Enneagram;)
Re: Enneagram;)
Dziś zrobiłam pierwszy raz test i wyszło mi 4w5. Jakieś 90% opisu się zgadza.
Za jakiś czas zrobię ponownie i zobaczymy co mi wyjdzie.
Za jakiś czas zrobię ponownie i zobaczymy co mi wyjdzie.
4w5
5w4. Nie do końca zgadzam się z opisem, np. nie jestem jakoś specjalnie wrażliwa na otoczenie czy krytykę. No i wizerunek "nieobecnego profesora" - oj, chyba też nie :lol: Aczkolwiek dawno temu robiłam taki test i wyszło mi to samo.
- zielony_lunatyk
- Intronek
Ja na przestrzeni jakichś dwóch lat robiłem ten test parokrotnie w sporych odstępach czasu. Zawsze wychodzi mi 4w5. Za pierwszym razem byłem w szoku, że coś na tyle trafnie może mnie opisywać. Teraz jestem już trochę innego zdania i uważam, że w 100% to pewnie ten opis do mnie nie pasuje, ale i tak dużo w tym prawdy.
-
NoSenseAtAll
- Intronek
- Akolita
- Krypto-Extra
Zawsze i od lat 4 w 5. A chciałbym być zrównoważoną i zdroworozsądkową piąteczką. 
Mówi, że nigdy nie śpi. Że nigdy nie umrze. Dyga przed skrzypkami, pląsa do tyłu, odrzuca głowę, parska głębokim gardłowym śmiechem i jest wielkim ulubieńcem, ten sędzia. Wachluje się kapeluszem, a księżycowa kopuła jego czaszki sunie blada pod światłami, on zaś obraca się, przejmuje skrzypki, wiruje w piruecie, wykonuje jedno pas, dwa pas, tańcząc i grając jednocześnie. Nigdy nie śpi. Mówi, że nigdy nie umrze. Tańczy w świetle i cieniu i jest wielkim ulubieńcem. Nigdy nie śpi, ten sędzia. Tańczy i tańczy. Mówi, że nigdy nie umrze.”
- highwind
- Legenda Intro
- Enneagram: 1w9
- MBTI: istj
- Inno
- Legenda Intro
Piąteczki nie mają tak łatwo. Np. 5w4 jest, owszem, logiczna i rozsądna, ale w duszy szaleją jej wybujałe, czwórkowe emocje, które trudno jej wyrazić np. poprzez sztukę, tak jak to zwykle z łatwością czynią czwórki. Więc tak dziwnie bywa wewnątrz.Akolita pisze:Zawsze i od lat 4 w 5. A chciałbym być zrównoważoną i zdroworozsądkową piąteczką.

- Akolita
- Krypto-Extra
Jestem czwórką i sztuka wcale nie ułatwia mi wyrażania emocji. Odnoszę wrażenie, że problem z emocjami jest u mnie właśnie konsekwencją bycia wrażliwym na sztukę. Jeśli tworzę już jakąś, nazwijmy to umownie "sztukę", czuję raczej jak zagłębiam się bardziej w chaos i ponure strefy swojego "ja", niż jakbym poprzez tworzenie miała dawać ujście ciśnieniu.Inno pisze:Piąteczki nie mają tak łatwo. Np. 5w4 jest, owszem, logiczna i rozsądna, ale w duszy szaleją jej wybujałe, czwórkowe emocje, które trudno jej wyrazić np. poprzez sztukę, tak jak to zwykle z łatwością czynią czwórki. Więc tak dziwnie bywa wewnątrz.Akolita pisze:Zawsze i od lat 4 w 5. A chciałbym być zrównoważoną i zdroworozsądkową piąteczką.
Inno, zapewniam Cię, że wewnątrz czwórek też jest (celowo nie napiszę "bywa") dziwnie. Bardzo. Niestety nie potrafię tego opisać.
Mówi, że nigdy nie śpi. Że nigdy nie umrze. Dyga przed skrzypkami, pląsa do tyłu, odrzuca głowę, parska głębokim gardłowym śmiechem i jest wielkim ulubieńcem, ten sędzia. Wachluje się kapeluszem, a księżycowa kopuła jego czaszki sunie blada pod światłami, on zaś obraca się, przejmuje skrzypki, wiruje w piruecie, wykonuje jedno pas, dwa pas, tańcząc i grając jednocześnie. Nigdy nie śpi. Mówi, że nigdy nie umrze. Tańczy w świetle i cieniu i jest wielkim ulubieńcem. Nigdy nie śpi, ten sędzia. Tańczy i tańczy. Mówi, że nigdy nie umrze.”
te testy mają dużą skalę błędu, to tak jak horoskopy czy wróżby , które można łatwo dopasować do osoby, wg mnie to w ogóle nie ma sensu i jeżeli ktoś kieruje się głównie wynikiem z takiego testu to nie powiedziałbym o nim ,że jest rozwiniętą osobą .
- Sorrow
- Krypto-Extra
- MBTI: ENFP
Testy różnią się tym od horoskopów i wróżb że tamte ostatnie biorą informacje z nieba a tym pierwszym podajesz informacje na tacy._uj44 pisze:te testy mają dużą skalę błędu, to tak jak horoskopy czy wróżby , które można łatwo dopasować do osoby, wg mnie to w ogóle nie ma sensu i jeżeli ktoś kieruje się głównie wynikiem z takiego testu to nie powiedziałbym o nim ,że jest rozwiniętą osobą .
To nie jest tak, że oni coś tam wymyślają a to ma do Ciebie jakoś pasować, bo tak, tylko Ty mówisz - "mam takie a takie cechy" a test Ci mówi - "aha, więc taki i taki zespół cech nazywa się tak".
9 w 8
i wiele się zgadza ale czy można tak całkowicie sie na tym opierać? Myśle ,ze można uznac to za jakiś punkt zaczepienia:)
Akurat w przypadku enneagramu zgadzam się z ujem. Enneagramowo też jestem 4w5, ale skoro Tobie w MBTI wyszło INFP, Sorrow, a mnie INFJ to wybacz, ale to jest istotna różnica. Bo świadczy o zupełnie innej wewnętrznej organizacji.Sorrow pisze:Testy różnią się tym od horoskopów i wróżb że tamte ostatnie biorą informacje z nieba a tym pierwszym podajesz informacje na tacy._uj44 pisze:te testy mają dużą skalę błędu, to tak jak horoskopy czy wróżby , które można łatwo dopasować do osoby, wg mnie to w ogóle nie ma sensu i jeżeli ktoś kieruje się głównie wynikiem z takiego testu to nie powiedziałbym o nim ,że jest rozwiniętą osobą .
To nie jest tak, że oni coś tam wymyślają a to ma do Ciebie jakoś pasować, bo tak, tylko Ty mówisz - "mam takie a takie cechy" a test Ci mówi - "aha, więc taki i taki zespół cech nazywa się tak".
http://www.youtube.com/watch?v=0wAlL99vDn4
http://www.youtube.com/watch?v=gZVNzUw5L7Y
Tymczasem enneagram wrzuca dwie różniące się i to sporo osobowości do jednej kategorii. Naprawdę nie można traktować go inaczej jak tylko zabawę, bo dokładnością nie zachwyca i zatrzymuje się na poziomie pozorów i stereotypu. No i co gorsza, jeszcze się kojarzy z numerologią...
Pohejtowałem sobie na tę typologię i już mi lepiej.
Pan i opiekun Ustronnego Zakątka pod Diadą Tego Co Nieskończenie Wielkie-i-małe, który różnorodnością się zachwyca, możliwość nad koniecznością stawia oraz indywidualistyczny propertarianizm zaleca, posta tego napisał. Chwali mu się to, w imię Diady.
INFJ
4w5
INFJ
4w5
- Pałer_Frytas
- Stały bywalec
Jestem przerażony ilością czwórek w tym gronie ;p
Stanowczo za mało porządnych enneagramowych typów jak 5, 6, 9 :<
Z testów jestem niby 5w4 ale z opisów typuje się raczej na fobiczne 5w6 albo na fobiczne 6w5. Te typy sie nawzajem często udają i ciężko mi się jednoznacznie określić ale z nastawieniem na 5w6.
Generalnie te testy dają tylko dosyć przybliżony obraz i pamiętać należy, że niezdrowe/bardzo zdrowe typy często upodabniają się do innych. Zdrowa piątka nabiera cech 8 na przykład która raczej wydaje się jej przeciwieństwem więc polecam poczytać opisy dokładnie ;]
Stanowczo za mało porządnych enneagramowych typów jak 5, 6, 9 :<
Z testów jestem niby 5w4 ale z opisów typuje się raczej na fobiczne 5w6 albo na fobiczne 6w5. Te typy sie nawzajem często udają i ciężko mi się jednoznacznie określić ale z nastawieniem na 5w6.
Generalnie te testy dają tylko dosyć przybliżony obraz i pamiętać należy, że niezdrowe/bardzo zdrowe typy często upodabniają się do innych. Zdrowa piątka nabiera cech 8 na przykład która raczej wydaje się jej przeciwieństwem więc polecam poczytać opisy dokładnie ;]
5w4
INTP
ABASCUS!
INTP
ABASCUS!
- Sorrow
- Krypto-Extra
- MBTI: ENFP
Bo enneagram ocenia inne czynniki. Za to wyszło nam w miarę podobnie u Eysencka.FatBantha pisze:Akurat w przypadku enneagramu zgadzam się z ujem. Enneagramowo też jestem 4w5, ale skoro Tobie w MBTI wyszło INFP, Sorrow, a mnie INFJ to wybacz, ale to jest istotna różnica. Bo świadczy o zupełnie innej wewnętrznej organizacji.Sorrow pisze:Testy różnią się tym od horoskopów i wróżb że tamte ostatnie biorą informacje z nieba a tym pierwszym podajesz informacje na tacy._uj44 pisze:te testy mają dużą skalę błędu, to tak jak horoskopy czy wróżby , które można łatwo dopasować do osoby, wg mnie to w ogóle nie ma sensu i jeżeli ktoś kieruje się głównie wynikiem z takiego testu to nie powiedziałbym o nim ,że jest rozwiniętą osobą .
http://www.youtube.com/watch?v=0wAlL99vDn4
http://www.youtube.com/watch?v=gZVNzUw5L7Y
Tymczasem enneagram wrzuca dwie różniące się i to sporo osobowości do jednej kategorii. Naprawdę nie można traktować go inaczej jak tylko zabawę, bo dokładnością nie zachwyca i zatrzymuje się na poziomie pozorów i stereotypu. No i co gorsza, jeszcze się kojarzy z numerologią...![]()