2021, koniec hegemonii Stanów Zjednoczonych?

Dyskusje dotyczące życia, społeczeństwa, polityki, filozofii itp.
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Re: 2021, koniec hegemonii Stanów Zjednoczonych?

Post autor: Drimlajner »

jubei pisze: 08 lip 2024, 21:17 Ja nie dopancerzę, ale może fabryka to zrobi..
Ok, spójrzmy na istniejące przykłady:

Image

Zakładając, że to nie jest modyfikacja stała (ale Schürzen również był doczepiany) i daje właściwości obronne (a daje), to i tak to przestało być czołgiem, a stało się działem pancernym.
jubei pisze: 08 lip 2024, 21:17 Jest nowy filmik lublionej krasnej Andromedy. T72 robią do nowego standardu. Tak jak pisałem. Robią z tego nowy tank T34. Tani ale wyposażony. I chyba na tych dwóch wersjach czołgów Krasnaja Armija stanie, bo mają pełno skorup w magazynach i też po walkach. Dziury po pociskach zalepią ale wsadzą nowe organy.
Ach, 84tyś wyprodukowanych T34. Ci co wiedzą, to wiedzą. T72 i reszta to pewnie ten sam przypadek.
jubei pisze: 08 lip 2024, 21:17 Zdecydowanie widzę tu nie tylko i myślenie z czasów IIWŚ ale i działanie. Pewnie zholowali kilka bradleyów i abramsów do testów.
No jestem ciekaw jak będą wyglądać wojska pancerne w działaniu po tych modernizacjach. Ale najlepsze że te maszyny niby nie są najnowsze. Albo znowu Rosjanie zostaną strolowani, gdy te ich modernizacje na dupe sie przydadzą, czy jednak faktycznie będą odpowiednio chronione. Moja intuicja podpowiada mi kolejne dwa sezony na Ukrainie.
Wystarczy zapoznać się z wnioskami z testów T14 Armata. Aktualnie zgrywają bodajże 100 sztuk w 2 Gwardyjskiej Dywizji Zmechanizowanej. Czołg jest zbyt drogi w użytkowaniu i nie zostanie wysłany na Ukrainę. Nie przewiduje się dalszych kontraktów na dostawę nowych T14.
jubei pisze: 08 lip 2024, 21:17 PS. Troche też mi przykro, że nie chcesz ulepszonego K2.
Mam flashbacki z przeszłości...
Obergefreiter Traumlajner! Wysadźcie w powietrze tą Panterę!
Ależ, ależ panie oberlejtnant! To jest marnotrawstwo Reich-marek publicznych!

ale może będę miał szczęście i na zwiedzanie Szosy Smoleńskiej wsadzą mnie do takiego fajnego ośmiukołowego transporterka. Brum, brum.
patha
Intromajster
Enneagram: 5w4
MBTI: INTP/J-T

Post autor: patha »

Drim pisze: 09 cze 2024, 21:51

Pora na mistrzostwa w rzucie Ahmedem przez granicę.
Te czołgi i hałubice to też na Ahmeda? :troll:

Piękne wideo, żołnierze różnych krajów, różnych narodowości, wszyscy zjednoczeni i walczący pod flagą jednego Imperium, jednego Cesarstwa :klaniam:

Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

patha pisze: 17 lip 2024, 18:40 Te czołgi i hałubice to też na Ahmeda? :troll:
Proponuję kopiować rozwiązania Izraelskie. Począwszy od muru, skończywszy na Ewangelii SI. Tak powiedziałem i powtórzę: analogiczne strefy w Europie będziemy tłumić w analogiczny sposób.
patha pisze: 17 lip 2024, 18:40 Piękne wideo, żołnierze różnych krajów, różnych narodowości, wszyscy zjednoczeni i walczący pod flagą jednego Imperium, jednego Cesarstwa :klaniam:
Wideo rzeczywiście jest trochę na wyrost. Ktoś mógłby pomyśleć i ja sam miałem takie refleksje, ale nie. Nie zrobiono nic w kierunku wspólnej europejskiej armii. Nie zrobiono nic w kierunku wspólnego europejskiego dowództwa. Wspólne zakupy broni, czy fundusze umożliwiające taki zakup są blokowane przez jedno prorosyjskie państwo członkowskie. Państwo którego roczna prezydencja w UE właśnie ma nadejść. Węgry.

Powyższe dedykuję wszystkim którzy chcieliby zobaczyć przeobrażenie Unii Europejskiej w Republikę Europejską. Jedno silne europejskie państwo, prawda. Nie wiem skąd pojawiło się hasło imperium.
Awatar użytkownika
Fyapowah
Rozkręcony intro
MBTI: INTP
Kontakt:

Post autor: Fyapowah »

Image

Thank you, USA.
Czucie i wiara silniej mówi do mnie
Niż mędrca szkiełko i oko.
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Ach. Objazdowy teatrzyk wyborczy dla Kołalskych z Ohajo.
patha
Intromajster

Fyapowah pisze: 18 lip 2024, 12:54
Thank you, USA.
Image

To tyle o krytyce "globalistów" przez nową ekipę Trumpa. :jump:

Awatar użytkownika
Fyapowah
Rozkręcony intro
MBTI: INTP
Kontakt:

Post autor: Fyapowah »

Czucie i wiara silniej mówi do mnie
Niż mędrca szkiełko i oko.
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Mój krótki komentarz odnośnie Unternehmen Zitadelle 2.0.

od 2 do 4 brygad plus jednostki pomocnicze tj. od 10 do 40 tyś. Standardowo, tak jak w innych przypadkach, mniejsze ilości brałbym jako te bliżej odpowiadające prawdzie. Awangarda plus wydzielone pododdziały, reszta prawdopodobnie przygotowana defensywnie. Zdobycie Kurska byłoby śmieszne, ale nie oszukujmy się, Rosjanie mają jakieś pułki zmotoryzowane w regionie i pewnie zdążyli już wszystko pościągać. Będą teraz sobie to wszystko odbijać w męczarniach podobnych do Bachmutu i Awdijiwki.

Operacja zamknie się w terytorium w trójkącie Sudża - Rylsk - Tetkino na korzyść Ukrainy. Potem konieczność obrony, ale kto ich tam wie.

Hipoteza. Gdyby Ukraina te jednostki skierowała do przełamania rosyjskiej obrony na kierunku np. na Melitopol to odnieśliby sukces, ale to co widzimy, to nie jest znowu takie złe posunięcie.

Moim zdaniem chodzi o zrobienie Ruskim psikusa i umocnienie swojej pozycji w negocjacjach. Tegoroczne rozmowy pokojowe rozbijały się o żądania strony rosyjskiej do dalszych ustępstw terytorialnych na rzecz Rosji. Rosja chce min. całego Chersońskiego itp. No to teraz mają inną sytuację do negocjacji i elo. Przygody drugiej armii świata.
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

https://forsal.pl/kraj/bezpieczenstwo/a ... -pols.html

Bo jak Twardego stracą, to go sobie odholują, a jak Tygrysa stracą, to go sobie nie odholują.
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Szalom bracia w kłamstwie muhameta xd. Ciekawa ta I Wojna Cyberpunkowa, nie powiem.
patha
Intromajster

Ktoś mi przypomni jakie jest casus belli zaatakowania Libanu przez Izrael, a także ataku terrorystycznego na pracowników administracji publicznej w tym kraju?
Bo chyba żadnego nie ma i nikt o to nie pyta.

Myślę, że szalony dyktator, Zesłany przez Yahwe, planuje wciągnięcie USA w wojnę przeciwko Iranowi, a żeby do niej przystąpić musi zniszczyć Hezbollah.I jeżeli Trump wygra zapewne mu się to uda.
Jedyna nadzieja na pokój na Bliskim Wschodzie leży teraz w wirówkach schowanych w bunkrach pod pasmami irańskich gór, które muszą szybko pracować by wzbogacić odpowiednią ilośc materiału na jedynie poważaną broń odstraszającą.
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

patha pisze: 24 wrz 2024, 1:11 Ktoś mi przypomni jakie jest casus belli zaatakowania Libanu przez Izrael, a także ataku terrorystycznego na pracowników administracji publicznej w tym kraju?
Chyba dekonspiracja, ale informację dopiero spływają.
patha pisze: 24 wrz 2024, 1:11 Myślę, że szalony dyktator, Zesłany przez Yahwe, planuje wciągnięcie USA w wojnę przeciwko Iranowi, a żeby do niej przystąpić musi zniszczyć Hezbollah.I jeżeli Trump wygra zapewne mu się to uda.
Biden, i jak mniemam również i Kamala, za wszelką cenę pragną utrzymać status quo w regionie. Jaki plan ma Trump?
patha pisze: 24 wrz 2024, 1:11 Jedyna nadzieja na pokój na Bliskim Wschodzie leży teraz w wirówkach schowanych w bunkrach pod pasmami irańskich gór, które muszą szybko pracować by wzbogacić odpowiednią ilośc materiału na jedynie poważaną broń odstraszającą.
Mossad ma chyba jakieś silniczki od sokowirówek do odsprzedaży po taniości.
patha
Intromajster

Drim pisze: 24 wrz 2024, 1:31
patha pisze: 24 wrz 2024, 1:11 Ktoś mi przypomni jakie jest casus belli zaatakowania Libanu przez Izrael, a także ataku terrorystycznego na pracowników administracji publicznej w tym kraju?
Chyba dekonspiracja, ale informację dopiero spływają.
Dekonspiracja? Oj, to aż strach umieszczać tego mema: :)
Image
Biden, i jak mniemam również i Kamala, za wszelką cenę pragną utrzymać status quo w regionie. Jaki plan ma Trump?
Jeszcze bardziej bezwarunkowe poparcie Izraela.

https://www.timesofisrael.com/in-book-k ... nt-jewish/
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

patha pisze: 24 wrz 2024, 12:44 Dekonspiracja?
Skoro Muhamed skumał, że pejdżery nie są halaal, to wypada mu wysłać kod rabatowy na zakup kolejnych, czyż nie?
patha pisze: 24 wrz 2024, 12:44 Jeszcze bardziej bezwarunkowe poparcie Izraela.

https://www.timesofisrael.com/in-book-k ... nt-jewish/
Nie wiem czy... skomplikowana i niecodzienna historia związków małżeńskich rodziny Trumpów przekłada się tak wprost na chęć atakowania Iranu, raczej nie. Operacja wojskowa zapewne będzie trudna, a wywiad dostarcza zaskakująco ciekawe informacje o Iranie.
patha
Intromajster

Drim pisze: 24 wrz 2024, 12:57 Nie wiem czy... skomplikowana i niecodzienna historia związków małżeńskich rodziny Trumpów przekłada się tak wprost na chęć atakowania Iranu, raczej nie. Operacja wojskowa zapewne będzie trudna, a wywiad dostarcza zaskakująco ciekawe informacje o Iranie.
Przesunięcie stolicy do Jerozolimy też nie było racjonalne z punktu widzenia interesów USA.
Cóż administracja Bidena, podobno Izraelowi nieprzychylna pokazała już swoje bezgraniczne poparcie Netanjahu, również we wszystkich jego zbrodniach wojennych, które szkalują wizerunek USA i podważają koncepcję Prawa Międzynarodowego, które było konstruktem na którym opiera się hegenomia USA. A w zamian Biden dostawał dyplomatycznie po pysku, gdy tylko czegoś chciał od Izraela . Można powiedzieć "żelazny sojusznik".

Więc nietrudno sobie wyobrazić jaki stopień poparcia dla Izraela będzie w przypadku, gdy u steru władzy zasiądzie prawdziwie pro-izraelski prezydent.

Poza tym myślę sobie, że Izrael mógłby to sprzedać Amerykanom jako koncepcję wojny-proxy z Chinami. Co prawda takiej koncepcji jeszcze nie słyszałem, ale wydaje się, że USA może jej potrzebować.
ODPOWIEDZ