KONIEC FORUM [*]

Wiadomości na temat działania forum, wydarzeń itp.
patha
Intromajster
Enneagram: 5w4
MBTI: INTP/J-T

KONIEC FORUM [*]

Post autor: patha »

W panelu ukazała się lakoniczna wiadomość:
od dnia 13.05.2024 brak możliwości rejestracji, od dnia 11.09.2024 21:37 forum tylko do odczytu - Zapraszamy na Discord https://discord.gg/3ZjxtrzU
Czyli oznacza to zakończenie działalności forum.

Czy wiadomo coś więcej dlaczego forum się zamyka? Czyżby właściciel forum się obraził, albo uznał, że wszyscy użytkownicy powinni się przenieść na Wykop ,bo on jest przyszłością internetu? Czy przyczyną są kwestie finansowe? Jeśli tak, to może dało by się jakoś uratować forum.

Nie ukrywam, że jest mi trochę przykro, ponieważ uważam fora internetowe za najlepszą możliwą platformę tworzenia społeczności w internecie. I są to artefakty z czasów, gdy jeszcze internet należał do normalnych ludzi, a nie do korporacji.
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Re: KONIEC FORUM [*]

Post autor: Drimlajner »

Co? Wykop nie jest przyszłością internetu. Wykop ma takie same spadki w liczbie użytkowników jak wszystkie inne portale.
Awatar użytkownika
jubei
IntroManiak

Post autor: jubei »

Myślę, że ci co zostali na forum i są aktywni mniej lub bardziej, również uważają, że taka odmiana aktywności (społecznej) jest spoko.
"Life is so unnecessary"
Awatar użytkownika
Rafael
Krypto-Extra
Enneagram: 9w1
MBTI: ISFJ

Post autor: Rafael »

patha pisze: 17 maja 2024, 22:31 Nie ukrywam, że jest mi trochę przykro, ponieważ uważam fora internetowe za najlepszą możliwą platformę tworzenia społeczności w internecie. I są to artefakty z czasów, gdy jeszcze internet należał do normalnych ludzi, a nie do korporacji.
Też tak uważam. :)
I dodam jeszcze, że te korporacyjne nastawione są na zysk właścicieli, a nie dobro użytkowników, a na dodatek słabo działają i wolno, a tu jest szybciutko i poprawnie.
Tego typu fora sprzyjają dłuższym i mądrzejszym wypowiedzią, dzięki uporządkowanej strukturze można wracać do tematów, poczytać co ludzie pisali kilkanaście lat temu. :ok:
Nie o górę się potkniesz, ale o kamień.
Awatar użytkownika
Coldman
Administrator
Enneagram: 4w5
MBTI: Szajs

Post autor: Coldman »

Ogólnie to tak:
Próbuje się dorwać do właściciela piszę mu na wszelkich możliwych kanałach w sprawie żeby to forum przejąć, bo naprawdę szkoda tylu lat.
Suffixowi po tylu latach to mu się ode chciało, sam bym tak zrobił jak on w jego sytuacji, dla niego to najprostsze wyjście.
Napisze jeszcze do drugiego admina on tam bardziej zna suffixa i może uda mu się pogadać.
Myślę, że widząc bieżące zainteresowanie, będzie skłonny do współpracy. W sumie co mu zależy, mogę tu gdzieś ładnie napisać później, że on przez tyle lat prowadził, pilnował płatności i wszelkie błędy kasował.
Awatar użytkownika
Rafael
Krypto-Extra

W takim razie po co blokować rejestracje. Nowi użytkownicy zawsze wprowadzają pewne ożywienie. :)
Poza tym są też i tacy, którzy rejestrują się tylko po to, by skontaktować się z kimś tu piszącym w celu nawiązania znajomości.
Obecnie nie jest to możliwe. :(
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

Post autor: Agon »

Może przekażcie forum jakiejś osobie, która zgodziłaby się za nie płacić i najlepiej jakby miała doświadczenie w prowadzeniu tego typu forów internetowych. Discord to nie to samo co forum.
Awatar użytkownika
Coldman
Administrator
Enneagram: 4w5
MBTI: Szajs

Post autor: Coldman »

Agon pisze: 21 maja 2024, 0:50 Może przekażcie forum jakiejś osobie, która zgodziłaby się za nie płacić i najlepiej jakby miała doświadczenie w prowadzeniu tego typu forów internetowych. Discord to nie to samo co forum.

Ale to koniec forum i discorda tak w sumie. To się jedno z drugim łączy.

Jak na razie to sufixx nie chce przekazać forum nikomu nawet mi...
Awatar użytkownika
Rafael
Krypto-Extra

Coldman pisze: 22 maja 2024, 16:12 Jak na razie to sufixx nie chce przekazać forum nikomu nawet mi...
W takim razie nie pozostaje nic innego jak założyć nowe forum na tym samym skrypcie php, z podobnymi działami, tylko na innej domenie i serwerze. Piszący tu użytkownicy zarejestrują się ponownie i każdy z nich utworzy swoje ulubione tematy, te które cieszą się stałą popularnością. :)
To na dobry początek powinno wystarczyć, a dalej to już wszystko potoczy się zwykłym trybem, zaczną powstawać nowe wątki, pojawiać się nowi użytkownicy i forum będzie się powoli rozwijać. :ok:

Nie wymyśliłem tego sam, wręcz przeciwnie opieram się na faktach.
Kiedyś na jednym z forów, gdzie byłem aktywny uległa uszkodzeniu baza danych, na tyle że nikt nie potrafił jej naprawić.
Zatem trzeba było wszystko zaczynać od porządku. Wszyscy dotychczasowi, aktywni użytkownicy się zarejestrowali w ciągu dwóch tygodni i forum ruszyło z jeszcze większym animuszem niż poprzednio. :)
Paradokslanie ten restart bardzo zwiększył aktywność i znacznie lepiej funkcjonowało jeszcze przez kilka lat, aż do momentu kiedy facebook pochłonął większość stałych bywalców i zostało zamknięte z powodu małe frekwencji. :(

Otóż forum to nie baza danych, skrypt, serwer, czy domena, to użytkownicy je tworzą i tylko od nich zależy czy będzie istniało, czy nie. :)
Awatar użytkownika
tonerek
Intro-wyjadacz

Post autor: tonerek »

Po pierwsze kto będzie za to płacił? Może się zrzucić?
Po drugie, czy nie ma jakiś frontendowych forumowych alternatyw do technologii sprzed 20 lat jaką jest phpbb? Jakieś angulary, reacty, nice-looking&fast front?
Awatar użytkownika
Fyapowah
Rozkręcony intro
MBTI: INTP
Kontakt:

Post autor: Fyapowah »

Patrzcie jakie rzeczy się zdarzają kiedy admin nie utrzymuje forum (hipotetycznie).

Image
Czucie i wiara silniej mówi do mnie
Niż mędrca szkiełko i oko.
patha
Intromajster
MBTI: INTP/J-T

Post autor: patha »

Drim pisze: 18 maja 2024, 0:19 Co? Wykop nie jest przyszłością internetu. Wykop ma takie same spadki w liczbie użytkowników jak wszystkie inne portale.
Ja tylko nawiązywałem do godziny zamknięcia forum :facepalm:
Coldman pisze: 22 maja 2024, 16:12
Agon pisze: 21 maja 2024, 0:50 Może przekażcie forum jakiejś osobie, która zgodziłaby się za nie płacić i najlepiej jakby miała doświadczenie w prowadzeniu tego typu forów internetowych. Discord to nie to samo co forum.

Ale to koniec forum i discorda tak w sumie. To się jedno z drugim łączy.

Jak na razie to sufixx nie chce przekazać forum nikomu nawet mi...
A co mu szkodzi właściwie? Ma podpisany kontrakt z chińską agencją wywiadowczą na dane użytkowników i ma tam klauzulę wyłączności?
Rafael pisze: 23 maja 2024, 13:59 W takim razie nie pozostaje nic innego jak założyć nowe forum na tym samym skrypcie php, z podobnymi działami, tylko na innej domenie i serwerze. Piszący tu użytkownicy zarejestrują się ponownie i każdy z nich utworzy swoje ulubione tematy, te które cieszą się stałą popularnością. :)
To na dobry początek powinno wystarczyć, a dalej to już wszystko potoczy się zwykłym trybem, zaczną powstawać nowe wątki, pojawiać się nowi użytkownicy i forum będzie się powoli rozwijać. :ok:
Może to się tak skończy.
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Post autor: Drimlajner »

patha pisze: 23 maja 2024, 21:49 Ja tylko nawiązywałem do godziny zamknięcia forum :facepalm:
Dwadzieścia jeden, trzydzieści siedem na zawsze w naszym serduszku :serce:
Awatar użytkownika
jubei
IntroManiak

Post autor: jubei »

Pamiętamy 9/11
"Life is so unnecessary"
Awatar użytkownika
Rafael
Krypto-Extra

tonerek pisze: 23 maja 2024, 18:03 Po drugie, czy nie ma jakiś frontendowych forumowych alternatyw do technologii sprzed 20 lat jaką jest phpbb?
Dla mnie niebieski phpbb ma sentymentalną wartość. :) :serce:
ODPOWIEDZ