Nie będzie vik-kingu?
To mnie się już bardziej Stoltenberg podoba. On by zrobił vik-kingu.
Na autach się nie znam, ale to dobrze. Testujcie tam w Norwegii i mówcie które dobre. Pewnie będę zmieniał na elektryka na za dwa auta i informacje mogą okazać się przydatne, albo nie.
+/- 10lat to będę szukał pod kątem zasięgu i ładowności.
Powracając. ...Norwegia nie ma mocy przerobowych do kwadratu. Populacja skromna. Imigracja ograniczona ze względu na trudny język. Dzietność niższa niż w Polsce.
Stąd aby utrzymać rosnącą biurokrację zatrudnia się do pomocy SI. Jego królewska mość Karol ściągnie sobie biurokratę z Indii albo innego dominium, a Harald nie. Biurokrację trzeba nieustannie powiększać, tworzyć puste etaty, milion urzędasów za psi grosz będzie przekopywać fiord (bez kalkulatora pewnie dalej chodzili by spisywać w kajecie tablice rejestracyjne) po to tylko aby na końcu ktoś powiedział.
Jaki piękny mamy system! Prawdziwa cywilizacja! Gdyby nie to to ludzie na drzewach by siedzieli, o!
Biorąc pod uwagę, że wymazujemy z pamięci prawie wszytko to co wydarzyło się w 1918-1989 to heh.
Co do naszych krajowych inwestycji.
Irena stoi. Inwestycja i tak wtórna w stosunku do transformacji energetycznej kraju. CPK stoi. Rekordy cargo padają w Rzeszowie.
Generalnie to i tak na Miedwiediewa (epoka postputinowska) CPK by się przydało.
Polska nie jest ostoją katolicyzmu. PRL może, ale dzisiejsza Polska to taki równościowo antyhierarchiczny kraj. Nie wiem jak to dokładnie określić. Czy ktoś się przyporządkowuje temu, że ksiądz krzyczy z ambony aby nie mieszkać z dziewczyną przed ślubem?
Nie. Ksiądz sam mieszka z dziewczyną albo chłopakiem.
Ktoś wierzy w niepokalane poczęcie? Zmartwychwstanie? Sąd ostateczny? Egzorcyzmy? Nie wiem jakie tam jeszcze są prawdy wiary. Dziś ostoją katolicyzmu są raczej kraje Afryki Środkowej lub Ameryki Południowej
...ale to niech się wypowie ktoś kto bardziej rozumie te (nie wiem, mniej lub bardziej) cywilizowane kraje.
---
Gdyby tak zrobić niespodziankę i pokazać Polakom naszego króla, a trzyma on mocno z jezuitami, dopiero by było.
Urszulka! Ratuj. Rozbiorów chcemy.