Kot nie mój, z netu. Ale kiedyś sobie chyba sprawię, takie zakładki wolniej się zużywają od papierowych.

Hmm, czyli trzeba kupować po dwa egzemplarze? Jeden do używania z zakładką, a drugi bez.Piorun23 pisze:Inno, takie zakładki rosną i oburzają się przy próbie usunięcia z książki![]()

Cześć!Alojz pisze:Jako że to mój pierwszy post,
Witam wszystkich
Wiesz co dobre człowieku. :wink:Alojz pisze:Co do tematu to pasjonuje Mnie literatura faktu XX wieku w szczególności 2WŚ i radzieckie więziennictwo.
Co nie znaczy że nie lubię sięgnąć po jakąś ciekawą filozoficzno-psychologiczną książkę.
ŁAŁ, Wiesz co to są Opowiadania Kołymskie? Opowiadania Kołymskie Warłama Szałamowa?Alojz pisze:I tu nagle w Opowiadaniach Kołymskich
OJ z czasem nie raz poddasz w wątpliwość to stwierdzenie. :wink:Alojz pisze:I odkryłem się że jestem introwertykiem a nie świrem:P
ŁAŁ, Wiesz co to są Opowiadania Kołymskie? Opowiadania Kołymskie Warłama Szałamowa?hiksa pisze:Alojz pisze:I tu nagle w Opowiadaniach Kołymskich
Jej, jestem pod ogromnym pozytywnym wrażeniem. Naprawdę, nie spodziewałam się takiej wypowiedzi tym bardziej, że jest to literatura niszowa [bardzo niszowa] no może poza Sołżenicynem.Alojz pisze:.Po przeczytaniu Archipelagu Gułag, Gułagu, Innego Świata, Jednego dnia Iwana Denisowicza, wpadłem na reklamę na forum o 2WŚ. Jako że takich pozycji jest bardzo mało, zakupiłem i bardzo Sobie ją cenię:P
Powiem Ci, że to też jest mój konik, moja fascynacja i tak się czyta od książki do książki. A poza tym można to podpiąć pod zboczenie [przyszłe] zawodowe, z tym że to teoria grubymi nićmi szyta. Ale to niestety nie temat na ten dział.Alojz pisze:A Ty jak na to trafiłaś?
A już myślałam, jak zacząłeś z tym Sołżenicynem, że trafiłeś od nitki do kłębka. Szałamowa z Sołżenicynem łączy wiele więcej niż się wydaje, bo to właśnie Szałamow jest twórcą metafory "wyspa-gułag", wykorzystanej później przez Sołżenicyna jako "Archipelag Gułag". Czego zresztą Sołżenicyn nie ukrywał, a wręcz przeciwnie, chciał on napisać razem z Szałamowem książkę o łagrach, na co nie wyraził zgody Warłam Tichonowicz, ale nie będę więcej nudzić.Alojz pisze:Po przeczytaniu Archipelagu Gułag, Gułagu, Innego Świata, Jednego dnia Iwana Denisowicza, wpadłem na reklamę na forum o 2WŚ. Jako że takich pozycji jest bardzo mało, zakupiłem i bardzo Sobie ją cenię:P