Jakie książki lubicie czytać?

Rozmowy o książkach, wierszach, gatunkach, postaciach literackich itp.
Awatar użytkownika
śnieżka
Introwertyk

Re: Jakie książki lubicie czytać?

Post autor: śnieżka »

'Wołanie w górach' Michała Jagiełły. Wczoraj dorwałam pierwsze wydanie, rozsypujące się i o pożółkłych kartkach. Podobno uczta przede mną - tak twierdzą w każdym razie ci, którzy czytali.
DerMeister
Zagubiona dusza

Post autor: DerMeister »

Witam

Podczas zapoznawania się z forum natrafiłem na taką wypowiedź użytkowniczki Inno:
Inno pisze:Chciałam np. przeczytać wszystkie większe działa literatury światowej, ułożyłam listę z tytułami powieści w porządku chronologicznym, bo chciałam czytać od powstałych najdawniej do najbardziej współczesnych, żeby prześledzić zmieniające się sposoby pisania w różnych epokach.
(temat: Ambitny vs. leniwy?)

Napisałem prywatną wiadomość. Zgodnie z sugestią Inno umieszczam ją jednak tutaj, aby inni też mogli skorzystać:
Bardzo ciekawy pomysł. Sam swego czasu uzupełniałem listę przeczytanych książek o pozycje powszechnie uważane za godne uwagi i interesuje mnie co mogłem pominąć. I tu moje pytanie: Masz jeszcze gdzieś tę listę?

Mile widziane oczywiście także wypowiedzi innych użytkowników forum. Z góry dzięki.

Pozdrawiam.

Piotr.
Awatar użytkownika
MetalMan
Intromajster

Post autor: MetalMan »

Mam[miałem] podobny pomysł, niestety teraz brak czasu... na mojej liście pojawiły się takie ciekawe pozycje jak Podstawy Fizyki[5 tomów], Szkoła Programowania w C, i nieśmiertelna Analiza matematyczna w zadaniach, wydanie 29 :roll: .
bede miał wiecej czasu, to wrócę do pomysłu, myślę jednak, że lepiej mi pójdzie planowanie co przeczytać i w jakiej kolejności, niż samo czytanie :lol:
"Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko pokonuje się trudności... nie znane w żadnym innym ustroju"

"The nine most terrifying words in the English language are: 'I'm from the government and I'm here to help.'"
Awatar użytkownika
Inno
Legenda Intro

Post autor: Inno »

DerMeister pisze:Masz jeszcze gdzieś tę listę?
Mam, i to nie jedną. ;) Ale to raczej listy podstawowe, więc nie wiem, czy do uzupełniania się przydarzą.
Moim pierwszym znaleziskiem była lista "Najbardziej znanych dzieł literatury światowej" Encyklopedii PWN:
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=446945.
Kupiłam sobie też "Dzieje literatury powszechnej" Jana Tomkowskiego, bo tam autor, i wymienia pozycje, i trochę na ich temat pisze.
MetalMan pisze:myślę jednak, że lepiej mi pójdzie planowanie co przeczytać i w jakiej kolejności, niż samo czytanie :lol:
Dla mnie planowanie jest zdecydowanie przyjemniejsze niż realizacja, czego efekty widać w wynikach: ostatnia pozycja z list (a to dopiero "Opowieści kartenberyjskie" Chaucera) przeczytana chyba z półtora roku temu. A tyle ciekawych książek nie-z-listy czeka. <wzdycha ciężko>
Obrazek
Awatar użytkownika
śnieżka
Introwertyk

O, jak fajnie, że w książkowym wątku coś się ruszyło:)
Lista z Encyklopedii PWN-u imponująca. Nie lada wyzwanie:)

Ja listy co prawda nigdy nie stworzyłam, ale przyjęłam inny, wymyślony przez siebie system - przeczytać choć po jednej książce z każdego państwa, gdzie tworzy się literaturę tzw. piękną.
Taka literacka mapa Świata.

No, także mam co czytać przez następnych kilka lat (państw mamy aktualnie 194;)).
Najpozytywniej do tej pory zaskoczył mnie kontakt z Azerbejdżanem i Japonią.
DerMeister
Zagubiona dusza

Bardzo interesująca lista. Część pozycji mam już za sobą, ale i tak pozostaje czytania na lata :D Jeszcze raz dzięki.
Awatar użytkownika
Ausencia
Intromajster

Post autor: Ausencia »

Przydatna jest tez biblionetka http://www.biblionetka.pl/. Tworzysz listę wszystkich ksiązek, oceniasz i na tej podstawie polecają Ci inne.
DerMeister
Zagubiona dusza

Znam Biblionetkę, mam tam konto od kilkunastu miesięcy. Nie chodziło mi jednak o książki dopasowane do mojego gustu, ani komercyjne rankingi. Interesował mnie wykaz arcydzieł literatury, niepodważalny kanon tego co "należy" przeczytać. I to otrzymałem w wyżej podlinkowanej liście.

Niemniej, zawsze musi być jakieś ale, także w tym wypadku. Lista jest moim zdaniem nieco niekompletna. Brakuje mi np. Folwarku zwierzęcego, Silmarilliona, Szczurzycy Grassa. A jeśli uznano za godne tego spisu Kod da Vinci czy HP, to można by też zmieścić Świat wg. Garpa, Forrest Gumpa, Maga, albo coś z twórczości Johna Updike.

Ogólnie na ok. 600 pozycji (nie chce mi się dokładnie liczyć :wink:) mam 54 przeczytane w całości i kilkanaście we fragmentach (w szkole i na studiach), dużo gorzej niż się spodziewałem :?

Nie pozostaje nic innego jak brać się do czytania.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Inno
Legenda Intro

Post autor: Inno »

Ausencia pisze:Przydatna jest tez biblionetka http://www.biblionetka.pl/. Tworzysz listę wszystkich ksiązek, oceniasz i na tej podstawie polecają Ci inne.
A ja się zagnieździłam tutaj: http://lubimyczytac.pl, przytulniej mi się tu wydaje.
DerMeister pisze:Niemniej, zawsze musi być jakieś ale, także w tym wypadku. Lista jest moim zdaniem nieco niekompletna.
Lista idealna nie jest, też miałam zastrzeżenia do kilku pozycji, no i jeśli nie wpisali na nią "Świata wg Garpa" to coś z nimi nie tak. Dlatego m.in. kupiłam książkę z wykazem ważnych dzieł literatury światowej. Z ww. listy nie mam zamiaru czytać wszystkich dzieł.
Obrazek
Awatar użytkownika
Padre
IntroManiak
Kontakt:

Post autor: Padre »

Ostatnio odswiezam sobie cykl "08/15" H. H. Kirsta. Alianci maja tylko "Paragraf 22", Niemcy jakby ciut wiecej ;-)
I explore the frontiers of safety! I laugh at danger, from a distance, and quietly, so as not to get all worked up.
Awatar użytkownika
śnieżka
Introwertyk

A propos PWN - jeśli ktoś ma coś upatrzonego to można dziś skorzystać:
http://gruper.pl/x.php/1,1272/PWN-Wydaw ... ukowe.html
http://ksiegarnia.pwn.pl/

Może komuś się przyda.

A aktualnie czytam 'Niewidzialne miasta' Italo Calvino.
Awatar użytkownika
air
Pobudzony intro

Post autor: air »

'Wołanie w górach' Michała Jagiełły. Wczoraj dorwałam pierwsze wydanie, rozsypujące się i o pożółkłych kartkach. Podobno uczta przede mną - tak twierdzą w każdym razie ci, którzy czytali.
Jak po uczcie? :wink: Ciekawa jestem, ponieważ jakis czas temu sama czytałam "Wołanie..."

Chociaż pan Michał - świetnie opisał sprawy ratownictwa - to jednak, numer jeden dla mnie nadal:
"Ludzie spod niebieskiego znaku" Stecki Konstanty
Awatar użytkownika
śnieżka
Introwertyk

Hej air! :) Po uczcie tęskno w góry.
Bardzo się cieszę, że przeczytałam - mało wiedziałam o historii TOPR-u i jego założycielach, no a opisy akcji zostaną w głowie ku przestrodze.
'Ludzi...' nie miałam okazji czytać. Pomorskie biblioteki są ubogie w książki o górskiej tematyce. :(

Widziałaś może film 'Błękitny krzyż'?
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/122449
Awatar użytkownika
air
Pobudzony intro

Post autor: air »

Tęskno w góry - powiadasz... Skąd ja to znam :twisted:
Co do książki "Ludzie spod niebieskiego znaku" postaram się coś załatwić dla Ciebie w tym miesiącu. Jak będę gotowa, dam znać na PW.

Co do filmu, to przeniosę naszą rozmowę do działu "Trekking" http://forum.introwertyzm.pl/viewtopic.php?f=7&t=454
Pola
Intronek

Post autor: Pola »

Ja już prawie nie pamiętam jakie lubię, bo od kilku lat czytam ciągle poradniki psychologiczne, żeby wreszcie zrozumieć, co jest ze mną nie tak. I co? okazało się, że brakowało mi tylko jednego słowa- introwertyzm, i już wiem, że wszystko ze mną "tak" :)
Kiedyś czytałam kryminały, przygodowe. Nie lubię fantastyki, a szkoda, bo widzę, że tu wielu fanów. Ale dzięki waszym wypowiedziom być może przeczytam jakąś fajną książkę z tego gatunku, bo może mi się tylko wydaje, że nie lubię? Jaką byście mi polecili na początek, żeby zachęciła mnie fantastyka?
Dość czytania poradników :)
Intro 95 % grupa A
INFP
ODPOWIEDZ