który związek lepszy?

W tym dziale rozmawiamy o radościach i problemach, jakie dla introwertyków wynikają z bycia w związku.
rua

Post autor: rua »

Jak dla mnie dziewczyny introwertyczki to niekoniecznie "artystki". Sama jestem przykładem - wszelkie objawy kreatywności w moim przypadku chyba się pogubiły w procesie ewolucji...

Co do związków. Mam za sobą dwa intro - intro i nie uważam, żeby było to dobre rozwiązanie. Może to zasługa dość wysokiego stopnia introwertyzmu jednej i drugiej strony, nie wiem. W każdym razie świadomie kolejny raz bym się w coś takiego nie wpakowała ponownie. Szkoda (czy aby na pewno?), że miłość rządzi się własnymi prawami
Awatar użytkownika
Pałer_Frytas
Stały bywalec

Post autor: Pałer_Frytas »

No nie mówię że wszystkie ale ja na takie trafiam ;]

A ja sadzę że to nie jest kwestia charakteru intro i extra.
Dobry związek mogą stworzyć zarówno osoby bardzo odmienne jak i bardzo podobne. To kwestia wzajemnego zrozumienia i trochę chęci do wysiłku. Samo sie nic nie zrobi tylko dlatego że ktoś ma taki charakter, a nie inny.

Co z tego że będzie dwóch introwertyków o odmiennych poglądach? To już prędzej dogadam się z ekstrawertykiem o podobnych. Tak samo jak nie dogadam sie z extra o innych a dogadam z intro o podobnych.
5w4
INTP
ABASCUS!
Awatar użytkownika
Cliodne
Stały bywalec

Post autor: Cliodne »

Dobry związek mogą stworzyć zarówno osoby bardzo odmienne jak i bardzo podobne. To kwestia wzajemnego zrozumienia i trochę chęci do wysiłku.
nie rozumiem dlaczego ludzie boją się podjąc tego ryzyka
czy to przez lans 'latwego' uczucia gdzie wszystko zawsze jest wzniosle i wspaniałe?

błaha i materialistyczna wizja, pod haselkiem 'milosc' kryje sie wszystko, nawet szampon do włosów i jadło dla filemona:/
Dark Maiden taking hold of my hand
Lead me away from hibernation
Strong and unafraid
Never a question why
Awatar użytkownika
Pałer_Frytas
Stały bywalec

Post autor: Pałer_Frytas »

Do boju więc.

A przede wszystkim kryje w sobie sex.
Dużo, Tanio, Miłość.

Dopisane chwilę później:
cenzura słowa seks mnie przeraziła.

W dodatku tylko w wersji angielskiej gdzie oznacza też płeć. A po polsku gdzie ma tylko jedno znaczenie to już nie.
5w4
INTP
ABASCUS!
Cytrynka

Post autor: Cytrynka »

SkyMaja pisze:A mi obojętne, byle by mnie rozumiał.

hehe podobnie uważam :mrgreen:
zsasz
Introrodek

Post autor: zsasz »

Pałer_Frytas pisze:No nie mówię że wszystkie ale ja na takie trafiam ;]

A ja sadzę że to nie jest kwestia charakteru intro i extra.
Dobry związek mogą stworzyć zarówno osoby bardzo odmienne jak i bardzo podobne. To kwestia wzajemnego zrozumienia i trochę chęci do wysiłku. Samo sie nic nie zrobi tylko dlatego że ktoś ma taki charakter, a nie inny.

Co z tego że będzie dwóch introwertyków o odmiennych poglądach? To już prędzej dogadam się z ekstrawertykiem o podobnych. Tak samo jak nie dogadam sie z extra o innych a dogadam z intro o podobnych.
Zgadzam sie z toba w duzej mierze. Do dluzszego udanego zwiazku niezbedne sa zblizone poglady. Nie mowie o mniej istotnych sprawach jak polityka czy filmy, choc i przez nie niektorzy popadaja w glebsze konflikty, ale pojeciach takich jak zasady moralne czy tez ich brak.
To jest najwazniejsze i nie mozna nad tym dyskutowac.
Natomiast co do zestawiania introwertyka i ekstrawertyka, to roznie to bywa. Zalezy czy sa to maksymalnie ekstremalnie oddalone od siebie bieguny czy tez granica miedzy nimi nie bedzie wielka. Jak sami najprawdopodobniej wiecie rozne jest nasilenie cech introwertycznych, ekstrawertycznych. W najlepszym wypadku jesli poglady i zasady beda miec te same to zwiazek moze potrwac kilka lat, przy dobrych wiatrach nawet dluzej.
Z doswiadczenia (nie tylko swego wlasnego) wiem jednak, ze gleboki introwertyk nieswojo czuje sie z ekstrawertykiem zyjacym towarzysko pelna piersia. Natomiast ekstrawertyka zacznie irytowac w koncu postawa introwertyka i to jego "unikanie swiata". W koncu bedzie tak, ze byc moze nadal sie kochajac beda soba bardzo zmeczeni, poirytowani i zatruci. To bynajmniej nie jest zdrowe.

Jest jednakze wyjatek. Dzisiaj sa szczegolnie popularne malozobowiazujace zwiazki oparte glownie na seksie. Takie pseudozwiazki (dla mnie to nie jest prawdziwy, powazny zwiazek) nie wymagaja najczesniej ani wspolnych pogladaow, ani niczego, byleby partnerzy byli dla siebie atrakcyjni seksualnie. Poki istnieje fascynacja, namietnosc, pasja, zar to takie pary, trojkaty itd. utrzymuja sie. Jest to czysty handel wymienny wlasnym cialem. Ty mi dajesz cos czego ja potrzebuje, a ja tobie to co ty potrzebujesz. Pozadanie w koncu jednak zniknie, ogien sie wypali i nie pozostanie kompletnie nic, w przeciwienstwie do normalnego zwiazku, w ktorym tez przychodzi moment, gdy namietnosc znika, ale pozostaja inne rzeczy, ktore scalaja zwiazek.
Zatem trzeba sobie przede wszystkim obowiazkowo odpowiedziec na pytanie, czego sie oczekuje, na jak dlugo i na jakich warunkach. Obowiazkowo powinno sie szczerze pogadac o tym z partnerem, zeby nie bylo pozniej wielkich trudnogojacych sie ran w sercu, w wyniku niedomowien, bo ktos wyobrazal sobie relacje zupelnie inaczej i poczuje oszukany i wykorzystany.
Awatar użytkownika
Akolita
Krypto-Extra

Post autor: Akolita »

Kiedyś myślałam, że osoba, z którą chciałabym spędzić resztę życia powinna być ekstrawertykiem - to mogłoby wnieść nieco kolorów i optymizmu do związku z mrukliwą dzikuską. Dziś stwierdzam, że najchętniej spędziłabym resztę życia z psem, lub kotem, ale jeśli już miałabym skierować uczucia na innego człowieka, zapewne byłaby to osoba intro. Dlaczego? Nie mam energii na to, by dotrzymywać kroku lubiącemu rozrywkę i aktywność fizyczną ekstrawertykowi. Chodzenie na koncerty, imprezki, oglądanie komedii i spotykanie się w dużym gronie jej przyjaciół to perspektywa przerażająca. Wolę osobę zamkniętą w sobie, cichą i flegmatyczną, która nie wyssie ze mnie resztek ubogich pokładów energii.
Mówi, że nigdy nie śpi. Że nigdy nie umrze. Dyga przed skrzypkami, pląsa do tyłu, odrzuca głowę, parska głębokim gardłowym śmiechem i jest wielkim ulubieńcem, ten sędzia. Wachluje się kapeluszem, a księżycowa kopuła jego czaszki sunie blada pod światłami, on zaś obraca się, przejmuje skrzypki, wiruje w piruecie, wykonuje jedno pas, dwa pas, tańcząc i grając jednocześnie. Nigdy nie śpi. Mówi, że nigdy nie umrze. Tańczy w świetle i cieniu i jest wielkim ulubieńcem. Nigdy nie śpi, ten sędzia. Tańczy i tańczy. Mówi, że nigdy nie umrze.”
zsasz
Introrodek

Tez szukalem kiedys ekstrawertyczki, ale potem czulem sie przy niej jak duch. Chcialbym znalezc jakas introwertyczke, tylko jakos nie mam szczescia albo moze bardziej wiary w to, ze jakas znajde. Dookola same ekstra, a moja siostra to w jakims barze na stole na ostatnim festiwalu w Tychach tanczyla. To mnie przeraza.

Co do zwierzaczka, to uwierz mi, ze nie wystarcza. Przynajmniej w wypadku mezczyzny. Ciagle czulem ta potrzebe bycia z kims i mimo, iz moja suczke kochalem nad zycie, to nie wypelniala tej pustki, ktora czeka na wypelnienie przez odpowiednia partnerke. Zwierze to nei czlowiek, choc ogolnie to za ludzmi nie przepadam, wrecz ze zwierzetami wole nawiazywac znajomosci. chie, chie Chyba, ze sa agresywne. Takich nienawidze.
Awatar użytkownika
Akolita
Krypto-Extra

zsasz pisze: Co do zwierzaczka, to uwierz mi, ze nie wystarcza.
To nie wystarcza TOBIE. ;) Może mi sie jedynie wydaje (a może nie), że przeżyję jedynie w towarzystwie 20 kotów i psa... ale są ludzie, którym to naprawdę wystarcza. ;)
Mówi, że nigdy nie śpi. Że nigdy nie umrze. Dyga przed skrzypkami, pląsa do tyłu, odrzuca głowę, parska głębokim gardłowym śmiechem i jest wielkim ulubieńcem, ten sędzia. Wachluje się kapeluszem, a księżycowa kopuła jego czaszki sunie blada pod światłami, on zaś obraca się, przejmuje skrzypki, wiruje w piruecie, wykonuje jedno pas, dwa pas, tańcząc i grając jednocześnie. Nigdy nie śpi. Mówi, że nigdy nie umrze. Tańczy w świetle i cieniu i jest wielkim ulubieńcem. Nigdy nie śpi, ten sędzia. Tańczy i tańczy. Mówi, że nigdy nie umrze.”
Awatar użytkownika
Cliodne
Stały bywalec

Post autor: Cliodne »

,,Tysiącom ludzi na Ziemi brak siły, sprytu, urody czy szczescia, mnie jednak odroznia od nich ta nieszczesna przypadlosc ze jestem tego swiadomy. Poskapiono mi wszelkich darow oprocz jasnosci widzenia.''

przepisane z ksiazki. kto sie pod tym podpisuje?
to glowna przyczyna dolow, dolkow i depresji introwertykow jak sadze.

bohater wreszcie wychodzi z nastrojowego dna, jak sie domyslacie, dzieki milosci (a nie dzieki kotu ;>) czy tylko taki jest na to sposob?:/
Dark Maiden taking hold of my hand
Lead me away from hibernation
Strong and unafraid
Never a question why
Awatar użytkownika
Akolita
Krypto-Extra

Mam dołki z wielu przyczyn, ale żadną z nich nie jest brak miłości. Mimo, że poza rodzicami i psem zapewne nikt mnie nie kocha. :P
Gdyby teraz ktoś powiedział mi, że się zakochał i chce być moim chłopakiem/ dziewczyną... to bym dopiero zaliczyła głębokiego doła. :P
Awatar użytkownika
iksigrekzet
Intromajster

Post autor: iksigrekzet »

Zakochałem się w tobie i naszym związku chcę być dziewczyną.
:wink:
zsasz
Introrodek

Akolicie chodzilo raczej nie o odgrywanie rol ale o to, ze jest biseksualny/biseksualna.

Co do 20 kotow to nie wiem. Na pewno wypelni czas nalezyte zajmowanie sie nimi, ale ja jako mezczna wiem, ze mi by to nie wystarczylo. Ale jak wiadomo kobieta i mezczyzna to 2 rozne zywioly. NIby podobne, a jednak zupelnie inne.
Awatar użytkownika
Akolita
Krypto-Extra

Akolita jest homoseksualna. Ale tak, tutaj chodziło mi właśnie o odgrywanie ról, dziękuję za sprostowanie niejasności. ;)
XYZ - Ty jawnie dybiesz na moją wątpliwą równowagę emocjonalną. :mrgreen:
Awatar użytkownika
iksigrekzet
Intromajster

Post autor: iksigrekzet »

Cała przyjemność po mojej stronie :D
ODPOWIEDZ