Religia, wiara

Dyskusje dotyczące życia, społeczeństwa, polityki, filozofii itp.
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Re: Religia, wiara

Post autor: Drimlajner »

Dzięki, poczytam :D

Chciałem napisać coś dłuższego w temacie (nawet nawiązującą do jednego dzieła Pinkera które znam) ale się rozmyśliłem. Ogólnie to tematy tych fMRI (w skrócie: skany aktywności mózgu) są ciekawe i lubię o tym od czasu poczytać (chociaż powiem, że bardziej od strony seksuologii niż religii).
Awatar użytkownika
elektryk
Wtajemniczony
Enneagram: 5w4

Post autor: elektryk »

Pochodzę z religijnej rodziny i muszę powiedzieć, że zmiana myślenia nie przyszła natychmiastowo ale raczej stopniowo. Zaznaczyłem, że jestem ateistą ale to nie do końca tak jest. Uważam, że prawa fizyki są tak symetryczne, wszystko jest takie hmmmm ułożone, że nie mogło to po prostu powstać z chaosu i że rzeczywiście może być jakiś 'wyższy byt' :) Trudno powiedzieć, w każdym razie perspektywa życia po życiu jest bardzo pocieszająca i nie widzę problemu jeśli ktoś w to wierzy :)
Awatar użytkownika
NoxVurme
Introwertyk
Enneagram: 1w2
MBTI: ISTJ

Post autor: NoxVurme »

A teraz włożę kij w mrowisko otóż jestem Panem swego losu jak i stworzycielem tego co wokół mnie nie lubię jak ktoś mi narzuca co mam robić w kwestii moralnych i etycznych wyborów . Religie mnie nie interesują .
Człowiek rodzi się miękki i słaby a umiera twardy i mocny-- Lao Tsy
https://www.youtube.com/watch?v=DTZaU5vwhXg
Awatar użytkownika
UnderPressure
Introwertyk
Enneagram: 5w6
MBTI: INTP

Post autor: UnderPressure »

Wątpiący katolik / Agnostyk teistyczny.
Omnis Moriar

Obrazek
Kubala95
Introrodek

Post autor: Kubala95 »

So-ze pisze:Miałem w gimnazjum w klasie dziewczynę wychowaną w rodzinie świadków Jehowy. Żyła bez komputera, telewizora, radia i gazet. Nie wiedziała o świecie nic. Na WoSie nie potrafiła powiedzieć kto jest prezydentem USA. Miała tak zryty beret, że jeszcze twierdziła, że jej to nie przeszkadza i religia jest najważniejsza w życiu człowieka. Dopiero za namową wychowawczyni matka jej kupiła laptopa w 3 klasie, ale miała zakaz na korzystanie z niego bez jej obecności. Otwarcie o tym nam powiedziała kiedyś. Zdarzyło się nawet, że mama jej dała jakieś ulotki Jehowych by porozdawała na Godzinie Wychowawczej.
Jesteś pewien, że to są Świadkowie Jehowy ? Wydaje mi się dziwne, to o czym piszesz, mój sąsiad też do tego ugrupowania religijnego należy i pamiętam, że kiedyś prosił nas o pomoc w dobraniu pilota do TELEWIZORA (oryginalny gdzieś zgubił i próbował znaleźć jakiś zamiennik, bo inaczej nie dało się przełączać kanałów). Myślał chyba także o zakupie laptopa.
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Akurat Świadkowie Jehowy należą do odłamu Chrześcijaństwa który interpretuje Stary i Nowy Testament dosłownie. Nie widzę niczego dziwnego w opowieści So-ze.

Dla przypomnienia. Przykazanie numer 2.
Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną. Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich.
Co do twz "głów państw" i ogólnie państwowości / obywatelstwa / polityki w oczach Świadków Jehowy:
Jeśli powstanie u ciebie prorok, lub wyjaśniacz snów, i zapowie znak lub cud i spełni się znak albo cud, jak ci zapowiedział, a potem ci powie: «Chodźmy do bogów obcych – których nie znałeś – i służmy im», nie usłuchasz słów tego proroka, albo wyjaśniacza snów. Gdyż Pan, Bóg twój, doświadcza cię, chcąc poznać, czy miłujesz Pana, Boga swego, z całego swego serca i z całej duszy. Za Panem, Bogiem swoim, pójdziesz. Jego się będziesz bał, przestrzegając Jego poleceń. Jego głosu będziesz słuchał, Jemu będziesz służył i przylgniesz do Niego.
Bóg jest jedynym prorokiem / prawodawcą / przewodnikiem etc, etc

No a że nie przestrzegają tych swoich religijnych zakazów i nakazów... a ktoś przestrzega ?
ChopLuftmysza

Post autor: ChopLuftmysza »

Świadkowie Jehowy nie interpretują Biblii dosłownie. Gdyby tak robili, to by się tak nie zachowywali, jak opowiada So-ze. Drugiego przykazania przestrzegają też protestanci. Z drugiego fragmentu nie wynika, że Bóg jest jedynym prorokiem, tylko mówi jak rozpoznać fałszywych proroków. Ten fragment nie ma nic wspólnego z głowami państw. Biblia mówi, że Bóg ustanowił władzę.
Każdy człowiek niech się poddaje władzom zwierzchnim; bo nie ma władzy, jak tylko od Boga, a te, które są, przez Boga są ustanowione. Przeto kto się przeciwstawia władzy, przeciwstawia się Bożemu postanowieniu; a ci, którzy się przeciwstawiają, sami na siebie potępienie ściągają. Rządzący bowiem nie są postrachem dla tych, którzy pełnią dobre uczynki, lecz dla tych, którzy pełnią złe. Chcesz się nie bać władzy? Czyń dobrze, a będziesz miał od niej pochwałę; jest ona bowiem na służbie u Boga, tobie ku dobremu. Ale jeśli czynisz źle, bój się, bo nie na próżno miecz nosi, wszak jest sługą Boga, który odpłaca w gniewie temu, co czyni źle. Przeto trzeba jej się poddawać, nie tylko z obawy przed gniewem, lecz także ze względu na sumienie. Dlatego też i podatki płacicie, gdyż są sługami Bożymi po to, aby tego właśnie strzegli. Oddawajcie każdemu to, co mu się należy; komu podatek, podatek; komu cło, cło; komu bojaźń, bojaźń; komu cześć, cześć.

Rz 13,1-7
Dobre zestawienie ich nauk z Biblią: http://chomikuj.pl/prawda70/*c5*9aWIADK ... 218208.pdf

A ŚJ nie interpretują dosłownie np. tego:
A był pewien człowiek bogaty, który się przyodziewał w szkarłatne szaty i kosztowne tkaniny i co dzień wystawnie ucztował. Był też pewien żebrak, imieniem Łazarz, który leżał u jego wrót owrzodziały. I pragnął nasycić się odpadkami ze stołu bogacza, a tymczasem psy przychodziły i lizały jego rany. I stało się, że umarł żebrak, i zanieśli go aniołowie na łono Abrahamowe; umarł też bogacz i został pochowany. A gdy w krainie umarłych cierpiał męki i podniósł oczy swoje, ujrzał z daleka Abrahama i Łazarza na jego łonie. Wtedy zawołał i rzekł: Ojcze Abrahamie, zmiłuj się nade mną i poślij Łazarza, aby umoczył koniec palca swego w wodzie i ochłodził mi język, bo męki cierpię w tym płomieniu. Abraham zaś rzekł: Synu, pomnij, że dobro swoje otrzymałeś za swego życia, podobnie jak Łazarz zło; teraz on tutaj doznaje pociechy, a ty męki cierpisz. I poza tym wszystkim między nami a wami rozciąga się wielka przepaść, aby ci, którzy chcą stąd do was przejść, nie mogli, ani też stamtąd do nas nie mogli się przeprawić. I rzekł: Proszę cię więc, ojcze, abyś go posłał do domu ojca mego. Mam bowiem pięciu braci, niechaj złoży świadectwo wobec nich, aby i inni nie przyszli na to miejsce męki. Rzekł mu Abraham: Mają Mojżesza i proroków, niechże ich słuchają. A on rzekł: Nie, ojcze Abrahamie, ale jeśli kto z umarłych pójdzie do nich, upamiętają się. I odrzekł mu: Jeśli Mojżesza i proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, też nie uwierzą.

Łk 16,19-31
Albo tych fragmentów po zestawieniu ze sobą (zacytuję z ich tłumaczenia):
W roku śmierci króla Uzzjasza ujrzałem Jehowę, siedzącego na tronie wyniosłym i wywyższonym, a poły jego szat wypełniały świątynię. Nad nim stali serafowie. Każdy z nich miał sześć skrzydeł. Dwoma zakrywał swe oblicze i dwoma zakrywał swe stopy, a na dwóch latał. I wołał jeden do drugiego, mówiąc: "Święty, święty, święty jest Jehowa Zastępów. Cała ziemia pełna jest jego chwały". A na głos wołającego zaczęły drżeć czopy progów i dom stopniowo napełnił się dymem. I powiedziałem: "Biada mi! Bo jestem wprost zmuszony do milczenia, gdyż jestem człowiekiem o nieczystych wargach i mieszkam pośród ludu o wargach nieczystych; bo oczy moje ujrzały Króla, Jehowę Zastępów!" Wtedy przyleciał do mnie jeden z serafów, a w jego ręku był rozżarzony węgielek, który on szczypcami wziął z ołtarza. I dotykając moich ust, rzekł: "Oto dotknęło to twoich warg i odeszła twa wina, dokonano też zadośćuczynienia za twój grzech". I usłyszałem głos Jehowy, mówiący: "Kogo poślę i kto nam pójdzie?" A ja rzekłem: "Oto jestem! Mnie poślij". I powiedział jeszcze: "Idź i mów do tego ludu: 'Wciąż słuchajcie, lecz nie rozumiejcie; i wciąż patrzcie, lecz nie poznawajcie'. Znieczul serce tego ludu i znieczul ich uszy, i posklejaj im oczy, żeby oczami nie widzieli i uszami nie słyszeli i żeby ich serce nie rozumiało, i żeby nie zawrócili i nie zapewnili sobie uzdrowienia".

Iz 6,1-10
Dopóki macie światło, wierzcie w światło, żebyście się stali synami światła". Powiedziawszy to, Jezus odszedł i ukrył się przed nimi. Ale chociaż dokonał wobec nich tylu znaków, nie uwierzyli w niego, tak iż spełniło się słowo proroka Izajasza, które on wyrzekł: "Jehowo, kto uwierzył w to, cośmy usłyszeli? I komu zostało objawione ramię Jehowy?" Nie zdołali zaś uwierzyć, czyż Izajasz rzekł jeszcze: "Zaślepił ich oczy i zatwardził ich serce, żeby oczami nie widzieli i sercem nie pojęli, i nie zawrócili i żebym ich nie uzdrowił". Izajasz to rzekł, ponieważ ujrzał jego chwałę i o nim mówił.

J 12,36-41
Gdyby to interpretowali dosłownie, uznaliby, że Jezus jest Jehową, a więc Jezus jest Bogiem.

Albo tych:

Stary Testament zapowiada posłańca, którzy przygotuje drogę dla Jahwe:
Izaj. 40, 3 "Głos się odzywa: Przygotujcie na pustyni drogę Pańską (Jahwe), wyprostujcie na stepie ścieżkę dla Boga naszego!"
Mal. 3, 1 bw "Oto Ja posyłam mojego anioła, aby mi przygotował drogę przede mną. Potem nagle przyjdzie do swej świątyni Pan, którego oczekujecie, to jest anioł przymierza, którego pragniecie. Zaiste, on przyjdzie - mówi Pan (Jahwe) Zastępów."
Nowy Testament odnosi te proroctwa do Jana Chrzciciela, który przygotował drogę Jezusowi:
Mar. 1, 1-4 "Początek ewangelii o Jezusie Chrystusie, Synu Bożym. Jak napisano u Izajasza proroka: Oto posyłam anioła mego przed tobą, który przygotuje drogę twoją. Głos wołającego na pustyni: Gotujcie drogę Pańską; prostujcie ścieżki jego. Na pustyni wystąpił Jan Chrzciciel i głosił chrzest upamiętania na odpuszczenie grzechów."

Bóg jedynym zbawicielem:

Izaj. 43, 11 "Ja, jedynie Ja, jestem Panem (Jahwe), a oprócz mnie nie ma wybawiciela."
Jezus jedynym zbawicielem:
Dz. 4, 12 "I nie ma w nikim innym zbawienia; albowiem nie ma żadnego innego imienia pod niebem, danego ludziom, przez które moglibyśmy być zbawieni."
II Piotr 1, 1 "Szymon Piotr, sługa i apostoł Jezusa Chrystusa, do tych, którzy dzięki sprawiedliwości Boga naszego i Zbawiciela Jezusa Chrystusa osiągnęli wiarę równie wartościową co i nasza:"
Jan 4, 42 "I mówili do niewiasty: Wierzymy już nie dzięki twemu opowiadaniu; sami bowiem słyszeliśmy i wiemy, że ten jest prawdziwie Zbawicielem świata."

Bóg sam stworzył świat:

Izaj. 44, 24 "Tak mówi Pan (Jahwe), twój Odkupiciel i twój Stwórca jeszcze w łonie matki: Ja jestem Pan (Jahwe), Stwórca wszystkiego, Ja sam rozciągnąłem niebiosa, sam ugruntowałem ziemię - kto był ze mną?"
I Mojż. 1, 1 "Na początku stworzył Bóg niebo i ziemię."
Jezus stworzył świat:
Heb. 1, 10 "Oraz: Tyś, Panie, na początku ugruntował ziemię, i niebiosa są dziełem rąk twoich;"
Jan 1, 3 "Wszystko przez nie powstało, a bez niego nic nie powstało, co powstało."
Kol. 1, 16 "ponieważ w nim zostało stworzone wszystko, co jest na niebie i na ziemi, rzeczy widzialne i niewidzialne, czy to trony, czy panowania, czy nadziemskie władze, czy zwierzchności; wszystko przez niego i dla niego zostało stworzone."

Tylko Bóg jest dobry i sprawiedliwy:

Łuk. 18, 18-19 "I zapytał go pewien dostojnik tymi słowy: Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby odziedziczyć żywot wieczny? Rzekł do niego Jezus: Dlaczego zwiesz mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko jeden Bóg."
Izaj. 45, 21 "Zapowiedzcie i przedstawcie sprawę, niech także wspólnie się naradzą! Kto od dawien dawna to przepowiedział, kto od dawien dawna zwiastował? Czy nie Ja, Pan (Jahwe), poza którym nie ma Boga? Oprócz mnie nie ma żadnego boga sprawiedliwego i wybawiciela."
Jezus jest Święty i Sprawiedliwy:
Dz. 3, 14 "wy jednak zaparliście się Świętego i Sprawiedliwego, i prosiliście o ułaskawienie wam mordercy."

Tylko Boga wolno wielbić:

Mat. 4, 10 "Wtedy rzekł mu Jezus: Idź precz, szatanie! Albowiem napisano: Panu Bogu swemu pokłon oddawać i tylko jemu służyć będziesz."
Izaj. 42, 8 "Ja, Pan (Jahwe), a takie jest moje imię, nie oddam mojej czci nikomu ani mojej chwały bałwanom."
Rzym. 1, 24-25 "dlatego też wydał ich Bóg na łup pożądliwości ich serc ku nieczystości, aby bezcześcili ciała swoje między sobą, ponieważ zamienili Boga prawdziwego na fałszywego i oddawali cześć, i służyli stworzeniu zamiast Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen."
Jezusa wolno (i należy) wielbić:
Heb. 1, 6 "I znowu, kiedy wprowadza Pierworodnego na świat, mówi: Niechże mu oddają pokłon wszyscy aniołowie Boży."
Fil. 2, 9-11 "Dlatego też Bóg wielce go wywyższył i obdarzył go imieniem, które jest ponad wszelkie imię, aby na imię Jezusa zginało się wszelkie kolano na niebie i na ziemi, i pod ziemią i aby wszelki język wyznawał, że Jezus Chrystus jest Panem, ku chwale Boga Ojca."
Obj. 5, 13 "I słyszałem, jak wszelkie stworzenie, które jest w niebie i na ziemi, i pod ziemią, i w morzu, i wszystko, co w nich jest, mówiło: Temu, który siedzi na tronie, i Barankowi, błogosławieństwo i cześć, i chwała, i moc na wieki wieków."
Dan. 7, 13-14 "I widziałem w widzeniach nocnych: Oto na obłokach niebieskich przyszedł ktoś, podobny do Syna Człowieczego; doszedł do Sędziwego i stawiono go przed nim. I dano mu władzę i chwałę, i królestwo, aby mu służyły wszystkie ludy, narody i języki, Jego władza - władzą wieczną, niezmienną, jego królestwo - niezniszczalne."
Mat. 2, 11 "I wszedłszy do domu, ujrzeli dziecię z Marią, matką jego, i upadłszy, oddali mu pokłon, potem otworzywszy swoje skarby, złożyli mu w darze złoto, kadzidło i mirrę."
Mat. 28, 17 "I gdy go ujrzeli, oddali mu pokłon, lecz niektórzy powątpiewali."
Rzym. 10, 9 "Bo jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i uwierzysz w sercu swoim, że Bóg wzbudził go z martwych, zbawiony będziesz."

Jezus istnieje od wieczności:

Mich. 5, 2 "A ty, Betlejem Efrata, najmniejsze jesteś wśród plemion judzkich! Z ciebie wyjdzie dla mnie Ten, który będzie władał w Izraelu, a pochodzenie Jego od początku, od dni wieczności."

"Ja Jestem" (ego eimi):

Izaj. 52, 6 "Dlatego mój lud pozna moje imię, zrozumie w owym dniu, że to Ja jestem, który mówi: Oto jestem."
Jan 8, 24 "Powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Jeżeli bowiem nie uwierzycie, że JA JESTEM, pomrzecie w grzechach waszych."
Jan 8, 58 "Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, JA JESTEM."

Bóg jest pierwszy i ostatni:
Izaj. 41, 4 "Któż tego dokonał i uczynił to? Kto od początku powołuje do życia pokolenia ludzkie? Ja, Pan (Jahwe), jestem pierwszy i Ja też będę z ostatnimi."
Izaj. 44, 6 "Tak mówi Pan (Jahwe), Król Izraelski i jego Odkupiciel, Pan (Jahwe) Zastępów: Ja jestem pierwszy i Ja jestem ostatni, a oprócz mnie nie ma Boga."
Izaj. 48, 12 "Słuchaj mnie, Jakubie, i ty, Izraelu, którego powołałem! Ja to jestem, Ja pierwszy i Ja ostatni."
Jezus jest pierwszy i ostatni:
Obj. 1, 17 "Toteż gdy go ujrzałem, padłem do nóg jego jakby umarły. On zaś położył na mnie swoją prawicę i rzekł: Nie lękaj się, Jam jest pierwszy i ostatni,"
Obj. 2, 8 "A do anioła zboru w Smyrnie napisz: To mówi pierwszy i ostatni, który był umarły, a ożył;"
Obj. 22, 13 "Ja jestem alfa i omega, pierwszy i ostatni, początek i koniec."

Bóg będzie sądził:

Joel 3, 12 "Niech ockną się i przybędą narody te do Doliny Joszafat, bo tam zasiądę i będę sądził narody okoliczne."
Jezus będzie sądził:
Jan 5, 22 "Bo i Ojciec nikogo nie sądzi, lecz wszelki sąd przekazał Synowi,"

Bóg to jedyny władca, Król królów, Pan panów:

I Tym. 6, 13-16 "Nakazuję ci przed obliczem Boga, który wszystko ożywia, przed obliczem Chrystusa Jezusa, który przed Poncjuszem Piłatem złożył dobre wyznanie, abyś zachował przykazanie bez skazy i bez nagany aż do przyjścia Pana naszego Jezusa Chrystusa, które we właściwym czasie objawi błogosławiony i jedyny władca, Król królów, Pan panów, jedyny, który ma nieśmiertelność, który mieszka w światłości niedostępnej, którego nikt z ludzi nie widział i widzieć nie może; jemu niech będzie cześć i moc wieczna. Amen."
Jezus to Król królów i Pan Panów, jedyny Pan:
Obj. 19, 15-16 "A z ust jego wychodzi ostry miecz, którym miał pobić narody, i będzie nimi rządził laską żelazną, On sam też tłoczy kadź wina zapalczywego gniewu Boga, Wszechmogącego. A na szacie i na biodrze swym ma wypisane imię: Król królów i Pan panów."
Judy 1, 4 "Wkradli się bowiem pomiędzy was jacyś ludzie, na których od dawna wypisany został ten wyrok potępienia, bezbożni, którzy łaskę Boga naszego obracają w rozpustę i zapierają się naszego jedynego Władcy i Pana, Jezusa Chrystusa."

Różne inne wersety:
Ps. 45, 7-8 "Tron twój, o Boże, trwa na wieki wieków; Berłem sprawiedliwym jest berło królestwa twego. Miłujesz sprawiedliwość, a nienawidzisz bezprawia; Dlatego pomazał cię Bóg... twój Bóg Olejkiem wesela jak żadnego towarzysza twego."
Mat. 1, 23 "Oto panna pocznie i porodzi syna, i nadadzą mu imię Immanuel, co się wykłada: Bóg z nami."
Ps. 110, 1-5 "Psalm Dawidowy.Rzekł Pan (Jahwe) Panu (adon) memu: Siądź po prawicy mojej, Aż położę nieprzyjaciół twoich jako podnóżek pod nogi twoje! Berło mocy twojej ześle Pan z Syjonu: Panuj wśród nieprzyjaciół swoich! Lud twój chętnie pójdzie za tobą W świętej ozdobie, gdy wystawisz wojsko swoje; Młódź twoja zrodzi ci się Jak rosa z zorzy porannej. Przysiągł Pan (Jahwe) i nie pożałuje: Tyś kapłanem na wieki według porządku Melchisedeka. Pan (Jahwe) po prawicy twojej Zetrze królów w dzień swego gniewu." - Najpierw Syn siada po prawicy Jahwe, a w 5 wersecie okazuje się, że to Jahwe jest po prawicy Syna.
Fil. 2, 5-8 "Takiego bądźcie względem siebie usposobienia, jakie było w Chrystusie Jezusie, który chociaż był w postaci Bożej, nie upierał się zachłannie przy tym, aby być równym Bogu, lecz wyparł się samego siebie, przyjął postać sługi i stał się podobny ludziom; a okazawszy się z postawy człowiekiem, uniżył samego siebie i był posłuszny aż do śmierci, i to do śmierci krzyżowej."
Izaj. 9, 5 "Albowiem dziecię narodziło się nam, syn jest nam dany i spocznie władza na jego ramieniu, i nazwą go: Cudowny Doradca, Bóg Mocny, Ojciec Odwieczny, Książę Pokoju."
Jan 20, 28 "Odpowiedział Tomasz i rzekł mu: Pan mój i Bóg mój."
Kol. 2, 9 "gdyż w nim mieszka cieleśnie cała pełnia boskości"
Jan 1, 1 "Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, a Bogiem było Słowo."
Jan 1, 18 "Boga nikt nigdy nie widział, lecz jednorodzony Bóg, który jest na łonie Ojca, objawił go."
I Jan 5, 20 "Wiemy też, że Syn Boży przyszedł i dał nam rozum, abyśmy poznali tego, który jest prawdziwy. My jesteśmy w tym, który jest prawdziwy, w Synu jego, Jezusie Chrystusie. On jest tym prawdziwym Bogiem i życiem wiecznym."
Dz. 20, 28 "Uważajcie na samych siebie i na całe stado, w którym Duch Święty ustanowił was biskupami, abyście kierowali Kościołem Boga, który On nabył własną krwią."
Jan 14, 14 "O cokolwiek prosić Mnie będziecie w imię moje, Ja to spełnię."
Obj. 1, 7-8 "Oto przychodzi wśród obłoków, i ujrzy go wszelkie oko, a także ci, którzy go przebili, i będą biadać nad nim wszystkie plemiona ziemi. Tak jest! Amen. Jam jest alfa i omega (początek i koniec), mówi Pan, Bóg, Ten, który jest i który był, i który ma przyjść, Wszechmogący."
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Świadkowie Jehowy nie interpretują Biblii dosłownie. Gdyby tak robili, to by się tak nie zachowywali, jak opowiada So-ze. Drugiego przykazania przestrzegają też protestanci. Z drugiego fragmentu nie wynika, że Bóg jest jedynym prorokiem, tylko mówi jak rozpoznać fałszywych proroków. Ten fragment nie ma nic wspólnego z głowami państw. Biblia mówi, że Bóg ustanowił władzę.
Rz 13,1-7
Dobre, świetne :D

W tym poprzednim liście (Rz 12) autor wzywa, że powinnością Chrześcijanina powinna być miłość i uczciwość dla bliźniego. Czyli co w sytuacji gdy władza wzywa do nienawiści i oszustwa ?

Czyż nie jest fałszywym prorokiem ?

Ta władza ?

Bo zamiast wzywać do zachowań Chrześcijańskich ona tworzy nową wiarę, np wiarę w Święte Przeznaczenie USA do Niesienia Pokoju na Świecie (ad. Obama/Bush/Clinton/Bush/Reagan etc).

A środkiem walki jaki sobie wybraliśmy jest tłumienie przekazu tej osoby.

/ resztę twojego megaposta przeczytam gdy znajdę czas /
@Rz 12, 14
Dobrorzeczcie tym, którzy was prześladują; dobrorzeczcie, a nie przeklinajcie.
http://www.yalerecord.com/wordpress/wp- ... l_come.jpg

Ps; ja jeszcze polecę popatrzenie na fotkę Statuy Wolności w kontekście tego co się działo 10 lat przed postawieniem tejże (Bitwa pod Little Big Horn i nacjonalizacja ziemi należącej do Indian) O ta focia ładna: http://cdn18.se.smcloud.net/t/photos/th ... ardowy.jpg
Ostatnio zmieniony 19 lip 2014, 14:45 przez Drimlajner, łącznie zmieniany 1 raz.
ChopLuftmysza

Drimlajner pisze:Czyli co w sytuacji gdy władza wzywa do nienawiści i oszustwa ?
Piotr zaś i apostołowie odpowiadając, rzekli: Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi.

Dz 5,29
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Czyli co ? Wierzyć tej nowej władzy czy nie ? Bo już się pogubiłem. Cóż ten, ten "bóg" mówi ?
@Rz 13
Przeto kto się przeciwstawia władzy, przeciwstawia się Bożemu postanowieniu;
ChopLuftmysza

Władzy należy słuchać dopóki nie nakazuje ona czegoś sprzecznego z tym, co przykazał Bóg.
Drimlajner pisze:nacjonalizacja ziemi należącej do Indian
To, że według Indian ta ziemia do nich należała, nie znaczy, że tak było. Według Europejczyków w tamtych czasach ziemia należała do tego, kto na niej mieszka lub ją uprawia. Większość Indian prowadziła koczowniczy tryb życia i często uważali, że należą do nich ogromne tereny, na których w ogóle nie mieszkali, nie mieli tam stałych osad.
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

To, że według Indian ta ziemia do nich należała, nie znaczy, że tak było. Według europejczyków w tamtych czasach ziemia należała do tego, kto na niej mieszka lub ją uprawia. Większość Indian prowadziła koczowniczy tryb życia i często uważali, że należą do nich ogromne tereny, na których w ogóle nie mieszkali.
Ta ZIEMIA do nich należała. Mieli na to papiery podpisane przez poprzednich Prezydentów USA które gwarantowały im rezerwaty w których mogli swobodnie żyć.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rezerwat_Indian
http://pl.wikipedia.org/wiki/Terytorium_India%C5%84skie

Nie wiesz czym jest nacjonalizacja i nie życzę nam abyśmy kiedykolwiek się przekonali na czym ona polega...

... a nie czekaj... OFE hmm....

W każdym razie w 1876, na 10 lat przez budową Statuy Wolności napisano ustawę która cofa Indianom przyznane terytorium a Armia USA dostała rozkazy dotyczące likwidacji "opornych" i przygotowania terenu pod nowe osadnictwo.
Ostatnio zmieniony 19 lip 2014, 15:05 przez Drimlajner, łącznie zmieniany 1 raz.
ChopLuftmysza

Ok, to ta konkretna należała. Nie twierdzę, że USA nigdy nie popełniło żadnej zbrodni, ale niesłusznie oskarża się ich ludobójstwo, kolonizacja sama w sobie zła nie była według mnie. To by było na tyle offtopu.
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Moim zdaniem pytanie dobre.

Co byś zrobił / zrobiła na miejscu Georgea Custera - dowódcy Regimentu Kawalerii.

Dostajesz rozkaz dot. ataku na Indiański rezerwat i likwidacji tegoż, jeńców masz odtransportować do nowo powstałego rezerwatu. Sami odejść nie chcą bo mają papier który gwarantuje im ziemię na której żyją.

Posłuchasz się rozkazu który otrzymałeś od swojego władcy ? Bóg tak nakazuje. A może przypomni Ci się wezwanie Chrystusa do miłości bliźnich ? Chociaż Biskup coś tam mówił, że niewiernych można rezać bez opamiętania. Hmm...

...a może... cały ten Bóg to jakaś bujda jest ?
ChopLuftmysza

Przede wszystkim nowsze objawienie wyrasta ze starszego i w świetle starszego objawienia interpretuje się nowe. Skoro "Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi" (Dz 5,29) to władzy należy słuchać dopóki nie każe nam złamać polecenia od Boga. Jeśli tak wyglądała sytuacja, to George Custer, czy ktokolwiek byłby na jego miejscu, powinien odmówić wykonania rozkazu.
Drimlajner pisze:A może przypomni Ci się wezwanie Chrystusa do miłości bliźnich ?
Ale to wezwanie nie ma nic wspólnego z tematem. W imię miłości mamy zrzekać się własnych praw (do zemsty na przykład) ale nie znaczy to, że nie wolno walczyć w imię narodu (o ile oczywiście jest to sprawiedliwa wojna, np. obronna).
ODPOWIEDZ