Agon pisze: 01 kwie 2024, 2:22
Prowadzący poruszyli temat porównania MBTI z Wielką Piątką i krytykę MBTI przez psychologów z którą to krytyką się nie zgadzają i podają argumenty dlaczego.
Fakt faktem większość znanych mi psychologów klinicznych jest negatywnie ustosunkowana do wszystkich typologi, bo z punktu widzenia terapii każdy pacjent jest inny i trzeba go traktować indywidualnie. Nieco łaskawszym okiem spojrzą Ci z nurtu jungowskiego, którzy mogą korzystać z funkcji kognitywnych w swojej pracy z pacjentem, ale to też niewiele ma wspólnego z MBTI rozumianym jako dzielenie ludzkości na 16 typów.
Kolejnym tematem rozmowy jest stałość typu MBTI, przez całe życie.
Z mojego subiektywnego doświadczenia mogę powiedzieć, iż byłem przez 55 lat życia w kolejności ENFP, ESFP,, ESFJ, ISTP, ISFJ i pewnie za jakiś czas będę jeszcze jakimś innym typem.
I bardzo to sobie chwalę, bo dzięki temu lepiej rozumiem innych ludzi, bo sam taki byłem jak oni. Wiem jak się zachowają i dlaczego, wystarczy że sobie przypomnę co ja bym zrobił lub czuł w podobnej sytuacji.
Nie chce przez to powiedzieć, że nie ma osób, będących tym samym typem przez całe życie. Jak najbardziej są sam takich znałem. Różnie bywa i nie należy generalizować.
A propos determinizmu, to MBTI może wskazywać coś w w czym dana osoba jest dobra i dzięki temu korporacja może skuteczniej wykorzystać ją jako najlepszy trybik w systemie. Ale to nic nowego od dawna się tak robi tylko innymi metodami. To już kwestia etyki i dylematów ludzi z HR, jak tego użyją.
Prowadzący zachwalają przede wszystkim MBTI z punktu widzenia zastosowań w biznesie, bo też sami tym się zajmują, ja z kolei na tym się nie znam więc się nie wypowiem.
Dla mnie MBTI to jest w pierwszej kolejności platforma towarzyska, służca prowadzeniu ciekawych rozmów z osobami zainteresowanymi poznawaniem siebie i innych nie tylko za pomocą MBTI, ale szeroko rozumianej psychologii i duchowości.
Na zasadzie że jeśli ktoś zgłębia MBTI to jest duże prawdopodobieństwo iż interesuje się także eksploracją innych obszarów ludzkiego wnętrza.