MBTI (Myers-Briggs Type Indicator)

Tutaj rozmawiamy o ogólnych kwestiach osobowości, typologiach osobowości, temperamentu.

Który z wymienionych typów osobowości pasuje do Ciebie najlepiej?

INFJ
62
20%
INFP
46
15%
INTJ
77
25%
INTP
47
15%
ISFJ
18
6%
ISFP
10
3%
ISTJ
31
10%
ISTP
8
3%
Exxx
7
2%

Liczba głosów: 306

Awatar użytkownika
Irracjonalny
Pobudzony intro

Re: MBTI (Myers-Briggs Type Indicator)

Post autor: Irracjonalny »

Może Twoja matka ma F, nie T?
A ojciec to może ambiwertyk?
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

Post autor: Agon »

Tak naprawdę jedno, czy dwa zachowania z przeciwnego bieguna nic nie znaczą. Po prostu matka nie jest 100% T, ale ma przewagę T, a ojciec nie jest 100% F, ale ma przewagę F. Ja np. wykazuję część zachowań charakterystycznych dla każdej literki i to jest normalne. Nawet różne testy dają mi różne wyniki: INTP, INTJ, ISTP, ENTP. Jestem introwertykiem, nie 100% introwertykiem, ale jednak znacznie bardziej intro, niż ekstra. Twój ojciec pewnie jest ambiwertykiem, bo łączy sporo cech intro i ekstra, nie wygląda na to by któreś z nich jakoś specjalnie przeważały.
alicjaa
Intronek
Enneagram: 4w5
MBTI: INTP

Post autor: alicjaa »

Im bardziej badam to całe MBTI tym bardziej wydaje mi się bzdurne :P
No bo tak
Each of us has a "dominant" function that is our strongest function and the one that comes most naturally. For discussion sake, assume it describes about 75% of who we are. Your strong points and the things you are really good at doing will usually be a direct result of what your dominant function is.
Each of us has an "auxiliary" function. It is our second strongest function and it supports the dominant function. Assume the auxiliary function describes about 15% of who we are. Together the dominant and auxiliary describe about 90% of us. By age ~20, both of these functions are normally well developed.
to NT mają dwie pierwsze (czyli najważniejsze) funkcje N albo T
ST mają S albo T
NF mają N albo F
SF mają S albo F

ok fajnie.. a dlaczego nie może być dwóch pierwszych funkcji FT albo NS ?
typów osobowości powinno być więcej 8)
Awatar użytkownika
zan
Intronek
MBTI: INFP/ENFP
Kontakt:

Post autor: zan »

Zaciekawiły mnie trochę te testy, zrobiłam kilka różnych, wychodzi mi ciągle zdecydowanie jeden wynik INFJ/ INFP - 3 pierwsze czynniki mocno i zdecydowanie, ostatni praktycznie pół na pół. Zainteresowało mnie to, że jest taka zgodność, wczytałam się trochę głębiej, na razie wydaje mi się, że wiele... hmm... określeń... jest dość trafnych w stosunku do mnie. Części sobie nie uświadamiałam. Dzięki temu widzę wyraźniej, nad czym mogłabym trochę popracować (w sensie - trochę mniej bujania w obłokach, trochę więcej stąpania po ziemi). Uświadomiłam sobie też źródła części nieporozumień czy... hmm... poczucia niezgodności? W sumie dość często mam poczucie, że myślę nieco inaczej niż ludzie w najbliższym otoczeniu, miałam poczucie, że nie za bardzo ogarniam, w jaki sposób myślą inni i nie za bardzo umiem przekazać, w jaki sposób myślę ja. Muszę jeszcze nad tym trochę pomyśleć, wyciągnąć wnioski praktyczne i postarać się świadomie je wdrożyć w życie.

Doczytam może w wolnej chwili dokładniej, jak Jung to wszystko widział - wcześniej nie zagłębiałam się w jego prace, ale teraz myślę, że warto się temu przyjrzeć bliżej.
alicjaa
Intronek

Tak samo jak nie ogarniam czemu musi być połączenie Se/Ni albo Ne/Si a nie mogą być Ne/Se czy Si/Ni dlaczego introwertyczna funkcja musi być wspierana ekstrawertyczną?
Bo tak se wymyślił :D W ogóle psychologia i psychiatria ssie, widać to np. w takich kwiatkach: jak w MBTI wychodzi, że ok. połowa ludzi to introwertycy. A w pozostałych źródłach przyjmuje się, że introwertycy stanowią od 25% do 33% (mniej więcej) Nie uwierzę, że połowa ludzi to introwertycy, nie ma takiej opcji 8)
Ciekawe są też źródła mówiące, że najbardziej uzdolnieni ludzie (cokolwiek miałoby to oznaczać) to profil introverted, intuitive, thinking, perceiving. Ale z kolei inne źródła mówią, że na największe zaburzenia psychiczne cierpią uwaga kto? introverted, intuitive, thinking, perceiving.
http://www.uccs.edu/Documents/dsegal/An ... -JPT-2.pdf
Fajnie czyli wynika z tego, że najbardziej uzdolnieni, inteligentni ludzie (cokolwiek miałoby to oznaczać) mają też największe szanse bycia chorymi psychicznie ?
A kiedyś czytałam gdzieś, że na odwrót bo inteligentniejsi ludzie lepiej sobie radzą ze swoimi problemami, więc coś tu całościowo nie gra...
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

Post autor: Agon »

Nareszcie jest na tym forum ktoś, kto ma dokładnie takie same wątpliwości jak ja :D

Nawet gdzieś widziałem jakiś test na same funkcje kognitywne. W zależności od odpowiedzi, mogły wyjść różne kolejności niekoniecznie zgodne z tym co jest w MBTI, czy socjonice np. użytkownik Εμπαθεων zrobił ten test i jego cztery najsilniejsze funkcje, to kolejno: Ni, Fe, Fi, Ti Według innego testu MBTI jest on INFJ, ale u INFJ te funkcje powinny rozkładać się tak: Ni, Fe, Ti, Se.

W enneagramie też jest mnóstwo nieścisłości np.

http://www.9types.com/writeup/enneagram.html#9
http://www.9types.com/writeup/enneagram_lists.html tu Einstein jest 9w8
http://www.enneagram.pl/www/typ5.html
http://pasion.com.pl/pl/podstrony/48-obserwator-5 a na tych stronkach 5w4
Zresztą nie zgadzają się też inni np. Lincoln, Bill Gates itd.
Nietzche na jednej stronce jest 5w6, a na 2 stronkach 5w4, a Freud odwrotnie.

http://www.mbtienneagrampersonalitytype ... enneagram/

5-ty poziom zdrowia piątki przypomina nieco ogólny opis 5w4
Coraz bardziej wycofana jako, że staje się coraz bardziej pochłonięta skomplikowanymi pomysłami i wyimaginowanymi światami. Staje się zaabsorbowana swoimi wizjami i interpretacjami bardziej niż rzeczywistością. Jest zafascynowana przez niekonwencjonalne, ezoteryczne tematy, a nawet te zawierające ciemne i niepokojące elementy. Oderwana od praktycznego świata, ma "bezcielesny umysł", chociaż bardzo nerwowy i intensywny.
Piątka obawia się, że potrzeby innych odciągną ją od jej projektów, a więc odcina "natrętów'" poprzez intensyfikację jej własnych umysłowych aktywności. Minimalizuje swoje potrzeby, staje się bardzo nerwowa, intelektualna i tajemnicza. Spędza więcej czasu w samotności, spekulując, rozwijając i dopracowując alternatywne rzeczywistości.
Z tego co czytałem, to szeroko pojętym "mrokiem" interesują się głównie typy 4w5 i 5w4.

Źródło: http://www.enneagram.pl/Enneagram/pozio ... iomy5.html

7-my poziom natomiast to popadanie w nihilizm. Według innego opisu nihilizm jest typowy dla 5w4, natomiast dla 5w6 redukcjonizm.
Piątki ze skrzydłem Szóstki zazwyczaj bardziej uporczywie trzymają się swoich poglądów i teorii (redukcjonizm) i zrażają do siebie osoby, które się z nimi nie zgadzają, podczas gdy Piątki ze skrzydłem Czwórki zaprzeczają jakiemukolwiek sensowi (nihilizm) i burzą pewność siebie ludzi, którym właśnie tej cechy zazdroszczą.
Źródło: http://www.enneagram.pl/forum/viewtopic ... 42#p157642

Natomiast jeśli chodzi o uporczywe trzymanie się poglądów i teorii, to też coś jest z tym nie tak, bo gdzie indziej czytam, że to typowe dla niezdrowych 1, a nie 5, które w przeciwieństwie do 1 gdy są niezdrowe nie potrafią się trzymać żadnego stanowiska.
Przeciwieństwem przeciętnych zdrowych Jedynek do chorych jest całkowite przekonanie o słuszności ich poglądów i poważaniu ludzi o podobnej sile własnych przekonań. Ich myśl jest drogą, na której budują swoje ugruntowane przekonania. Przeciwieństwem przeciętnych zdrowych Piątek do chorych jest skłanianie się do zagubienia w labiryncie niejasności. Mogą przedstawiać złożone teorie lub sytuacje tylko po to, by wywrócić je do góry nogami wkrótce potem. Mniej zdrowe Piątki mogą trzymać się prowokacyjnych opinii, są bardziej zainteresowane w sianiu bałaganu w pewnikach innych osób aniżeli w przekonywaniu innych na temat swojego właściwego podejścia. Niezdrowe Piątki mogą chcieć czuć się bardziej bystre niż inna osoba i mogą nawet argumentować poglądy, z którymi się nie zgadzają aby udowodnić sobie samym, iż są zdolni do osaczenia przeciwnika. Jako mniej zdrowe, Jedynki stają się sztywne, nieelastyczne i utwierdzają się w swoich poglądach na temat rzeczy. Piątki stają się bardziej nihilistycznie nastawione, niepewne, i że nie mogą zbliżyć się do do jakiegolwiek zrozumienia danego znaczenia, sensu, istoty prawdy.
Źródło: http://www.enneagram.pl/Enneagram/ennea ... 1and5.html

Wracając do MBTI, tu macie funkcje i sposób w jaki powinny się rozkładać w typach
alicjaa
Intronek

Ja ostatnio robiłam własne badania :lol: raz mi sie nudziło i przebadałam 25 kolesi z czata i o dziwo trzynastu miało literkę N a dwunastu literkę S !!
było dwóch INTJotów i trzech INTPów
za mała próbka niestety jak będzie 50 to powiem jakie wyniki 8) ale w sumie już mi się to znudziło, ale zdziwiłam się ze tak dużo miało literkę N
ale wiem z czego to mogło się wziąć jak koleś miał w nicku szukam_realnej, konkretny itd to już z miejsca wyłączałam a to na bank były S-ki, zaczepiałam raczej ludzi z ciekawymi albo oryginalnymi nickami więc stąd pewnie miałam nadreprezentacje N-ów
Awatar użytkownika
Papaja
Intromajster
Enneagram: 1w9
MBTI: ISTJ

Post autor: Papaja »

mnie ciekawi czy praca nad swoim charakterem i pewnymi wadami moze zmienic nam typ mbti,ogolnie w wiekszosci przypadkow wychodzi mi jedno, ale ostatnio troche sie chcialam zmienic no i zamiast istj wyszlo mi intj i zonk,
Kto stworzył ten labirynt niepewności, tę świątynię dufności, naczynie grzechu, pole usiane tysiącem zasadzek, przedsionek piekła, kosz po brzegi napełniony chytrością, truciznę słodką jak miód, łańcuch, który wiąże śmiertelnych z doczesnością – kobietę?
alicjaa
Intronek

Raczej nie, podobnie jak mocny introwertyk nie zmieni się na ekstrawertyka. Co najwyżej można poudawać czasem kogoś innego. Chociaż myślę, że może to się zmieniać np. u ludzi po 50 gdzie facetom spada poziom testosteronu i łagodnieją a kobietom ponoć rośnie :P i może wtedy kobiety stają się ESTJ-tami a faceci ISFJ-tami
Zresztą mnóstwo tych nadgorliwych rydzykowych babć to ewidentnie ESTJ-oty :P
Awatar użytkownika
koszka matreszka
Intronek
Enneagram: 6w5
MBTI: ENFJ

Post autor: koszka matreszka »

mnie ciekawi czy praca nad swoim charakterem i pewnymi wadami moze zmienic nam typ mbti
Oczywiście, że może, sama jestem przykładem ewolucji z INTP w ENFJ. :P
Jeszcze czarne pod kopalniami
hałdy i widma domostw.
Przyszłość przed nami!
Byt określa świadomość!
alicjaa
Intronek

No wybacz ale tak się nie da :P ja czasem jak mam wystarczającą ilość energii udaję stanowczego ENTJ-a, ale i tak w głębi duszy pewnie zawsze będę INTP-em. Kobiety to emocjonalne istoty 8) i zmieniają im się wyniki pod wpływem emocji czy nawet cyklu miesiączkowego :lol: ale magicznej zmiany z wrodzonego INTP-a w naturalnego ENFJ-a raczej nie będzie.
Awatar użytkownika
koszka matreszka
Intronek
Enneagram: 6w5
MBTI: ENFJ

Post autor: koszka matreszka »

No wybacz ale tak się nie da :P
15 lat zmian w życiu i w sobie wpłynąć mogą na wiele. :P
zmieniają im się wyniki pod wpływem emocji czy nawet cyklu miesiączkowego
A to prawda akurat. :P
Jeszcze czarne pod kopalniami
hałdy i widma domostw.
Przyszłość przed nami!
Byt określa świadomość!
Awatar użytkownika
Papaja
Intromajster
Enneagram: 1w9
MBTI: ISTJ

Post autor: Papaja »

I ma sie zmienic w E lub odwrotnie??? malo prawdopodobne, moze w ciagu krotkiego czasu w zyciu sie zmieni na chwile bo tego wymaga sytuacja, ale na stale to watpie.
Kto stworzył ten labirynt niepewności, tę świątynię dufności, naczynie grzechu, pole usiane tysiącem zasadzek, przedsionek piekła, kosz po brzegi napełniony chytrością, truciznę słodką jak miód, łańcuch, który wiąże śmiertelnych z doczesnością – kobietę?
Awatar użytkownika
Krukus
Introrodek
MBTI: INTJ

Post autor: Krukus »

Jestem klasycznym INTJ. Podobno to najrzadszy typ, ale coś w tym jest, bo mam wiele rzadkich rzeczy. Osobiście chciałbym być ENTJ, bo to osobowość władcy, ale bycie cichym doradcą też złe nie jest. Czasami korzenie ukryte w cieniu decydują o sile drzewa sukcesu ;)
Awatar użytkownika
Coldman
Administrator
MBTI: Szajs

Post autor: Coldman »

Krukus pisze:Jestem klasycznym INTJ. Podobno to najrzadszy typ, ale coś w tym jest, bo mam wiele rzadkich rzeczy.
Nie taki rzadki , na tym forum znajdziesz parę INTJ :D
ODPOWIEDZ