Gry komputerowe

Tutaj porozmawiać możemy o naszych zainteresowaniach, bardziej lub mniej popularnych pasjach czy nawet... dziwactwach :)
Awatar użytkownika
Piorun23
Intro-wyjadacz

Re: Gry komputerowe

Post autor: Piorun23 »

A nie jest to aby lapek? Ewentualnie, może ma grafę NVidii?

Ja miałem problemy ze skakaniem i stabilnością, ale ściągnąłem beta driver (oficjalny jeszcze nie obsługuje Skyrima :( ) i ustawiłem wszystkie parametry ręcznie (w tym, co wazne, opcję "use power graphic processor ONLY") i skakanie czy wywałki się skończyły.

Ewentualnie zostaje forum:
http://www.skyrim.pl/forum/index.php?s= ... 7442&st=20
http://greenshadow23.deviantart.com/
Zapraszam :wink:

Tak jestem smętny jak kurhan na stepie, a tak samotny, jak wicher na morzu
a tak zbłąkany, jak liść na rozdrożu, a tak zwinięty, jak żmija w czerepie...

...może lepiej nie wiedzieć, że masz tylko siebie? ...lepiej karmić się "prawdą" że Bóg jest gdzieś... tylko zasnął...

Cynik jest draniem który złośliwie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jakim według wiary ludzi być powinien
Schmalzler
Introwertyk

Post autor: Schmalzler »

A nie jest to aby lapek? Ewentualnie, może ma grafę NVidii?
PC z grafą ATI ;)
Po przekopaniu się przez zagraniczne fora dowiedziałem się, że Skyrim do obliczeń cieniowania wykorzystuje... (famfary) ...procesor :roll: Hail consoles. Obniżenie jakości cieni nieco polepszyło sprawę, ale to jeszcze nie to - no i nadal potrafi się zwiesić.

Zresztą - ajtam ajtam. Przyzwyczaiłem się już to quicksave'ów co trzy minuty :D
Keep talking, I'm diagnosing you.
Awatar użytkownika
highwind
Legenda Intro
Enneagram: 1w9
MBTI: istj

Post autor: highwind »

Fist pisze:Mam ochotę zrobić FUS RO DAH gościom od montażu biurka
Zabawne jak ten okrzyk wchodzi powoli w kanon internetowych memów :D
http://www.youtube.com/watch?v=Vkf3eL7Pol0

Co do stabilności, ja gram na laptopie i hula całkiem nieźle - nie narzekam. Czasami zwalnia, ale potrafiłem grać w Obliviona na komputerze mocno poniżej wymagań minimalnych, więc żadne ścinki mi nie straszne.

Mam już nabitą ponad stówkę (godzin, nie lv :P), a fun z rozgrywki ciągle płynie i płynie wartkim potokiem. Choć powolutku już słabnie, toteż dozuję sobie wrażenia, żeby mieć co porobić podczas drugiego podejścia. Tzn nie robię wszystkiego, specjalnie omijam wiele questów.

Mogę za to już z dystansem powiedzieć, że o ile całokształt gry, jej klimat, rozbudowanie i ogrom rzeczy do roboty jest wspaniały, to jakoś zadania nie zapadają mi w pamięci tak jak te z Obliviona (tutaj będą spoilery z Obliviona). Akurat zrobiłem tylko ścieżki fabularne Gildii Złodziei i Mrocznego Bractwa, ale są one według mnie dużo gorsze od tych z Obka, gdzie naprawdę było wiele epickich momentów jak chociażby kradzież tytułowego Zwoju. Questy od daedr także nie są takie emocjonujące (nic nie przebije deszczu płonących psów). Jest parę ciekawych zadań, ale jednak brakuje tego, które urwałoby przysłowiowe jaja (jak wejście do świata wewnątrz obrazu i pokonanie namalowanych trolli bronią pokrytą terpentyną - znów Oblivion).

A i na portalu Skyrim Nexus pojawił się już pokaźny wysyp modów :)
Awatar użytkownika
Padre
IntroManiak
Kontakt:

Post autor: Padre »

highwind pisze:Mam już nabitą ponad stówkę (godzin, nie lv :P), a fun z rozgrywki ciągle płynie i płynie wartkim potokiem. Choć powolutku już słabnie, toteż dozuję sobie wrażenia, żeby mieć co porobić podczas drugiego podejścia. Tzn nie robię wszystkiego, specjalnie omijam wiele questów.
Psia, nie dałbym tak rady. Jestem wręcz obsesyjnym kompletystą i muszę za pierwszym razem zobaczyć ile się da, bo najczęściej nie mam ochoty na drugie przejście. No, Diablo 2 wyjątkiem ;-) Ale właśnie dlatego nie przepadam za erpegami ;-)
I explore the frontiers of safety! I laugh at danger, from a distance, and quietly, so as not to get all worked up.
Awatar użytkownika
Piorun23
Intro-wyjadacz

Post autor: Piorun23 »

Eeee, to ja cieńki jestem... 41h grania :(

Na razie kompletuje quest Towarzyszy Ysgramora :mrgreen:

ale, uwaga - na weekend robię sobie przerwę od Skyrima :wink:

Dostałem zaproszenie do beta testów Star Wars: the Old Republic :mrgreen: (yes yes yes :mrgreen: ) i własnie jestem w trakcie zasysania tych potwornych 21GB gry (z modułem testowym)
http://greenshadow23.deviantart.com/
Zapraszam :wink:

Tak jestem smętny jak kurhan na stepie, a tak samotny, jak wicher na morzu
a tak zbłąkany, jak liść na rozdrożu, a tak zwinięty, jak żmija w czerepie...

...może lepiej nie wiedzieć, że masz tylko siebie? ...lepiej karmić się "prawdą" że Bóg jest gdzieś... tylko zasnął...

Cynik jest draniem który złośliwie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jakim według wiary ludzi być powinien
Awatar użytkownika
highwind
Legenda Intro

Padre pisze:Psia, nie dałbym tak rady. Jestem wręcz obsesyjnym kompletystą i muszę za pierwszym razem zobaczyć ile się da, bo najczęściej nie mam ochoty na drugie przejście.
Ja gdybym chciał zrobić wszystko co się da w Skyrimie, to pewnie bym się przesycił i gra by mi zbrzydła. We wszystkie gry Beth grałem po kilka razy. W obku i morku dodatkowe replayability podkręcał fakt istnienia niezliczonych ilości modyfikacji do gry. To samo oba Mass Effecty, KotORy i inne RPGi gdzie grę można było przejść na dwa (lub więcej) wyraźnie odmiennych sposobów (Arcanum, Gothic). Jedyne gry które obsesyjnie maksowałem to stare Finale (od IV na Super Nintendo do VIII na PC/PSX).
Piorun23 pisze:Dostałem zaproszenie do beta testów Star Wars: the Old Republic
Ja bym wolał trzeciego KotORa ;) W MMO grałem ostatnio w początkowych latach liceum (Dark Eden, Kal Online, Silkroad Online). Stwierdziłem że za dużo czasu to zżera i rzuciłem w piźd*iec :P
Awatar użytkownika
Fist
Introwertyk

Post autor: Fist »

highwind pisze:Jest parę ciekawych zadań, ale jednak brakuje tego, które urwałoby przysłowiowe jaja (jak wejście do świata wewnątrz obrazu i pokonanie namalowanych trolli bronią pokrytą terpentyną - znów Oblivion)
Weź mi zdradź gdzie tego questa znajdę, bo jeśli to nie żart to chyba coś przeoczyłem, a jeśli to jednak żart, to już wiem, jakiego questa chcę w TES6 :P.

Swoją drogą, tak zanim jeszcze Skyrima zainstaluję: czy jest w nim też dostępna taka opcja, żeby do muzyki słyszanej w grze dodawać swoje własne pliki? (Weterani Morrowinda i Obliviona wiedzą, jak to się robi.) Bo mam ochotę sobie powrzucać do gry kilka utworów Two Steps From Hell :mrgreen: . Ponoć teraz jest większe rozróżnienie muzyki, już nie ma tak, że te same utwory grają w każdym miejscu - jest podział na karczmy, pory dnia, miasta, walki zwykłe i walki ze smokami... Cholera, jeśli to prawda, to audiofil taki jak ja będzie dostawał muzogazmu przy każdej sesji z grą...
Awatar użytkownika
highwind
Legenda Intro

Fist pisze:Weź mi zdradź gdzie tego questa znajdę, bo jeśli to nie żart to chyba coś przeoczyłem
To był któryś z "luźnych" questów miejskich (Cheydinhal). Tzn można było zasłyszeć od przechodnia na ulicy, że zaginął malarz i dziwne odgłosy dochodzą z jego domu (coś w tym stylu, już dobrze nie pamiętam, bo w obka ostatnio grałem dobre 2 lata temu).

SPOILER (tutaj masz dokładny opis, a na YT jest w cholerę filmików):
http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:A_Brush_With_Death
Fist pisze:czy jest w nim też dostępna taka opcja, żeby do muzyki słyszanej w grze dodawać swoje własne pliki?
Skyrim jest obsługiwany przez Steama. Może być z tym ciężko.
Awatar użytkownika
Fist
Introwertyk

To już jestem skonfundowany. Na kilku anglojęzycznych serwisach czytałem, że przez Steama Skyrim jedynie ściąga pliki, a do uruchomienia samej gry go nie trzeba.

Jeśli rzeczywiście Steam jest niezbędny... FFFFFFFFFFFUUUUUUUUUUU-
Awatar użytkownika
highwind
Legenda Intro

No i jak tam Skyrim? Gra ktoś jeszcze? Mi już się nie chce, nawet mimo coraz intensywniejszego wysypu modów :P
Schmalzler
Introwertyk

Post autor: Schmalzler »

Kiedy minął pierwszy opad szczeny Skyrim zaczął mnie Nudzić. Miałkie to jakieś, bez polotu. Dialogi w większości przewijam, bo są zwyczajnie nudne. Wędrując po Skyrim odczuwam totalny nihilizm egzystencjalny - mam wszystko gdzieś. Co mnie tam obchodzą jakieś smoki i trolle - lewy przycisk myszy, lewy przycisk myszy, lewy przycisk myszy. Co mnie tam dialogi - LPM, LPM, zapętlić. Wszystko jest ucacane, przemielone i przeżute, prowadzi się w zasadzie samo. Questów niby dużo, ale na 10 może 1 jest godny poświęcenia mu czasu. Zbyt duży kontrast w stosunku do takiego Wiedźmina 1 i 2.

Jestem też cholernie niewyspany i boli mnie ząb.
Keep talking, I'm diagnosing you.
Awatar użytkownika
Padre
IntroManiak
Kontakt:

Post autor: Padre »

Schmalzler pisze:Questów niby dużo, ale na 10 może 1 jest godny poświęcenia mu czasu. Zbyt duży kontrast w stosunku do takiego Wiedźmina 1 i 2.
Bring me twenty bear asses? ;-)
Uch, jak mnie to zbieractwo wkurzało w Sacred. Borderlands też jest ich pełny, jestem w połowie playthrough 2 i już nic nie cieszy. Giwery wypasione, postać zmaksowana... chyba odinstaluję by zrobić miejsce na coś innego.
I explore the frontiers of safety! I laugh at danger, from a distance, and quietly, so as not to get all worked up.
Awatar użytkownika
Wroblaka
Introwertyk
Kontakt:

Post autor: Wroblaka »

Jedyne w co grywam to Wizardry 8. Stare, mało znane, genialne. Klimat nie do opisania!
4w5 "Włóczęga"
Obrazek
Awatar użytkownika
highwind
Legenda Intro

Wroblaka pisze:Jedyne w co grywam to Wizardry 8. Stare, mało znane, genialne. Klimat nie do opisania!
Uuuu, Wizardry 8. Jedno z najlepszych RPGów w jakie grałem i jedno z niewielu, których nie ukończyłem. Ile razy się za nie brałem, chyba z 6, a jakoś nigdy nie udawało się dobrnąć do tego końca. Świetny steampunkowo-cyberpunkowy klimat, olbrzymie możliwości budowania drużyny, wielki świat z masą sekretów. Cudo. Szkoda, że twórcy mieli wielkie problemy z wydaniem tej gry, przez co nieco spóźniona, nie została odpowiednio doceniona.
Awatar użytkownika
Fist
Introwertyk

W Skyrima gram już od dobrych dwóch tygodni, jeszcze mi się nie znudził, ciągle jest świetny (a przynajmniej lepszy od Obliviona).

Tylko teraz robię sobie przerwę na Minecrafta :D
ODPOWIEDZ