Jaki macie chronotyp? Poranne skowronki czy nocne sowy?
- Szopik
- Zagubiona dusza
Jaki macie chronotyp? Poranne skowronki czy nocne sowy?
Witam serdecznie. Czy jesteście porannymi skowronkami chodzącymi wcześnie spać i wcześnie wstającymi? Czy jednak nocnymi sowami chodzącymi późno spać i wstającymi późno? Ja zdecydowanie nocna sowa.
- Rafael
- Krypto-Extra
- Enneagram: 9w1
- MBTI: ISFJ
Re: Jaki macie chronotyp? Poranne skowronki czy nocne sowy?
Ja późno chodzę spać i wcześnie wstaje.
Atypowy jestem.
Atypowy jestem.
Nie o górę się potkniesz, ale o kamień.
- Szopik
- Zagubiona dusza
Rozumiem i podziwiam. Ja bym tak nie potrafił. Mam to szczęście, że mogę odespać do południa, bo przed południem mam akurat czas wolny. Wieczorem i w nocy jestem najbardziej kreatywny i mam najwięcej energii i chęci do życia. Przed południem nie mogę się pozbierać.
-
enter enigma
- Pobudzony intro
Całe życie byłam sową aż do 2023 roku, kiedy poszłam do pracy, w której musiałam wstawać codziennie o 4:00. Przepracowałam tam ponad rok i kompletnie rozregulowałam sobie rytm dobowy. Od tamtej pory miałam fazy i sowy, i skowronka, a przede wszystkim ciągłych pobudek w nocy i podsypiania w dzień. Teraz jestem na etapie chodzenia spać po północy, pobudek o 9:00 i drzemek w losowych porach w ciągu dnia.
Typowa sowa. W nocy czuję spokój, odpoczywam i ładuję baterie. Mogę siedzieć do rana pomimo wielkiego zmęczenia. Za to rano jestem nieprzytomna, wstaję do pracy dużo wcześniej niż muszę, żeby dojść do siebie. Tryb pracy zmianowej też nie pomaga.Mam poprzestawiwny zegar biologiczny i potrafię spać o dziwnych porach kiedy mam braki snu. Generalnie śpię za mało. Zawsze. Nie mam czasu.