Piątka jest najbardziej introwertycznym typem Enneagramu, z kolei Trójka jest typem najbardziej ekstrawertycznym.anusza0 pisze:w opisie jest nawet napisane że piątka jest typem intorwertcznym.
Enneagram;)
- Inno
- Legenda Intro
Re: Enneagram;)

-
szeryf
hmm bez wahania 5w4 i pozamiatane
opis nawet zgodny poza drobnostkami, ale zawsze szczegóły rażą najbardziej
- Draupnir
- Introrodek
robilam kilkakrotnie ennagram i wiem, że zmienia się w zależności od humoru. Nie przykładam wagi do nich
Draupnir pisze:robilam kilkakrotnie ennagram i wiem, że zmienia się w zależności od humoru. Nie przykładam wagi do nich
Dlatego chyba właśnie najtrafniejszy jest ten pierwszy raz, kiedy nie wiesz, czego sie spodziewać, tak myślę.
Zwyciężyłeś i przeto ulegam. Atoli odtąd umarłeś dla Świata, dla Nieba i dla Nadziei. We mnie istniałes i - spojrzyj w moją śmierć, spojrzyj wskorś tej, która jest Twoją postacią - jak doszczętnie zamordowałeś siebie samego.
~~Edgar Allan Poe (William Wilson)~~
~~Edgar Allan Poe (William Wilson)~~
- Inno
- Legenda Intro
To znaczy, że nie odpowiadasz zgodnie z prawdą. Widać nie znasz siebie, skoro odpowiedzi są zależne od Twojego przelotnego humoru. Trzeba spojrzeć głębiej.Draupnir pisze:robilam kilkakrotnie ennagram i wiem, że zmienia się w zależności od humoru. Nie przykładam wagi do nich

Jako, że mi się przypomniało, zrobiłem test jeszcze raz, ale tym razem wyszła mi jedynka bez skrzydeł chociaż myślę, że opis 1w9 ciągle lepiej pasuje. ;/
- Draupnir
- Introrodek
"Generalnie ludzie:
A) chcą dobrze, ale w rzeczywistości mnie nie rozumieją
B) są niekonsekwentni i nie zawsze mnie wspierają"
A teraz sytuacja: na początku człowiek olewany przez wszystkich, odczuwający brak wsparcia wybierze B. Zaczyna obracać się wśród ludzi, zaczynają się nim interesować powierzchownie. Wybierze A.
I tego typu rzeczy.. Ja miewam skrajnie zmienne nastroje i w takich kwestiach odpowiedzi bywają zmienne.
Najlepsze pytania typu:
"Inni ludzie postrzegają mnie jako osobę:
A) która odniosła sukces i jest godna podziwu
B) niezwykłą i oryginalną"
Szczerze, nie mam pojęcia co o mnie w rzeczywistości myślą, może wgl inaczej niż w tych dwóch przykładach (chyba nie trudno być np nieudacznikiem kompletnie zwykłym i nieoryginalnym?). Trzeba wybrać opcje środkową, a im częsciej ją wybiore tym mniejsze prawdopodobieństwo że ennagram wyjdzie rzetelny
A teraz sytuacja: na początku człowiek olewany przez wszystkich, odczuwający brak wsparcia wybierze B. Zaczyna obracać się wśród ludzi, zaczynają się nim interesować powierzchownie. Wybierze A.
I tego typu rzeczy.. Ja miewam skrajnie zmienne nastroje i w takich kwestiach odpowiedzi bywają zmienne.
Najlepsze pytania typu:
"Inni ludzie postrzegają mnie jako osobę:
A) która odniosła sukces i jest godna podziwu
B) niezwykłą i oryginalną"
Szczerze, nie mam pojęcia co o mnie w rzeczywistości myślą, może wgl inaczej niż w tych dwóch przykładach (chyba nie trudno być np nieudacznikiem kompletnie zwykłym i nieoryginalnym?). Trzeba wybrać opcje środkową, a im częsciej ją wybiore tym mniejsze prawdopodobieństwo że ennagram wyjdzie rzetelny
- Inno
- Legenda Intro
Tu nie chodzi o to, by człowiek odpowiadał na podstawie swojej aktualnej sytuacji życiowej, chwilowego nastroju etc., tylko rozpatrywał odpowiedzi przyglądając się całemu swojemu życiu, patrzył na tendencje i stałe w nim motywy.
Dlatego też jeden z autorów książki nt enneagramu napisał, że wg niego ten test powinni robić osoby dopiero po 40-stce, bo wtedy istnieje już pewność, że są w pełni ukształtowanymi ludźmi, którzy mogą się rzetelnie znać.
Dlatego też jeden z autorów książki nt enneagramu napisał, że wg niego ten test powinni robić osoby dopiero po 40-stce, bo wtedy istnieje już pewność, że są w pełni ukształtowanymi ludźmi, którzy mogą się rzetelnie znać.
W tym pytaniu chodzi o podejście odpowiadającej/ego, odczucia - czy wg niej/niego ludzie przeważnie robią tak czy siak, w końcu mamy słowo "generalnie". Dlatego młodzi ludzie, szczególnie nastolatki, mogą mieć problemy z wybraniem odpowiedzi.Draupnir pisze:"Generalnie ludzie:
Ale to jest test osobowości, a nie nastroju, więc trzeba patrzeć na swoje cechy osobowości a nie na nastrój.Draupnir pisze:Ja miewam skrajnie zmienne nastroje i w takich kwestiach odpowiedzi bywają zmienne.
Najważniejsze są opisy, testu można w ogóle nie robić, tylko przyporządkować sobie typ porównując opis z rzeczywistością.Senyan pisze:tym razem wyszła mi jedynka bez skrzydeł chociaż myślę, że opis 1w9 ciągle lepiej pasuje. ;/

- Draupnir
- Introrodek
Myślę, że coś może w tym byćInno pisze:[...]ten test powinni robić osoby dopiero po 40-stce, bo wtedy istnieje już pewność, że są w pełni ukształtowanymi ludźmi, którzy mogą się rzetelnie znać.[...]
- Piorun23
- Intro-wyjadacz
Zrobiłem sobie test po raz kolejny, bardzo dbając o to by odpowiadać tak jak jest, a nie tak jak bym chciał się widzieć i wyszło mi 4w5
I już nie wiem... 4w5 czy 5w4... z opisu bardziej pasuje czwórka... zwłaszcza ekscentryzm na max
I tu http://www.enneagraminstitute.com też wychodzi mi 4 z silnym izolacjonizmem piątki
Z resztą:
Cytat z Taraki
I to do mnie BARDZO pasuje
czyli na 99,999% 4w5 :wink:
I już nie wiem... 4w5 czy 5w4... z opisu bardziej pasuje czwórka... zwłaszcza ekscentryzm na max
I tu http://www.enneagraminstitute.com też wychodzi mi 4 z silnym izolacjonizmem piątki
Z resztą:
Wrażliwość na uczuciowe poruszenia i poczucie własnej wyjątkowości czyni z Czwórek dusze artystyczne: właściwa jest im zarówno estetyczna wrażliwość jak i zamiłowanie do artystycznej, twórczej ekspresji.Czwórka czuje się oryginalna i świadomie pracuje nad tym, aby osiągnąć swój własny styl: w ubiorze, w zewnętrznym wyglądzie, w sposobie wyrażania się...
Cytat z Taraki
I to do mnie BARDZO pasuje
czyli na 99,999% 4w5 :wink:
http://greenshadow23.deviantart.com/
Zapraszam :wink:
Tak jestem smętny jak kurhan na stepie, a tak samotny, jak wicher na morzu
a tak zbłąkany, jak liść na rozdrożu, a tak zwinięty, jak żmija w czerepie...
...może lepiej nie wiedzieć, że masz tylko siebie? ...lepiej karmić się "prawdą" że Bóg jest gdzieś... tylko zasnął...
Cynik jest draniem który złośliwie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jakim według wiary ludzi być powinien
Zapraszam :wink:
Tak jestem smętny jak kurhan na stepie, a tak samotny, jak wicher na morzu
a tak zbłąkany, jak liść na rozdrożu, a tak zwinięty, jak żmija w czerepie...
...może lepiej nie wiedzieć, że masz tylko siebie? ...lepiej karmić się "prawdą" że Bóg jest gdzieś... tylko zasnął...
Cynik jest draniem który złośliwie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jakim według wiary ludzi być powinien
- Lorenzo del Terro
- Wtajemniczony
Enneagram to sprawa zupełnie innej wagi. Jego działanie nie jest nam znane, a wiąże się on z działaniem prawa Oktaw w oparciu o prawo Trzech - idąc za literaturą Gurdżijewa. Ktoś sobie zapożyczył enneagram i stworzył wg niego test osobowości. Ludzie robią bardzo różne rzeczy z rzeczami, o których nic nie wiedzą. Jedni powieszą sobie symbol na szyi, inni podłożą go pod stół, żeby stał prosto, ktoś jeszcze inny wykorzysta go w sztuce, pokoloruje, pomaże i zostawi, a jeszcze ktoś będzie opierał na nim swoje życiowe decyzje, za każdym razem otrzymując zupełnie różne rezultaty. Tylko gdzie w tym wszystkim logika i po co tracić cenny czas?
-
The Witcher
- Wtajemniczony
-
GlebokiNick
To się chyba nazywa inwencja. Nie wiem co za problem skoro w mniejszym czy większym stopniu działa i ludzie są zadowoleni? Wiele rzeczy wywodzi się od innych rzeczy, a niektóre były wymyślane jako coś zupełnie innego. Za kilkadziesiąt lat być może ludzkość zapomni o obu tych zastosowaniach i będzie coś zupełnie innego ukrywało się pod słowem Enneagram.Lorenzo del Terro pisze:Ktoś sobie zapożyczył enneagram i stworzył wg niego test osobowości.