Stacja kolejowa Bąk - fakty, ciekawostki, zdjęcia

Tutaj porozmawiać możemy o naszych zainteresowaniach, bardziej lub mniej popularnych pasjach czy nawet... dziwactwach :)
Awatar użytkownika
KierowcaInrzynier
Pobudzony intro
Enneagram: 5w4
MBTI: INTP
Kontakt:

Stacja kolejowa Bąk - fakty, ciekawostki, zdjęcia

Post autor: KierowcaInrzynier »

Poruszając wątek związany z koleją z czatu, chciałbym zwrócić uwagę na zjawiskową, lecz niedocenianą stację kolejową w powiecie Kościerskim - Bąk.
Image
Stacja ta powstała w latach 1925/1926 w ramach budowy Magistrali Węglowej (linii kolejowej do Gdynii omijającej Wolne Miasto Gdańsk). Fantastyczna lokalizacja, w której krzyżują się dwie linie kolejowe, gigantyczna stacja będąca portalem komunikacyjnym do Wielkiego Świata, dla ówcześnie biednych i zacofanych Kaszub.
Gdyby nie Bąk, to nie byłoby dziś dwujęzycznych tablic językowych.
"Don't bend; don't water it down; don't try to make it logical; don't edit your own soul according to the fashion. Rather, follow your most intense obsessions mercilessly." - Franz Kafka
Awatar użytkownika
KierowcaInrzynier
Pobudzony intro
Enneagram: 5w4
MBTI: INTP
Kontakt:

Re: Stacja kolejowa Bąk - fakty, ciekawostki, zdjęcia

Post autor: KierowcaInrzynier »

Stacja Bąk ma w sobie coś magicznego - zaczarowanego. Urok, którego nie jestem w stanie wyjaśnić.
Image
Mimo lokalizacji dosłownie - nigdzie, jest to funkcjonujący dworzec kolejowy. Piękny, odizolowany, opuszczony. Mityczna stacja 9 3/4. Jak to jest, że stacje kolejowe mogą istniec w tak odludnych, odseparowanych miejscach?
Image
Wielu ludzi modeluje nawet Bąka - w modyfikacji do gry Workers & Resources jest Bąk z wariantem 2 i 4 torowym.
Image
Myślę, że temat Bąka to studnia i kopalnia wiedzy na temat polskiego kolejnictwa, oraz tajemnic Państwa Polskiego, jak i fantasmagorycznego pojezierza Kaszubskiego. Regionu, w którym wielokrotnie bywałem, i widziałem wiele anomalii urbanistyczno - kulturalnych.
"Don't bend; don't water it down; don't try to make it logical; don't edit your own soul according to the fashion. Rather, follow your most intense obsessions mercilessly." - Franz Kafka
ODPOWIEDZ