Enneagram;)
- Fyapowah
- Rozkręcony intro
- Enneagram: 5w4
- MBTI: INTP
- Kontakt:
Re: Enneagram;)
Typ 5: Analityk-Myśliciel
Piątki cenią wnikliwe obserwacje i pomysły. Postępują zgodnie z motywującą ich potrzebą dogłębnego poznania i zrozumienia rzeczy. Dążą do obiektywizmu, a ich zdolność do przemyśleń i intelektualna przenikliwość mogą często rzucać światło na rzeczy, które są dla innych zagadką. W swojej najlepszej formie Piątki są osobami wizjonerskimi i sprawiedliwymi, oferującymi dogłębne analizy i zrozumienie oraz postrzeganymi przez innych jako prawdziwi intelektualiści. Z drugiej strony słabiej ukształtowane Piątki mogą być również postrzegane jako osoby zdystansowane, ponieważ obracają się wyłącznie w sferze swoich własnych myśli i trzymają się z dala od wydarzeń wokół nich. Ogólnie rzecz biorąc, Piątki posiadają wielkie zdolności rozumienia i analizy. Mają zdolność osiągnięcia intelektualnego mistrzostwa względem wszystkiego, co je interesuje, stając się prawdziwymi ekspertami w wybranych przez siebie dziedzinach. W ten sposób dostarczają one dogłębnej analizy i wnikliwych obserwacji, które pozwalają zarówno im, jak i innym spojrzeć na świat w jasny i wnikliwy sposób.
Czucie i wiara silniej mówi do mnie
Niż mędrca szkiełko i oko.
- KierowcaInrzynier
- Pobudzony intro
- Kontakt:

Piątki cenią wnikliwe obserwacje i pomysły. Postępują zgodnie z motywującą ich potrzebą dogłębnego poznania i zrozumienia rzeczy. Dążą do obiektywizmu, a ich zdolność do przemyśleń i intelektualna przenikliwość mogą często rzucać światło na rzeczy, które są dla innych zagadką. W swojej najlepszej formie Piątki są osobami wizjonerskimi i sprawiedliwymi, oferującymi dogłębne analizy i zrozumienie oraz postrzeganymi przez innych jako prawdziwi intelektualiści. Z drugiej strony słabiej ukształtowane Piątki mogą być również postrzegane jako osoby zdystansowane, ponieważ obracają się wyłącznie w sferze swoich własnych myśli i trzymają się z dala od wydarzeń wokół nich. Ogólnie rzecz biorąc, Piątki posiadają wielkie zdolności rozumienia i analizy. Mają zdolność osiągnięcia intelektualnego mistrzostwa względem wszystkiego, co je interesuje, stając się prawdziwymi ekspertami w wybranych przez siebie dziedzinach. W ten sposób dostarczają one dogłębnej analizy i wnikliwych obserwacji, które pozwalają zarówno im, jak i innym spojrzeć na świat w jasny i wnikliwy sposób.
"Don't bend; don't water it down; don't try to make it logical; don't edit your own soul according to the fashion. Rather, follow your most intense obsessions mercilessly." - Franz Kafka
- tonerek
- Intro-wyjadacz
3,5,6Wygląda na to, że masz równo zaznaczone cechy trzech lub więcej typów Enneagramu. Możliwe jest także, że dobrze pasujesz do wszystkich tych typów. Z drugiej strony możliwe jest również, że po prostu odpowiedziałeś(aś) na pytania w taki sposób, który doprowadził do nieścisłych wyników, mimo że w rzeczywistości masz określony dla siebie typ Enneagramu. Nie jesteśmy w stanie stwierdzić, czy naprawdę jednakowo pasujesz do wszystkich tych typów, czy po prostu uzyskałeś(aś) równy wynik dla wszystkich z nich; dlatego też nie możemy zapewnić Ci bardziej osobistego opisu. Możesz jednak zapoznać się z powyższym wykresem, aby zobaczyć, dla którego typu uzyskałeś(aś) najsilniejszy wynik.
Heh
- Fyapowah
- Rozkręcony intro
- Kontakt:
Piątki cenią wnikliwe obserwacje i pomysły. Kieruje nimi motywującą je potrzeba dogłębnego poznania i zrozumienia rzeczy. W swojej najlepszej formie Piątki są osobami wizjonerskimi i sprawiedliwymi, oferującymi dogłębne analizy i zrozumienie oraz postrzeganymi przez innych jako prawdziwi intelektualiści. Ogólnie rzecz biorąc, Piątki posiadają wielkie możliwości rozumienia i analizy. Mają zdolność osiągnięcia intelektualnego mistrzostwa względem wszystkiego, co je interesuje, stając się prawdziwymi ekspertami w wybranych przez siebie dziedzinach. W ten sposób dostarczają one dogłębnej analizy i wnikliwych obserwacji, które pozwalają zarówno im, jak i innym spojrzeć na świat w jasny i wnikliwy sposób.
Czucie i wiara silniej mówi do mnie
- KierowcaInrzynier
- Pobudzony intro
- Kontakt:
Piątki cenią wnikliwe obserwacje i pomysły. Kieruje nimi motywującą je potrzeba dogłębnego poznania i zrozumienia rzeczy. W swojej najlepszej formie Piątki są osobami wizjonerskimi i sprawiedliwymi, oferującymi dogłębne analizy i zrozumienie oraz postrzeganymi przez innych jako prawdziwi intelektualiści. Ogólnie rzecz biorąc, Piątki posiadają wielkie możliwości rozumienia i analizy. Mają zdolność osiągnięcia intelektualnego mistrzostwa względem wszystkiego, co je interesuje, stając się prawdziwymi ekspertami w wybranych przez siebie dziedzinach. W ten sposób dostarczają one dogłębnej analizy i wnikliwych obserwacji, które pozwalają zarówno im, jak i innym spojrzeć na świat w jasny i wnikliwy sposób.
"Don't bend; don't water it down; don't try to make it logical; don't edit your own soul according to the fashion. Rather, follow your most intense obsessions mercilessly." - Franz Kafka
- bartek93
- Ambiwertyk
- Enneagram: 9w1
- MBTI: INFP
Mieszkam z ekspertką od ennea i wiem już, że mój tritype to 962 
I breathe the air of my beliefs
INFP 962(171) sp/so
INFP 962(171) sp/so

Na podstawie tego https://enneagram.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=3929 i tego https://enneagram.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=3951
Opierałem się też o to

Typy odpowiadające neurotyczności to typy intensywnie reagujące: 4, 6, 8
Typy pomiędzy to typy kompetentne: 5, 1, 3
Typy odpowiadające równowadze emocjonalnej to typy pozytywnego nastawienia: 9, 2, 7
Typy odpowiadające introwersji to typy wycofane: 4, 5, 9
Typy pomiędzy to typy zgodne: 6, 1, 2
Typy odpowiadające ekstrawersji to typy asertywne: 8, 3, 7
Czyli typowy flegmatyk to 9, typowy melancholik to 4, typowy choleryk to 8, a typowy sangwinik to 7. Neurotyk to 6, 1 jest pod każdym względem neutralny, a 2 jest emocjonalnie zrównoważony. 3 wychodzi na typowego ekstrawertyka, 1 na ambiwertyka, a 5 na typowego introwertyka. Ogólnie uważam podział na neurotyczność i równowagę emocjonalną za nieco średni, bo tak naprawdę każdy typ ma swoje lepsze i gorsze stany zdrowia psychicznego, bardziej chodzi o to że typy uznawane za neurotyczne mają tendencję do zwracania uwagę na negatywne strony życia i częściej bez oporów okazują negatywne emocje, a mogą mieć większe opory przed okazywaniem pozytywnych, za to typy do nich przeciwne mają zupełnie na odwrót i często robią dobrą minę do złej gry.
Teraz mi wyszło 5w4.
Kiedyś 1w9.
zgadza mi się teraz bardziej z 5w4. Najwyraźniej osobowość mi się zmieniła.
Kiedyś 1w9.
zgadza mi się teraz bardziej z 5w4. Najwyraźniej osobowość mi się zmieniła.