Studia
- Dynia
- Introrodek
Studia
Mam problem. Kończę technikum informatyczne i nie wiem gdzie udać się dalej na studia. Zrobiłem sobie test MBTI, czyli Myers-Briggs Type Indicator z którego wyszedł mi typ ISTP (który rzeczywiście do mnie pasuje) z 100% introwertyzmem dlatego postanowiłem zapytać się na tym forum o to co mogę robić dalej. Zdaje rozszerzoną matmę i podstawową fizykę. Przeglądając kierunki studiów zatrzymałem się nad logistyką i technologią drewna. Jednak nie wiem czy jest to dobry wybór gdyż lubię być niezależny i szukam zawodu bez zbytniego spotykania się z ludźmi i w miarę możliwości bez stresu. (informatyka zdecydowanie odpada gdyż po technikum stwierdziłem, że to jednak nie zawód dla mnie). Jeśli byłby mi w stanie ktoś coś poradzić to byłbym bardzo wdzięczny. (szczególnie zależy mi na poradach osób o podobnym typie osobowości które poradziły sobie z pracą i studiami). 
- Padre
- IntroManiak
- Kontakt:
Re: Studia
Kontaktów z ludzmi i stresów nie unikniesz, tak ten swiat dziala, zatem moze zamiast sugerowac sie introwertyzmem studiuj to co lubisz, do czego Cie ciagnie?
I explore the frontiers of safety! I laugh at danger, from a distance, and quietly, so as not to get all worked up.
- Dynia
- Introrodek
Dzięki za szybką odpowiedź. A jeśli chodzi o to do czego mnie ciągnie to chciałbym robić coś takiego jak np. rzemieślnik który z kawałka drewna potrafi zrobić krzesło, ale ja bym chciał do tego dodać jeszcze coś od siebie tzn. wymyślać nowe rzeczy bo mam bujną wyobraźnie i wiele różnych projektów przewinęło mi się przez głowę (w technikum bardzo lubiłem grafikę 3d) dlatego zastanawiam się nad technologią drewna. Natomiast logistyka wymaga racjonalnego myślenia a z tym nie mam problemu, matmę też ogarniam i do tego po logistyce łatwo o pracę. Tylko właśnie nie wiem czy po logistyce nie będę bardziej zależny i będę robił codziennie to samo (bo raczej pracując np. w hurtowni to raczej wielu ludzi nie spotkam dlatego podobają mi się te dwa kierunki ;p). A po technologi drewna nie wiem czy znajdę robotę taką po której będę mógł spełniać swoje pomysły (w sumie to nie wiem czy w ogóle po tym łatwo o pracę).
- higsa
- Rozkręcony intro
Logistyka fajna sprawa, szczególnie dla osób, które lubią samodzielnie pracować.
A skoro boisz się zależności to daje ona duże możliwości, zawsze możesz zostać spedytorem, założyć jednoosobową firmę i dostosowywać czas pracy pod siebie. Choć moim głównym przesłaniem, gdy wybierałam ten kierunek był cichy spokojny magazyn i praca w niewielkim ale stabilnym [bez zbędnych zmian personalnych] zespole, w którym będę miała sobie swój dział, za który odpowiadam i do którego nikt mi się nie będzie mieszał, ale to było marzenie
.
Tylko warunek jeden, musisz lubić jak coś się dzieje wokół, czasem jest taki sajgon, że nie masz czasu iść załatwić potrzeby fizjologiczne, ale wtedy czas szybciej mija i się w pracy nie nudzi.
.
A skoro boisz się zależności to daje ona duże możliwości, zawsze możesz zostać spedytorem, założyć jednoosobową firmę i dostosowywać czas pracy pod siebie. Choć moim głównym przesłaniem, gdy wybierałam ten kierunek był cichy spokojny magazyn i praca w niewielkim ale stabilnym [bez zbędnych zmian personalnych] zespole, w którym będę miała sobie swój dział, za który odpowiadam i do którego nikt mi się nie będzie mieszał, ale to było marzenie
Tylko warunek jeden, musisz lubić jak coś się dzieje wokół, czasem jest taki sajgon, że nie masz czasu iść załatwić potrzeby fizjologiczne, ale wtedy czas szybciej mija i się w pracy nie nudzi.
- Dynia
- Introrodek
O właśnie o takie posty mi chodziło, dzięki higsa. Trochę mnie zachęciła twoja wypowiedź do logistyki taki magazyn to rzeczywiście byłoby marzenie. To, że czasem dużo się dzieje i trzeba szybko coś ogarnąć trochę mnie przeraża (w sumie nigdy takiej sytuacji nie miałem bo technikum to 4 lata spokoju :p) bo wiąże się trochę ze stresem. Gdyby znalazł się spokojny magazyn byłoby super, a jak nie to praca w tartaku po technologi drewna (też fajna bo spokój i wysiłek fizyczny a to i to lubię, no i można zabrać kawałeczek drewienka i coś z niego stworzyć :p ). Na razie po poście higsa 1:0 dla logistyki.
Dzięki za zainteresowanie tematem i chęć pomocy.