Religia, wiara

Dyskusje dotyczące życia, społeczeństwa, polityki, filozofii itp.
Awatar użytkownika
Ausencia
Intromajster

Re: Introwertyzm a religia

Post autor: Ausencia »

"Tolerancja negatywna (nazywana również bierną albo formalną) polega na samym
znoszeniu, na braku interwencji. Tolerancja pozytywna (nazywana również czynną albo
treściową) polega na akceptacji lub popieraniu cudzej odmienności."

(Ilja Lazari-Pawłowska, Trzy pojęcia tolerancji, „Studia filozoficzne”)
beyondthesun
Introrodek

Post autor: beyondthesun »

zarat pisze:Tylko krowa przez całe życie nie zmienia poglądów. Poza tym, czy to nie klasyczny szantaż (albo presja, nacisk, etc. - nie czuję różnicy w tych terminach) w stylu "jeśli coś zrobisz, nie będę ciebie szanować"?
Inno pisze:Ale zmieni się, bo człowiek przez całe życie się zmienia. Tym bardziej, że totalna większość ludzi na tym forum to osoby młode na progu dorosłości, czyli w wieku w którym osobowość, postawy, poglądy itp. cały czas się kształtują.
i to mnie wlasnie przeraza.. ta zmiennosc.. i nie oczekuje, ze ktos to zrozumie.. :) i nie.. to nie jest szantaz :) jesli wierzysz w jakies wartosci - to wierz w nie do konca.. (i tu mam na mysli osobowosc juz UKSZTALTOWANA). podam inny przyklad: sa dwie wrogie druzyny (A i B), `walczace` miedzy soba. kazda z tych druzyn ma swoich fanow. fan druzyny A, zirytowany slabymi wynikami swojego `zespolu`, przestaje kibicowac swojej - do niedawna - `ukochanej` druzynie i przechodzi na wroga strone. to jest ta zmiennosc, ktora mialem na mysli.. `im down witchu to the very end, cuz you aint never had a friend like me..`.

`i still feel you, im still down for you, no matter what..`

i nie.. nie kibicuje zadnej druzynie (to byl tylko przyklad), nienawidze tego :) jedyna osoba, ktorej `kibicuje`, jestem ja :)
Inno pisze:beyondthesun, taka mała uwaga - skoro nie zamierzasz tłumaczyć, to skąd rozczarowanie, że nie rozumieją?
ale ja wcale nie jestem rozczarowany z tego powodu :) wrecz ciesze sie, ze nie rozumieja, bo wtedy mialbym konkurencje<3 rozczarowany jestem, poniewaz nagle okazuje sie, ze moje wypowiedzi moga miec alternatywne znaczenie/znaczenia.. :) o ktorego/ktorych istnieniu pojecia nie mialem.. :)
Ausencia pisze:"Tolerancja negatywna (nazywana również bierną albo formalną) polega na samym
znoszeniu, na braku interwencji. Tolerancja pozytywna (nazywana również czynną albo
treściową) polega na akceptacji lub popieraniu cudzej odmienności."

(Ilja Lazari-Pawłowska, Trzy pojęcia tolerancji, „Studia filozoficzne”)
i Ty uwazasz sie za INFP..? nie rozsmieszaj mnie.. zamiast F powinno byc u Ciebie T. i to nie dlatego, ze przytoczylas ten cytat, ale z wszystkich Twoich wypowiedzi JASNO wynika, ze z F niewiele masz wspolnego..

na pewnym forum napisalem juz, ze te testy `splycaja` ludzkie uczucia, ale sama sobie zobacz jak wiele wspolnego masz z F..

http://www.mypersonality.info/personali ... g-feeling/

gdyby to byly szachy, to krzyczalbym `szach-mat` juz kilka dni temu.. :) Feel me, now? :Pp :)
Awatar użytkownika
iksigrekzet
Intromajster

Post autor: iksigrekzet »

Ja balansuję na krawędzi między F i T, co mnie niezmiernie cieszy :) Zawsze całość monety jest lepsza niźli połówka ;)
beyondthesun, bardzo mnie ubawiłeś! Jesteś jedną z najradośniejszych emanacji zamętu na tym forum i jako awatar bogini Eris masz u mnie piwo :D
Sułtan.
Awatar użytkownika
Sorrow
Krypto-Extra
Enneagram: 1w9
MBTI: ENFP

Post autor: Sorrow »

Ale hardkor :) .
Moja galeria na DeviantArt

"Violence solves everything."
Awatar użytkownika
Ausencia
Intromajster

beyondthesun pisze: i Ty uwazasz sie za INFP..? nie rozsmieszaj mnie.. zamiast F powinno byc u Ciebie T. i to nie dlatego, ze przytoczylas ten cytat, ale z wszystkich Twoich wypowiedzi JASNO wynika, ze z F niewiele masz wspolnego..

Dzięki za komplement. Naprawdę miło to slyszeć :)

I za nikogo sie nie uwazam, tak wyszło mi w tym, pożalsięboze, teście, więc nic na to nie poradzę. I nie krzycz na mnie, bo mi włosy wypadną ze stresu.
karat
Intronek

Post autor: karat »

spokojnie Ausencia, nikt na Ciebie nie krzyczy a poza tym, mimo obiegowej opinii, INFT tez sa fajni :lol:
beyondthesun
Introrodek

iksigrekzet pisze:beyondthesun, bardzo mnie ubawiłeś! Jesteś jedną z najradośniejszych emanacji zamętu na tym forum i jako awatar bogini Eris masz u mnie piwo :D
nie skomentuje nawet tego.. wiesz..? ..
Ausencia pisze:Dzięki za komplement. Naprawdę miło to slyszeć :)

I za nikogo sie nie uwazam, tak wyszło mi w tym, pożalsięboze, teście, więc nic na to nie poradzę. I nie krzycz na mnie, bo mi włosy wypadną ze stresu.
moze Ci sie wydawac, ze jestem wobec Ciebie niemily, ale uwierz, ze zycze Ci jak najlepiej.. :) i na pewno nie mam zadnych ukrytych, zlych intencji..
Awatar użytkownika
Ausencia
Intromajster

beyondthesun pisze:
moze Ci sie wydawac, ze jestem wobec Ciebie niemily, ale uwierz, ze zycze Ci jak najlepiej.. :) i na pewno nie mam zadnych ukrytych, zlych intencji..
Kamień spadł mi z serca.
Awatar użytkownika
Janko
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: Janko »

Wiecie co, to pierwsza dyskusja na temat religii, z którą się spotkałem, w której nie doszło do awantury.
Kori
Pobudzony intro

Post autor: Kori »

Daj spokój. I tak się nie udało normalnie.
Awatar użytkownika
qb
IntroManiak
Enneagram: 9w1
MBTI: INFP
Kontakt:

Post autor: qb »

I nie mały offtop z tego wyszedł :mrgreen: No ale wszystko w imieniu wyższych idei ^^'

Beyondthesun, miałbym taka mała prośbę. Mógłbyś trochę zmniejszyć sobie sygnaturkę? Trochę mniej czytelne forum się staje przez to.
Trust yourself, no matter what anyone else thinks.
Awatar użytkownika
Inno
Legenda Intro

Post autor: Inno »

Beyondthesun wykasza konkurencję? :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Sorrow
Krypto-Extra
Enneagram: 1w9
MBTI: ENFP

Post autor: Sorrow »

Janko pisze:Wiecie co, to pierwsza dyskusja na temat religii, z którą się spotkałem, w której nie doszło do awantury.
A Ja myślę, że doszło, tyle, że to była bardzo introwertyczna awantura :lol: .
Moja galeria na DeviantArt

"Violence solves everything."
beyondthesun
Introrodek

qb pisze:Beyondthesun, miałbym taka mała prośbę. Mógłbyś trochę zmniejszyć sobie sygnaturkę? Trochę mniej czytelne forum się staje przez to.
chcialem `wniesc` troszke `barw`, w ta codzienna szarosc tego forum :)

usuniete.
Awatar użytkownika
Inno
Legenda Intro

Post autor: Inno »

beyondthesun pisze: chcialem `wniesc` troszke `barw`, w ta codzienna szarosc tego forum :)
Nie mamy szarości tylko czerń. :twisted:
Obrazek
ODPOWIEDZ