Zebrać introwertyków w jednym miejscu.

Dział forum, w którym poruszane są tematy dotyczące kontaktów międzyludzkich, a także problemów w relacjach, których przyczyną może być introwersja.

Zebrać introwertyków w jednym miejscu. Co by się wtedy stało?

zaczęłaby się impreza
11
16%
wszyscy graliby w szachy
6
9%
powietrze stałoby się ciężkie i wszyscy by usnęli
8
12%
introwertycy zamieniliby się w ekstrawertyków
26
38%
introwertycy nie wychodzą z domów
18
26%

Liczba głosów: 69

godot_007

Post autor: godot_007 »

Wspomniałem już przed chwilą w innym miejscu forum, że nie należy moim zdaniem zbyt sztywno traktować pojęcia introwertyzmu. Dlatego podpisuję się pod niektórymi opiniami w tym wątku i proponuję zmodyfikować temat, czy też raczej dodać pytanie pomocnicze: a co to za introwertycy, których hipotetycznie zbieramy w jednym miejscu? Pod pojęciem 'introwertyzm' kryje się cały wszechświat rozmaitych indywidualności - sugerować, że spotkanie przebiegłoby w ten czy inny sposób, jest wg mnie nadużyciem.

Z tego co widzę, na forum udzielają się zarówno zdeklarowani samotnicy, jak i osoby nie stroniące od towarzystwa, czy też izolujące się poniekąd wbrew własnej woli (nieśmiałość, lęki). Może przez fakt, że sprawa naszego introwertyzmu jest tutaj dla każdego jasna i zjawiska takie jak 'niechęć do rozmów o niczym', albo 'potrzeba samotności' traktowane są naturalnie, może dzięki tej wstępnej wiedzy i akceptacji charakterystycznych dla nas zachowań mogłoby z tego wyjść coś naprawdę interesującego i korzystnego np. dla osób, które nieśmiałość skazuje na izolację. Choć rzeczywiście, zgadzam się z przedmówcą, że raczej wskazane byłyby mniejsze grupki i pewna stopniowość w zacieśnianiu więzów - ale to przecież, na polu relacji międzyludzkich, chleb powszedni introwertyków.
rosemary

Post autor: rosemary »

Pewnie nie dowiemy się jak by to było, dopóki nie zorganizujemy takiego spotkania. Obawiam sie jednak, że przyszłoby bardzo mało osób, bo rzeczywiście trudno jest czasem wyjść z domu. Pewnie większość z nas obawiałoby się takiej konfrontacji.

Myślę, że gdyby się udało. To być może po kilku spotkaniach nawiązalibyśmy kilka dobrych, długotrwałych znajomości.
radek

Post autor: radek »

Obawiam się, że będzie trudności z miejscem takiego spotkania. Każdy, kto nie mieszka w jego pobliżu cieszyłby się z tego. Będzie miał błahy powód na nieprzyjście. Nie wiem, czy chciałbym takie spotkanie. Pewnie takie spotkanie podzieliło by się na mniejsze grupki, 2-5(max) osobowe i nie miałaby sensu...
Ale tego nie sprawdzimy, póki nie zrobimy.
Majka
Introwertyk

Post autor: Majka »

No to zróbmy :D Ja jestem chętna, bo chcę się dowiedzieć, jak będzie wygladać :wink: Jeśli zadeklarowałoby się wiele osób, to pojechałabym nawet na drugi koniec Polski.
Awatar użytkownika
Cosh!se
Intronek

Post autor: Cosh!se »

heh, ja raczej z powodu wieku nie pojechałabym na 2 koniec Polski, ale gdyby miało być gdzież bliżej mojego miejsca zamieszkania, to czemu nie ;) .Nie lubie tracić okazji na zrobienie czegos fajnego, myśle że żałowałabym gdybym nie przyjechała na takie spotkanie.
"Poeci, magicy, żeglarze
Tancerze wojny i ja
Wygnani z miasta radości
Wygnani bez imion i ciał
Nie dla nas owoce raju"
PoCO

Post autor: PoCO »

Cosh!se pisze:heh, ja raczej z powodu wieku nie pojechałabym na 2 koniec Polski...
To ty już taka stara jesteś? :lol: Taki drobny żarcik :P

Hmmm... ja bym przyjechał, ale tylko mając pewność, że przyjedzie większość, a nie pare osób
Awatar użytkownika
underdog
Stały bywalec

Post autor: underdog »

Mimo tego, co wcześniej pisałem, jestem bardzo ciekaw jak by takie spotkanie wyglądało. Mam wiele obaw i generalnie czarno to widzę, ale też byłbym gotów zaryzykować :P

Jako ewentualne miejsce zaproponowałbym Kraków - egoistycznie, ale też mam wrażenie, że wiele osób miałoby blisko... Znaleźliby się jacyś chętni ?
Awatar użytkownika
Cosh!se
Intronek

Post autor: Cosh!se »

To ty już taka stara jesteś? Taki drobny żarcik
Raczej za młoda 8) (17 lat dla uściślenia :P )

Mi też pasuje Kraków ale z tą moją obecnością to nie jest na 100%.
"Poeci, magicy, żeglarze
Tancerze wojny i ja
Wygnani z miasta radości
Wygnani bez imion i ciał
Nie dla nas owoce raju"
PoCO

Post autor: PoCO »

Oy! Ja kocham Kraków! Byłem tam 2 razy w życiu, ale za pierwszym razem jak byłem mały i nic nie pamiętam. Za to za drugim razem, jakiś rok temu, po prostu się zakochałem! :D Więc dla mnie bomba!
Awatar użytkownika
el quatro
Introwertyk

Post autor: el quatro »

Takie zgromadzenie brzmi ciekawie, na pewno będzie troche drętwo....ale od czego jest piwo:)
A tak na poważnie to pierwszym i podstawowym tematem były by nasze introwertyczne historie takie jak na forum.
Później może by sie wszystko jakoś rozkręciło.

Chciałbym poznać osoby które mają podobny problem jak ja
Majka
Introwertyk

Ja do Krakowa blisko nie mam, ale jeśli wszyscy chcą tam, to się dostosuję.
rawel

Post autor: rawel »

No ja z Łodzi też kawałeczek, ale mam wielką ochotę Was poznać.

Tylko zapewne ciężko będzie wybrać odpowiedni termin aby wszystkim odpowiadał ( wiadomo praca, szkoła itp. ).
Majka
Introwertyk

W ferie świąteczne każdy na pewno znajdzie jeden dzień wolny :)
Awatar użytkownika
grabaż
Introwertyk

Post autor: grabaż »

underdog pisze:Jako ewentualne miejsce zaproponowałbym Kraków - egoistycznie, ale też mam wrażenie, że wiele osób miałoby blisko... Znaleźliby się jacyś chętni ?
do krakowa mam blisko :wink:
pisałbym się :)
nonconformist!
Pobudzony intro

Post autor: Ekwiwalencja »

Byłam na jednym spotkaniu trójki introwertyków- ja i dwóch kolegów. Była cisza, niezręczna cisza, ale to chyba przez inne intencje- miała być hm... randka, a wyszło spotkanie z przyzwoitką :) Co do samotności...
"Nie można żyć z nią i bez niej, ona obejmując zmienia"/J.Szymik/
Lubię przebywać samotnie tydzień, dwa, ale jeśli od czasu do czasu nie wybiorę się z kimś na spacer, nie powymieniam myśli to wariuje ;] Ogólnie jest mi źle, smutno, depresyjnie. Ludzie są potrzebni, w małych dawkach i odpowiedni ludzie, ale zawsze ;) A na zlot się piszę, chociaż nowa tu jestem;p
ODPOWIEDZ