Replikacja DNA (angielski)
Stadia mitozy (angielski)

Mnie się zawsze wydawało, że jest na odwrót - włosy blond to cecha recesywna - a więc ujawnia się tylko wtedy, gdy dana osoba ma dwie kopie tego samego allelu (rodzaju genu). Biorac na logikę, blondyn może przekazać tylko gen na blond włosy.Kaziol pisze:To wytłumacz mi prosze jak to jest, bo słyszałem że jak matka i ojciec są blond, to dziecko wcale blond być nie musi. Ale jeśli chodzi o oczy, to jeśli rodzice mają np. piwne to dziecko innych mieć nie może, to prawda ?

A nawet coś takiegoTechnologia, nad którą pracują naukowcy IBM, opiera się na pracach Paula Rothmunda, badacza California Institute of Technology, który kilka lat temu odkrył, że na molekułach DNA można wymóc organizowanie się w maleńkie formy (np. trójkąty, kwadraty, itp.).

Wszystkie dzieci do około roku mają oczy niebieskie (jest to związane z początkowym niedostatkiem pigmentu w organizmie, który z czasem barwi tęczówkę ) - to tak z wredności dodałam bo wiem ze o to w pytaniu nie chodziło :lol:Kaziol pisze:Ale jeśli chodzi o oczy, to jeśli rodzice mają np. piwne to dziecko innych mieć nie może,