Witam!

W tym miejscu dyskutujemy o zjawisku introwertyzmu, o tym, jak wpłynął on na nasze życie, jakie są wady i zalety bycia introwertykiem.
żuk_je_kotleta
Wtajemniczony
Enneagram: 5w4
MBTI: INTJ

Re: Witam!

Post autor: żuk_je_kotleta »

Dżemkuje - odparł mlaskając.
Awatar użytkownika
Papaja
Intromajster
Enneagram: 1w9
MBTI: ISTJ

Post autor: Papaja »

Hej
Kto stworzył ten labirynt niepewności, tę świątynię dufności, naczynie grzechu, pole usiane tysiącem zasadzek, przedsionek piekła, kosz po brzegi napełniony chytrością, truciznę słodką jak miód, łańcuch, który wiąże śmiertelnych z doczesnością – kobietę?
Awatar użytkownika
sliferek2
Introrodek
Enneagram: 4w5
MBTI: ISFP

Post autor: sliferek2 »

Dzień dobry wszystkim,
Trafiłem na te forum dość nie dawno gdy wszystkie moje doświadczenia,przeczucia i zachowania które już byłem w stanie rozpoznać od lat przedszkolnych doprowadziły mnie do punktu w którym dowiedziałem się że jestem introwertykiem ,co dało mi wielką ulgę bo myślałem że coś jest ze mną nie tak.Akceptuję to i cieszę się,bo wiele sytuacji które inni uważali u mnie za dziwne były po prostu naturalne(tj. zaproszenia na duże imprezy w pracy,szkole). Nigdy nie lubiłem ich ,ale skoro już wiem kim jestem to czas zaakceptować swoją naturę i doskonalić to co daje mi siłę i spokój. Tak na marginesie jestem z Białegostoku lat 23, relacje z grupą ludzi niestety są problemem, ale nie jeden-na-jednego.Aktualnie uczę się jazdy konnej co sprawia mi dużą przyjemność przebywanie z tymi zwierzętami.Może są tu introwertyczki z Białegostoku lub okolic która także lubi konie?

Miłego Dnia ;)
Awatar użytkownika
Storm
Introrodek

Post autor: Storm »

Cześć,
Trudno jest mi napisać cokolwiek o sobie, ale...postaram się. Jestem Kasia, lat 23. Studiuję w Poznaniu. Na forum trafiłam zupełnie przypadkiem, po prostu szukałam czegoś na temat introwertyzmu. Sama jestem introwertyczką i nie za bardzo mam z kim o tym porozmawiać. Powiedzmy, że samotna dusza ze mnie. Z natury jestem dość nieśmiała...
Co jeszcze? Ludzie postrzegają mnie jako nieszkodliwą dziwaczkę: jestem tą, która nie wychodzi na imprezy, stoi na uboczu, właściwie nieczęsto się odzywa... A prawda jest taka, że dla osób, które zechcą mnie lepiej poznać jestem tą miłą, rozmowną, ciepłą Kasią ;) Maniaczka muzyki, koncertów, lubiąca poznawać nowe rzeczy. Chodzę własnymi ścieżkami, wymagam dużo od siebie i od innych.

Tyle o mnie. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Demon Hunter
Pobudzony intro
Enneagram: 5w4
MBTI: INTJ (?)

Post autor: Demon Hunter »

O, kolejna Pyra :mrgreen: Spoko 8) Witamy na pokładzie :mrgreen:
The future belongs to the mad
Awatar użytkownika
Mel
Pobudzony intro
MBTI: INTJ

Post autor: Mel »

Witaj Storm
Awatar użytkownika
Storm
Introrodek

Post autor: Storm »

Dziękuję za powitanie, nie wiedziałam, Pyry są tu tak pożądane :D
Rlip

Post autor: Rlip »

Hej.

Jestem 100% introwertykiem (bo wszystkie cechy introwertyka z Wikipedii do mnie pasują), 20-paro latkiem z woj. opolskiego. Pracuje w IT. W życiu kieruje się rachunkiem zysków i strat, oraz prawdopodobieństwem. Bliższych znajomości z ekstrawertykami nie utrzymuję, bo irytują mnie rozmowy na poziomie pogody :P

PS. Fajnie, że na tym forum znajdę ludzi podobnie myślących ;)
Awatar użytkownika
highwind
Legenda Intro
MBTI: istj

Post autor: highwind »

Bliższych znajomości z ekstrawertykami nie utrzymuję, bo irytują mnie rozmowy na poziomie pogody :P
Cześć.
A wiesz, że jakość rozmowy zależy też w dużym stopniu od ciebie? I że z ekstrykami można prowadzić udane i sycące konwersacje?
Obrazek
Rlip

highwind pisze:
Bliższych znajomości z ekstrawertykami nie utrzymuję, bo irytują mnie rozmowy na poziomie pogody :P
Cześć.
A wiesz, że jakość rozmowy zależy też w dużym stopniu od ciebie? I że z ekstrykami można prowadzić udane i sycące konwersacje?
Obrazek
Wiem. Ale myślę, że muszą być spełnione 2 warunki:
1. Rozmowa w 4 oczy, bo podczas spotkania firmowego/rodzinnego/przy piwie w większym gronie praktycznie o niczym innym jak o niczym się nie rozmawia.
2. Trzeba trochę poznać swojego rozmówce i mieć do niego trochę zaufania.
Awatar użytkownika
highwind
Legenda Intro
MBTI: istj

Post autor: highwind »

To dobrze, bo już myślałem, że nie podałbyś ekstrawertykowi ręki :P
Ad.1. Zgadzam się, jeśli gremium próbuje być poważne i rozmawiać o "sensie istnienia". Za to jeśli gadka jest typowo satyryczna, a ludzie prześcigają się częstowaniu kolejnymi sucharami, ja w to wchodzę!

No, ok. Już się nie czepiam. Rozgość się.
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

Post autor: Agon »

To i tak wszystko zależy nie od tego czy ktoś jest intro czy ekstra, a od tego czy rozmowa dotyczy interesującego nas tematu.
Rlip

Agon pisze:To i tak wszystko zależy nie od tego czy ktoś jest intro czy ekstra, a od tego czy rozmowa dotyczy interesującego nas tematu.
Racja. Z tym, że gdy spotyka się kliku ekstrawertyków (lub osób pośrodku) i introwertyk, to szansa na to, że tak się stanie jest stosunkowo niewielka. Pewnie dlatego, że wiele tematów mnie w ogóle nie interesuje - ale to też cecha introwertyków.
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

Post autor: Agon »

rlip pisze:Racja. Z tym, że gdy spotyka się kliku ekstrawertyków (lub osób pośrodku) i introwertyk, to szansa na to, że tak się stanie jest stosunkowo niewielka. Pewnie dlatego, że wiele tematów mnie w ogóle nie interesuje - ale to też cecha introwertyków.
To zależy od zainteresowań ekstrawertyków. Ekstrawertyk to nie jest automatycznie jakiś rurkowiec o wąskich horyzontach myślowych. Problem polega bardziej na tym, że gdy kilku ekstra się rozkręci, to żadnemu intro nie dadzą dojść do słowa. Wtedy nie uczestniczy się w dyskusji tylko jej słucha, ale to też może być dobre.
Rlip

Zgadza się.
ODPOWIEDZ