ponuraczek pisze:Ktoś kiedyś powiedział, że zwątpienie jest początkiem wiary.
Pusty frazes
ponuraczek pisze:Nie twierdzę, że ta religia jest słuszna, nie mam pewności, czy Bóg istnieje. Tylko w to sobie wierzę i mam nadzieję. Nikt nikomu nic nie narzuca w obecnych czasach - masz wolną wolę, sam wybierasz, co myślisz.
Cuius regio eius religio. Nie wiem czy mam Ci przypominać jak w 1945 dzielono mieszkańców tego regionu na Polaków i Ruskich tnąc na oślep w to kto jaki odłam Chrześcijaństwa wyznaje. Katolik to Polak więc na zachód z nim, tam jego miejsce, a cerkiewny, choć w polskim biegły to nasz, Litwin, Rusin, on tu zostanie. Protestanci dostali łatkę folksdojczy, Niemców, a Żydzi... były filmiki to może teraz dla odmiany, piosenka ?
https://www.youtube.com/watch?v=KV4Rg2UFN0o
Obecnie Ministerstwo Spraw Wewnętrznych, to samo co kiedyś likwidowało kościoły i cerkwie, wyznacza działki pod nowe świątynie, Sikhów, Szyitów, Sunnitów, Mormonów... świat to sinusoida i wracamy do tego, od czego zaczynaliśmy, czyli politeizmu.
To co akurat myślę ja, czy każdy inny jeden Kowalski, wyciągnięty z tłumu do odpowiedzi, nie ma najmniejszego znaczenia. Ten który dzierży władzę, to przysłowiowe regio, to mityczne Ministerstwo Spraw Wewnętrznych, wybiera światopogląd swoich poddanych, niczym Mieszko Pierwszy Chrzcząc całe plemię Polan, niczym stawiająca na kulturowy mix odeszła w ostatnich wyborach władza.
No bo co może sobie myśleć człowiek w którego mieście powstały nagle trzy nowe świątynie ? Czy może mieć jakikolwiek własny światopogląd ? Pomyśli: to bałwochwalstwo, spalić siedliska szatana ! No ok, to policja i prokurator. Ci bogowie są równi twemu, pogódź się z tym, taki jest obowiązujący przekaz.
ponuraczek pisze:"MY" przynajmniej nie wyśmiewamy się z czyjegoś światopoglądu, jak to robią niektórzy wypowiadający się w temacie

Ja wiem ! Wam nie wolno ! Wyśmiewanie się to grzech, haram, нельзя. Uśmiechnij się, w stworzeniu hedonistów też jest cząstka boskiego planu, no bo jeśli nie, ani troszkę, nawet ociupinkę, to przecież bóg nie kiwnąłby najmniejszym palcem i "puf" nie było by nas na tym bożym świecie.
Nie, nie, nie i jeszcze raz: nie. Zsumowałem sobie czas trwania tych wszystkich filmików z załączonej playlisty i okazało się że to wszystko trwa prawie 4 godziny. Ja nie mam tyle czasu, ja mam życie, inne zainteresowania jakieś.
Dant3s pisze:Dlaczego to piszę w odniesieniu do Twojego postu? Ponieważ był tam odcinek o tym jak w swoich poszukiwaniach prawdy dowiedział się że chrześcijański bóg prawdopodobnie wywodzi się z politeizmu, stąd to pierwsze przykazanie

"prawdopodobnie" ? Och, dlaczego Chrześcijanie nie czytają Biblii ? Tam jest wszystko napisane