylko ta chrześcijańska. Zdążyłem zauważyć te dwie przepowiednie, które się wypełniły, oczywiście może to być przypadek, ale równie dobrze nie musi. Pomijam znaną wszystkim liczbę 666, itd.
Jest jeszcze taka ciekawa synchroniczność; żydowska tradycja mistyczna, która nazywa się kaballah może mieć jakiś związek z arabskim czarnym kamieniem, któremu muzułmanie oddają część. A kamień ten, zwany czarnym kamieniem (tutaj rzuca się w oczy porównanie do największej światowej korporacji, zwanej Black Rockiem) jest umieszczony świątyni, która nazywa się Al-Kaba. Allah? Kaballah?
Stąd pewnie polskie przysłowie; wpakowałeś się w niezłą kabałę. Wybaczcie wszelkie zbędne umysłowe asocjacje.
Bawimy się w szalonego naukowca. Nie wiadomo, czy AI nie zrobi z nas swojego kosmicznego zoo, ale warto spróbować.Co do AI to nawet w tym momencie nie wiemy w ogóle jak działa i jest właściwie czarną skrzynką, którą uczymy i od której oczekujemy rezultatów.
Religia nie jest rozwiązaniem wszystkich problemów świata. Kraje Ameryki Południowej są biedne, ze względu na panujący na tym kontynencie wcześniej reżim komunistyczny i brak cennych strategicznych zasobów naturalnych, a także manipulacje ekonomiczne USA; patrz np. wątek ropy i Wenezueli, której ekonomia została zdewastowana przez amerykańskie embarga.A może to właśnie niewyzwolenie się od religii - i nieoddzielenie sacrum od profanum - spowodowało regres u muzułmanów w erze nowożytnej? Jak to się dzieje że takie Czechy czy Norwegia bez religii prawie że trzymają się nieźle a przykładowo wiele krajów Ameryki Południowej mimo często głębokiej religijności - nie?
@Patrycjusz
Próbowałem wykazać, iż skoro nie wiemy wszystkiego o widocznym wszechświecie, to tym bardziej nie powinniśmy stawiać kategorycznych twierdzeń dotyczących życia pośmiertnego, gdyż nasza percepcja jest ograniczona do pięciu zmysłów. Paradoks Fermiego; być może jesteśmy pierwszą planetą, na której zaistniało życie?Nie wiadomo jaki %, ale wiadomo, że satelitów kosmicznych było jednak trochę, w tym wysyłanych do innych galaktyk. Egzoplanet (czyli planet, które charakteryzują się optymalnymi warunkami do powstania życia) trochę znaleziono, ale życia na nich już niekoniecznie. Zresztą, co ma procent zbadanego wszechświata do życia po śmierci? To nadal proces badania życia doczesnego.]
Zastanawiam się, jak to jest. Być może masz rację. Istnieje jednak możliwość, iż mechanizm przystosowawczy jest w dużej mierze skutkiem wgranej wcześniej etyki, a co za tym idzie, od jakości wgranego "programu" zależą późniejsze zachowania homo sapiens. Stąd wniosek, iż wgrany program musi być dobry, w innym wypadku znajdziemy się w świecie, w którym nastąpi przewartościowanie poprzednich wartości, w dłuższej perspektywie, na naszą własną niekorzyść.Może czuć się odpowiedzialna, dlatego że jest to wbudowany - paradoksalnie, właśnie ewolucyjny - mechanizm przystosowawczy. Pozwala wykryć przyczynę i skutek własnych działań, i w rezultacie uczyć się na błędach. Co najgorsze, ze względu na trudną wykrywalność bardziej skomplikowanych ciągów przyczynowo-skutkowych, czasem poczucie odpowiedzialności jest fałszywe. Jesteśmy też dość podatni na obwinianie, tłumacząc się niepotrzebnie ze wskazywania na nas palcem.
Zgadza się, nie wiemy jaka jest absolutna prawda, ale można przyjąć określony punkt widzenia, w ramach eksperymentu myślowego, i na tej podstawie wysnuć określone implikacje. Ja, przyjmując powyższe twierdzenie za prawdziwe dojdę do wniosku, że moje zasugerowane pytanie byłoby zgodne z logiką takiego rozumowania.Zadałeś tutaj pytanie typu "tak/nie", a taka forma nie jest prawidłowa w tym kontekście. Ewentualnie można dodać trzecią opcję: "nie wiem". I to byłoby na miejscu.
Przekażmy lalom wszelką zwierzchność i władzę, a takie zapisy się pojawią. Krytyka jest dozwolona, pod warunkiem, że nie jest szyderstwem i naśmiewaniem się. Albo wspomnianym tutaj wcześniej jawnie bluźnierczym łączeniem sacrum i profanum; typu hostie, umieszczane w nieodpowiednich miejscach.Zgadzam się z tym, że lale w ten sposób zazwyczaj pojmują tolerancję, ale otwarta krytyka czyjejś religijności też się w ten sposób kończy, także ten kij ma dwa końce. No i w tym drugim przypadku mamy zapisy o urażaniu uczuć religijnych, a zapisów o uczuciach lali nie ma.