Enneagram;)

Tutaj rozmawiamy o ogólnych kwestiach osobowości, typologiach osobowości, temperamentu.
Awatar użytkownika
makaj
Pobudzony intro

Re: Enneagram;)

Post autor: makaj »

Dla mnie jest to imponujące, że tak zawiłą i skomplikowaną rzecz, jaką jest ludzka osobowość i charakter, udało się tak sprawnie podzielić i zaszufladkować. Odpowiesz na parę pytań i jesteś rozszyfrowany :wink:

Zatem 4w5, tragiczny romantyk, włóczęga :D Opis jak najbardziej trafny. Plusem czwórki w porównaniu do piątki jest fakt, że potrafi się otworzyć, a to na pewno ułatwia życie.
Najważniejsze, czego się dowiedziałem, to że ciągłe poczucie, iż coś jest nie tak, jest zupełnie naturalne, a stąd już blisko do wniosku, że niekoniecznie prawdziwe :wink:
dream is destiny
Emil

Post autor: Emil »

U mnie na przemian 4 w 5 albo 5 w 4. Oby się szatan mną nie zainteresował... jak rodzic.
Awatar użytkownika
siostra
Wtajemniczony

Post autor: siostra »

4w5 niezmiennie od 4 lat. Rozwiązuje test jak mi się przypomni. 4 lata temu wiedziałam, że za kilka lat wynik będzie inny, niestety albo stety jest ten sam :)
4w5, ISFj
Awatar użytkownika
cityCAT
Pobudzony intro

Post autor: cityCAT »

Najważniejsze, czego się dowiedziałem, to że ciągłe poczucie, iż coś jest nie tak, jest zupełnie naturalne, a stąd już blisko do wniosku, że niekoniecznie prawdziwe :wink:
To poczucie, że czegoś brak, że coś jest nie tak, może stanowić swego rodzaju napęd - szukasz, sam nie wiesz czego, a po drodze znajdujesz mnóstwo innych wartościowych rzeczy/ludzi/zdobywasz doświadczenia i to jest kolejny plus w porównaniu do 5tki, która najbezpieczniej czuje się nie ryzykując.

Jestem 4w5 - przekleństwo i błogosławieństwo [;
Actually, I CAN
Awatar użytkownika
pieniek
Introrodek

Post autor: pieniek »

ja jestem czworka, tylko to pamietam
Awatar użytkownika
BarMos
Introrodek
Enneagram: 5w4
MBTI: ISFJ-T

Post autor: BarMos »

Zrobiłem sobie ten test i wyszło mi 5w4. Opis idealnie określa moją osobowość.
Awatar użytkownika
Kosa13
Pobudzony intro
MBTI: INFJ

Post autor: Kosa13 »

Wyszlo mi czyste 5. Szkoda, co raz bardziej denerwuje mnie moja osobowość :/. Nie lubie tego kim jestem, indywidualista, jeb*** no - life i ten moj punkt myslenia ... po prostu szkoda mi tego ze urodzilem sie taki a nie inny :/. Mimo wszystko mysle ze jestem najwiekszym dziwolongiem tego swiata, czasami nie mam oporow w poznawaniu nowych ludzi, bo co mi kur*a moga zrobic, ze sie boje. Z drugiej strony uwielbiam byc sam w domu, kiedy odpoczywam. DZIWNY JEST TEN SWIAT ! :D

EDIT:
Przepraszam, że podwójny post, ale mam pewną ciekawostkę. Szczególnie dla tych którzy traktują enneagram poważnie (lub jak ja: traktowali, co można wywnioskować moim poprzednim postem :P) http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_horoskopowy. Myślę, że nie warto traktować enneagramu poważnie. Nawet sam introwertyzm to jest coś przesadzonego dla mnie. Niektórzy nic do nikogo nie mówią i myślą, że jest z nimi wszystko w porządku. To, że nie lubią "gatki szmatki" to nie znaczy, że nie powinien nic mówić, bo to się nazywa fobia społeczna. Pozdrawiam ;]
Awatar użytkownika
Gabriel
Intronek

Post autor: Gabriel »

Niektórzy mogą stwierdzić, że podział na into- i ekstrawertyków jest kolejnym sposobem na klasyfikowanie ludzi oraz stwarzanie sztucznych podziałów. Rzeczywiście tak jest, gdy nadużywa się tych pojęć, ale kiedy korzysta się z nich w racjonalny sposób, to nikomu to większej krzywdy nie wyrządzi, a i nam skutecznie życie ułatwi. Wiadomo, że większość ludzi jest mieszanką intro-ekstra, mniej więcej pół na pół, ale o pewnej części społeczeństwa przeważają cechy typowo introwertyczne i tacy ludzie np. zrzeszają się na tym forum. Kiedy poznajesz kogoś nowego i dana osoba mówi Ci, że jest introwertykiem, to już wiesz, że są małe szanse na to, aby zawracała Ci głowę wypadami na dyskoteki, czy domówkami wśród swoich znajomych, albo innymi aktywnościami, które są dla każdego człowieka z przewagą cech intro- koszmarem, albo po prostu ogromną nudą. Co prawda wiąże się z tym również tzw. efekt halo, który może być niebezpieczny, gdyż przeważnie, gdy słyszymy, że jakaś osoba jest introwertykiem, to czujemy do niej ze startu większą sympatię i mniej obawiamy się ewentualnych przykrości z jej strony, ale kto jak kto, intro potrafi zachować odpowiedni dystans, więc nie będę się tutaj wdawał w psychologiczne dywagacje.

Co do kwestii enneagramu, to sprawa jest o tyle złożona, że mamy w nim aż 9 głównych typów osobowości i każdy z nich może być ,,czysty" lub ze ,,skrzydłem", co daje nam w sumie 27 różnych typów osobowości, czyli jest tego znacznie więcej niż 12 znaków zodiaku. W gruncie rzeczy enneagram opiera się na teście, w którym trzeba zaznaczyć typowe dla nas zachowania w różnych sytuacjach, a w efekcie wyskakuje nam jedna lub dwie cyfry. Nie potrzeba enneagramu, aby powiedzieć o kimś: ale z niego jest myśliciel, spokojny samotnik, rzadko wychodzi z domu, albo: rozrywkowy gość, lubi zaszaleć na dyskotece, albo: ona naprawdę fascynuje się sztuką, mogłaby spędzać całe dnie malując swoje obrazy, taka jest cierpliwa i wytrwała itd. Każdego człowieka można by opisać garstką cech stanowiących fundament jego osobowości, ale enneagram ułatwia tę kwestię, bo pogrupował pewne cechy w te 27 typów osobowości i teraz można o kimś snuć godzinne opowieści (w przypadku humanistów) lub po prostu rzucić do kumpla: poznałem dzisiaj dziewczynę 5w4 (w przypadku umysłów ścisłych). 5w4 i wiesz, że masz do czynienia z osobą spokojną, opanowaną, gustującą w analitycznym myśleniu, zdystansowaną wobec ludzi i nie musisz drążyć dalej tego tematu, tylko przechodzisz do następnych kwestii, np. światopoglądowych. Nie można enneagramu traktować jako nieomylne guru, ale traktowanie go na równi z jakimiś tandetnymi horoskopami jest według mnie przesadą, gdyż w wielu przypadkach okazuje się być przydatnym narzędziem ułatwiającym życie. Z doświadczenia wiem, że większość introwertyków to osobowości typu 4w5 i 5w4. Sam jestem 5w4 i jestem dumny z każdego elementu składowego mojej osobowości i nie zamieniłbym jej na żadną inną. Pozwala mi postrzegać świat w zupełnie inny sposób tak obcy dla innych ludzi. Pozwolę sobie mój pierwszy post na tym forum zakończyć cytatem, który według mnie idealnie oddaje naturę 5w4 oraz introwertyzmu w ogóle:

"Prawdziwa ojczyzna leży nie tylko gdzie indziej-lokuje się ona zawsze "wyżej" lub "głębiej" w stosunku do tej na ziemi. Problem polega jednak na tym, że nie można jej doświadczyć zmysłami, a w każdym razie nie jest do tego zdolny, o czym będzie mowa, człowiek targany namiętnościami, ulegający przesądom, czy zepsuty przez cywilizację. Tylko nieliczni szczęśliwcy doświadczyli iluminacji i zaglądając przez uchylone drzwi zobaczyli rzeczy, których "ani ucho nie słyszało, ani oko nie widziało", ale że mają oni kłopot ze zrelacjonowaniem tego ludzkim językiem, pozostali muszą się zdać na własną wyobraźnię". Andrzej Waśkiewicz
5w4
Haura
Introrodek

Post autor: Haura »

Zrobiłam test chyba rok temu, powtórzyłam dzisiaj. Wyszło to samo: 5w4. Myślę, że opis do mnie pasuje.
Awatar użytkownika
Sorrow
Krypto-Extra
Enneagram: 1w9
MBTI: ENFP

Post autor: Sorrow »

Kosa13 pisze:Przepraszam, że podwójny post, ale mam pewną ciekawostkę. Szczególnie dla tych którzy traktują enneagram poważnie (lub jak ja: traktowali, co można wywnioskować moim poprzednim postem :P) http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_horoskopowy. Myślę, że nie warto traktować enneagramu poważnie.
To się odnosi do horoskopów a nie do testów gdzie sam podajesz swoje cechy osobowości.
Moja galeria na DeviantArt

"Violence solves everything."
Awatar użytkownika
Kosa13
Pobudzony intro
MBTI: INFJ

Post autor: Kosa13 »

jcDenton pisze:Tak, tak się ta Pani nazywa. Helen Palmer - "Enneagam". Bardzo dobra lektura, no i świetnie pomaga w określeniu swojego rzeczywistego typu Enneagramu.
Ciekawe. A przeczytales w ogole ten artykul zamieszczony na wikipedii ? Bo nie sadze. Wkleje tu na forum, zebys nie musial klikac, bo to jest widocznie za duzy wysilek.
W 1948 psycholog Bertram R. Forer dał studentom do wypełnienia test osobowości, a następnie przedstawił im analizę ich osobowości rzekomo bazującą na wynikach tego testu. Studenci mieli ocenić trafność tej analizy w skali od 0 (bardzo słaba) do 5 (znakomita). Średnia ocen wyniosła 4.26. Później Forer ujawnił że w rzeczywistości wszyscy studenci otrzymali tę samą analizę.

Analiza ta została złożona z fragmentów horoskopów, a jej treść była mniej więcej następująca:
Masz potrzebę by ludzie cię lubili i podziwiali, jednak jesteś osobą krytyczną wobec siebie. Masz pewne wady osobowości, ale potrafisz je kompensować tym, co jest w tobie dobre. Masz duże możliwości, które wciąż pozostają niewykorzystane. O ile na zewnątrz możesz wyglądać na osobę zdyscyplinowaną i opanowaną, wewnątrz często trapi cię niepewność i martwisz się o wiele spraw. Niekiedy masz poważne wątpliwości, czy twoja decyzja była dobra albo czy twoje czyny były właściwe. Lubisz pewną ilość zmian i różnorodności, a kiedy osaczają cię ograniczenia odczuwasz niezadowolenie. Cenisz sobie własną niezależność myślenia i nie przyjmujesz cudzych twierdzeń bez przekonujących dowodów. Życie nauczyło cię, aby nie przesadzać ze szczerością kiedy się przed kimś otwierasz. Czasem bywasz osobą otwartą na ludzi, przystępną i towarzyską, ale innym razem zamkniętą, ostrożną i zdystansowaną. Niektóre z twoich marzeń wydają się być nierealistyczne.

Na podstawie tego doswiadczenia, sadze, ze nie warto traktowac enneagramu doslownie, a tym bardziej przekladac go na zycie codzienne. Peace :).
Winkie
Zagubiona dusza

Post autor: Winkie »

4w5 - Włóczęga. Opis jak najbardziej zbliżony jest do mojej osobowości. W innym Enneagramie wyszedł mi typ pośredni, pomiędzy "Obserwatorem", a "Kasandrą".
Awatar użytkownika
Gabriel
Intronek

Post autor: Gabriel »

Kosa 13 - świetna wstawka z wikipedii. Szczerze uśmiałem się z tego jak zgrabnie profesor wkręcił swoich studentów :D Ale opis przez niego przedstawiony dotyczy 90% ludzi, więc niemal każdy byłby w stanie przyswoić go jako opis samego siebie, natomiast w enneagramie jest zamieszczonych kilka zupełnie różniących się od siebie typów osobowości. Wiadomo, że każdy człowiek to skomplikowana mieszanka różnych cech charakteru, ale enneagram po prostu grupuje ludzi o dominujących, określonych cechach charakteru w pewne typy. To tak jakby powiedzieć: Magda, Ania i Tomek są towarzyscy, lubią spędzać czas wśród ludzi i bawić się na dyskotekach, natomiast Łukasz, Ola i Paweł wolą spędzać czas w samotności, w domu, na rozwiązywaniu krzyżówek. Zamiast tego możesz powiedzieć: Magda, Ania i Tomek są 8w3, a Łukasz, Ola i Paweł 5w4 i każdy od razu wie o co chodzi :D
5w4
Haura
Introrodek

Post autor: Haura »

Kosa13 pisze:
jcDenton pisze:Tak, tak się ta Pani nazywa. Helen Palmer - "Enneagam". Bardzo dobra lektura, no i świetnie pomaga w określeniu swojego rzeczywistego typu Enneagramu.
Ciekawe. A przeczytales w ogole ten artykul zamieszczony na wikipedii ? Bo nie sadze. Wkleje tu na forum, zebys nie musial klikac, bo to jest widocznie za duzy wysilek.
W 1948 psycholog Bertram R. Forer dał studentom do wypełnienia test osobowości, a następnie przedstawił im analizę ich osobowości rzekomo bazującą na wynikach tego testu. Studenci mieli ocenić trafność tej analizy w skali od 0 (bardzo słaba) do 5 (znakomita). Średnia ocen wyniosła 4.26. Później Forer ujawnił że w rzeczywistości wszyscy studenci otrzymali tę samą analizę.

Analiza ta została złożona z fragmentów horoskopów, a jej treść była mniej więcej następująca:
Masz potrzebę by ludzie cię lubili i podziwiali, jednak jesteś osobą krytyczną wobec siebie. Masz pewne wady osobowości, ale potrafisz je kompensować tym, co jest w tobie dobre. Masz duże możliwości, które wciąż pozostają niewykorzystane. O ile na zewnątrz możesz wyglądać na osobę zdyscyplinowaną i opanowaną, wewnątrz często trapi cię niepewność i martwisz się o wiele spraw. Niekiedy masz poważne wątpliwości, czy twoja decyzja była dobra albo czy twoje czyny były właściwe. Lubisz pewną ilość zmian i różnorodności, a kiedy osaczają cię ograniczenia odczuwasz niezadowolenie. Cenisz sobie własną niezależność myślenia i nie przyjmujesz cudzych twierdzeń bez przekonujących dowodów. Życie nauczyło cię, aby nie przesadzać ze szczerością kiedy się przed kimś otwierasz. Czasem bywasz osobą otwartą na ludzi, przystępną i towarzyską, ale innym razem zamkniętą, ostrożną i zdystansowaną. Niektóre z twoich marzeń wydają się być nierealistyczne.

Na podstawie tego doswiadczenia, sadze, ze nie warto traktowac enneagramu doslownie, a tym bardziej przekladac go na zycie codzienne. Peace :).
Bardzo ciekawy schemat zastosowany jest w tym opisie osobowości. Zauważ, że mamy tu dużo wyrażeń typu: "jednak", "ale", "o ile", które zestawiają ze sobą przeciwstawne cechy. Czasem tak, a czasem siak (np. czasem towarzyski, czasem zamknięty. Wiadomo, że nawet najweselsi ludzie mają gorsze dni i w drugą stronę - największym pesymistom zdarzają się jasne dni). to wszystko daje efekt ogólności, opis ten można dopasować do każdego. Z enneagramem jest trochę inaczej, tam jest więcej opisów i są bardziej uszczegółowione, różne.
Awatar użytkownika
Inno
Legenda Intro

Post autor: Inno »

Gabriel pisze:Z doświadczenia wiem, że większość introwertyków to osobowości typu 4w5 i 5w4.
Z tego, co pamiętam, introwertycy to głównie 5, 4 i 9. Na forum jest przewaga 5 i 4. :)
Obrazek
ODPOWIEDZ