MBTI (Myers-Briggs Type Indicator)

Tutaj rozmawiamy o ogólnych kwestiach osobowości, typologiach osobowości, temperamentu.

Który z wymienionych typów osobowości pasuje do Ciebie najlepiej?

INFJ
62
20%
INFP
46
15%
INTJ
77
25%
INTP
47
15%
ISFJ
18
6%
ISFP
10
3%
ISTJ
31
10%
ISTP
8
3%
Exxx
7
2%

Liczba głosów: 306

Awatar użytkownika
Cytrynka46
Introwertyk

Re: MBTI (Myers-Briggs Type Indicator)

Post autor: Cytrynka46 »

Mi tak wyszło chociażby. Ale niezbyt ufam temu wynikowi, bo żeby go określić trzeba było trzech czy czterech dodatkowych tur z pytaniami. Bo po podstawowym zestawie nie można było tego stwierdzić. Jedyna bardzo pewna literka z tego co pamiętam to było "I" ;)
Awatar użytkownika
Coldman
Administrator
Enneagram: 4w5
MBTI: Szajs

Post autor: Coldman »

Cytrynka46 pisze:Mi tak wyszło chociażby. Ale niezbyt ufam temu wynikowi, bo żeby go określić trzeba było trzech czy czterech dodatkowych tur z pytaniami. Bo po podstawowym zestawie nie można było tego stwierdzić. Jedyna bardzo pewna literka z tego co pamiętam to było "I" ;)
Ja tam w to ufam. Zadając sobie 1 pytanie z każdej litery:
Wikipedia pisze: * Skąd czerpiesz energię? Gdzie preferujesz kierować swoją uwagę? Wymiar E-I

Ekstrawersja (ang. Extraversion) i Introwersja (ang. Introversion) Czy kierujesz swoją energię i uwagę na zewnątrz, czy też wolisz koncentrować się na swoim wewnętrznym świecie pomysłów i doświadczeń?

* W jaki sposób preferujesz gromadzić informację, jakim ufasz? Wymiar S-N

Poznanie (ang. Sensing) i Intuicja (ang. iNtuition) Czy wolisz gromadzić informacje rzeczywiste i namacalne, mówiące o tym co naprawdę jest, czy też preferujesz koncentrację na całościowym obrazie i powiązaniach między faktami?

* W jaki sposób wolisz podejmować decyzje? Wymiar T-F

Myślenie (ang. Thinking) i Odczuwanie (ang. Feeling) Czy przy podejmowaniu decyzji kierujesz się głównie logiką i sprawiedliwością, czy też wolisz bardziej subiektywny proces biorący pod uwagę harmonię i system wartości osób zaangażowanych?

* Jaki jest twój styl życia, pracy? Jak sobie radzisz z otaczającym cię światem? Wymiar J-P

Osądzanie (ang. Judging) i Obserwacja (ang. Perceiving) Czy radzisz sobie z życiem w sposób zaplanowany, preferując "osąd" - to znaczy podjęcie decyzji, czy też preferujesz elastyczny styl życia związany z ciągłym otwarciem na nowe informacje?

Zawsze jest do czego bardziej się skłaniasz , pytania w teście zmuszają do większej analizy i nie wiadomo zbytnio jakiej cechy MBTI tyczy się każde pytanie

Ja tam u mnie mam małe wątpliwości co do ,,T" , ale do ,,F" też tak bardzo się nie poczuwam :)
Awatar użytkownika
Cytrynka46
Introwertyk

Coldman pisze:* Jaki jest twój styl życia, pracy? Jak sobie radzisz z otaczającym cię światem? Wymiar J-P
Zobaczyłam słowa-klucze "w sposób zaplanowany" i "elastyczny styl życia", więc w tym przypadku jestem za J.
Co do S/N, T/F nie wiem. Zrobiłam kolejny test z innej strony i wyszło INTJ, z tym że środkowe literki minimalnie.
You have strong preference of Introversion over Extraversion (78%)
You have slight preference of Intuition over Sensing (6%)
You have slight preference of Thinking over Feeling (19%)
You have moderate preference of Judging over Perceiving (44%)
A mógłby ktoś wytłumaczyć na konkretnym przykładzie sytuacji, co znaczy: "Czy wolisz gromadzić informacje rzeczywiste i namacalne, mówiące o tym co naprawdę jest, czy też preferujesz koncentrację na całościowym obrazie i powiązaniach między faktami?"
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

Post autor: Agon »

Cytrynka46 pisze:A mógłby ktoś wytłumaczyć na konkretnym przykładzie sytuacji, co znaczy: "Czy wolisz gromadzić informacje rzeczywiste i namacalne, mówiące o tym co naprawdę jest, czy też preferujesz koncentrację na całościowym obrazie i powiązaniach między faktami?"
http://potencjalosobowosci.com/mbti/ - ogólny opis
http://pdf.sensus.pl/zrozum/zrozum-1.pdf - tu kilka przykładów w rozdziale o N i S
http://www.celebritytypes.com/ - przykłady znanych postaci, ci z S wolą gromadzić informacje rzeczywiste i namacalne, mówiące o tym co naprawdę jest, a ci z N preferują koncentrację na całościowym obrazie i powiązaniach między faktami

Ludzie z N lubią teoretyzować, kierować się wyobraźnią, wymyślać nowe koncepcje, interesują się rzeczami nienamacalnymi np. osobowością człowieka.
Ludzie z S wolą rzeczy praktyczne i namacalne, zamiast wyobraźni preferują zmysły, mogą interesować się sportem, motoryzacją, modą i innymi rzeczami, które widać.
Awatar użytkownika
Cytrynka46
Introwertyk

Po przeczytaniu tych opisów, wydaje mi się, że N trochę bardziej pasuje.
Ale co jeśli ktoś lubi teoretyzować, wyobrażać sobie przyszłość, ale kieruje się logiką, rozsądkiem a nie przeczuciami?
Awatar użytkownika
Coldman
Administrator
MBTI: Szajs

Post autor: Coldman »

Agon pisze:
Cytrynka46 pisze:A mógłby ktoś wytłumaczyć na konkretnym przykładzie sytuacji, co znaczy: "Czy wolisz gromadzić informacje rzeczywiste i namacalne, mówiące o tym co naprawdę jest, czy też preferujesz koncentrację na całościowym obrazie i powiązaniach między faktami?"
http://potencjalosobowosci.com/mbti/ - ogólny opis
http://pdf.sensus.pl/zrozum/zrozum-1.pdf - tu kilka przykładów w rozdziale o N i S
http://www.celebritytypes.com/ - przykłady znanych postaci, ci z S wolą gromadzić informacje rzeczywiste i namacalne, mówiące o tym co naprawdę jest, a ci z N preferują koncentrację na całościowym obrazie i powiązaniach między faktami

Ludzie z N lubią teoretyzować, kierować się wyobraźnią, wymyślać nowe koncepcje, interesują się rzeczami nienamacalnymi np. osobowością człowieka.
Ludzie z S wolą rzeczy praktyczne i namacalne, zamiast wyobraźni preferują zmysły, mogą interesować się sportem, motoryzacją, modą i innymi rzeczami, które widać.
Dzięki Agon , rozwiałeś wszelkie moje wątpliwości co do ,,T"
Awatar użytkownika
Polan
Intromajster
MBTI: INTJ

Post autor: Polan »

To co ludki wpisują w MBTI:
INTP/INFP 1
INFP 16
INTJ 49
INTP 23
ISTJ 18
WTF? 1
CATS 1
BRAK 1
100% EKSTRAWERTYK 1
ISFJ/ISTJ 1
ISFJ 8
INFJ 13
TROLOLO 1
ISFJ/ISFP 1
ENFP 1
ISTP 2
ISFP 2
ISFP/INFP 1
INFJ/ISFJ 1
INTROWERTYK 1
INFP/ENFP 1
ISTP/ISTJ 1
BÓG JEDEN WIE 1
IBOT 1
IN*J 1
INTJ/INTP 1
ENFJ 1
OSOBOWOŚĆ UNIKAJĄCA 1
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

Cytrynka46 pisze:Po przeczytaniu tych opisów, wydaje mi się, że N trochę bardziej pasuje.
Ale co jeśli ktoś lubi teoretyzować, wyobrażać sobie przyszłość, ale kieruje się logiką, rozsądkiem a nie przeczuciami?
To pewnie NT - takie literki mają zwykle naukowcy. Jak nie lubisz kierować się emocjami, ale ważne jest dla Ciebie abstrakcyjne rozumowanie, to jesteś NT.

Przykłady częstych zainteresowań ludzi o dwóch określonych literkach:
- NT - fizyka kwantowa
- ST - motoryzacja
- SF - moda
- NF - psychologia
Oczywiście to tylko przykłady, mogą być od tego odstępstwa np. ktoś może być NT i interesować się psychologią, albo nawet ST np. Sigmund Freud (ISTJ)
Awatar użytkownika
Cytrynka46
Introwertyk

Agon pisze:- ST - motoryzacja- SF - moda
To są rzeczy, które są dla mnie wyjątkowo mało interesujące. Psychologia i jakaś abstrakcyjna fizyka - to już cieplej ;)
Więc... dzięki za rozwianie wątpliwości :)
Awatar użytkownika
Dant3s
Rozkręcony intro
Enneagram: 5w4
MBTI: ISTP

Post autor: Dant3s »

dziwne, na mypersonality wychodzi mi że jestem ISTP(przynajmniej tak wychodziło miesiąc temu) a dziś zrobiłem test na http://www.humanmetrics.com i wyszło mi to:

Kod: Zaznacz cały

INTJ
Introvert(83%)  iNtuitive(12%)  Thinking(25%)  Judging(22%)

You have strong preference of Introversion over Extraversion (83%)
    You have slight preference of Intuition over Sensing (12%)
    You have moderate preference of Thinking over Feeling (25%)
    You have slight preference of Judging over Perceiving (22%)
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

Dant3s, poczytaj sobie opisy typów i tego co znaczą te literki i na podstawie tego się wytypuj, skoro testy różne wyniki Ci dają. Mi też wychodziło na jednym teście ISTP, na innym INTJ, ale głównie to wychodziło mi INTP i z opisu zgadza mi się ten typ najbardziej.
alicjaa
Intronek
MBTI: INTP

Post autor: alicjaa »

tu masz test na różnicę między ISTP i INTP http://www.celebritytypes.com/test/intp-or-istp.php
musisz też poczytać o sensorach i sam zdecydować do jakiej grupy należysz. Różnica jest głównie taka, że ci intuicyjni myśliciele (NT) po prostu za dużo myślą :P nawet gdy nie muszą, po prostu ciężko im wyłączyć mózg i innym wydają się zbyt abstrakcyjni, teoretyczni i często od innych słyszą, "że nie potrafią żyć"
tu filmik jak znasz angielski
https://www.youtube.com/watch?v=BwHFjtBoxEI
Awatar użytkownika
LoneRanger
Introrodek
MBTI: INTJ/INTP

Post autor: LoneRanger »

Zrobiłem 2 testy i wyszło mi INTJ, ale jak przeczytałem opisy wszystkich introwertycznych osobowości to brałem jeszcze pod uwagę INTP i INFP. Z ciekawości zrobiłem jeszcze test na INTJ vs INTP i nieznacznie wygrał typ INTJ. Ciekawe jest też to, że na dwóch stronach z tym enegramem wyszedł mi typ 5w4 a w znanych osobach był tam Albert Einstein który pasuje do INTP. Jak tak patrze tutaj http://potencjalosobowosci.com/ na te 3 typy to z każdym wiele mnie łączy.
Awatar użytkownika
Dant3s
Rozkręcony intro
MBTI: ISTP

Post autor: Dant3s »

alicjaa pisze:tu masz test na różnicę między ISTP i INTP http://www.celebritytypes.com/test/intp-or-istp.php
musisz też poczytać o sensorach i sam zdecydować do jakiej grupy należysz. Różnica jest głównie taka, że ci intuicyjni myśliciele (NT) po prostu za dużo myślą :P nawet gdy nie muszą, po prostu ciężko im wyłączyć mózg i innym wydają się zbyt abstrakcyjni, teoretyczni i często od innych słyszą, "że nie potrafią żyć"
tu filmik jak znasz angielski
https://www.youtube.com/watch?v=BwHFjtBoxEI
Z filmiku wynika, że ISTP są bardziej skupieni na fizyczności a INTP na umyśle, chociaż nie stawiam jednego ponad drugim to rzeczywiście dbam o siebie pod względem fizycznym, tzn, ćwiczę na "siłowni"(w domu), zdecydowanie nie pasuje do mnie określenie "nerd" tak jak koleś na filmiku opisuje INTP.
Różnica między S i N nie jest u mnie tak wielka więc pewnie przez to mam czasami inne wyniki, to samo z J i P Obrazek
alicjaa
Intronek
MBTI: INTP

Post autor: alicjaa »

Jak nie czujesz się specjalnie wyalienowany i to już od dziecka to jesteś S-ką, N-ów jest ok. 25% a S-ów ok. 75% i N-ki zawsze narzekają na życie w sensorycznym świecie. I to głównie one błądzą w necie w poszukiwaniu własnego Ja. Zresztą jak widać na wykresie u góry INXX przodują na tym forum (18 na ten moment), ISXX (5) Sensorzy wg. kryteriów ustalonych na tym świecie wydają się "normalni" i "przystosowani" i pewnie nie mają aż takich problemów z dostosowaniem się jak N-ki. Dałam test koleżance, która na bank wydawała mi się ekstrawertyczna a tu zonk, bo wyszło jej ISTJ.
ODPOWIEDZ