Manga i Anime

Tutaj porozmawiać możemy o naszych zainteresowaniach, bardziej lub mniej popularnych pasjach czy nawet... dziwactwach :)
Awatar użytkownika
Vex Alpha
Intronek
Enneagram: 5w4
MBTI: INTP

Re: Manga i Anime

Post autor: Vex Alpha »

Chyba znalazłem interesujące miejsce, w którym znajdę sporo inspiracji.
Osobiście mocno polecam "Angel beats!" - 13 odcinkowa seria.
Awatar użytkownika
Fyapowah
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Fyapowah »

Dziwne, że na takim forum nikt jeszcze tego nie polecił, więc ja polecam anime Watamote (Watashi ga Motenai no wa Dou Kangaetemo Omaera ga Warui!).
Czucie i wiara silniej mówi do mnie
Niż mędrca szkiełko i oko.
zygmuntix
Introrodek

Post autor: zygmuntix »

Ja jestem wielkim fanem isekai ;) Wiem, że niektórzy fani nie cierpią, że co chwila ostatnio wychodzi nowy isekai, ale mi to bardzo pasuje. Szczególnie polecam Overlorda, obecnie leci 4 sezon :)
Awatar użytkownika
Kinio
Introwertyk
Enneagram: 4w5
MBTI: INFP

Post autor: Kinio »

zygmuntix pisze: 18 wrz 2022, 23:40 Ja jestem wielkim fanem isekai ;)
Shield Hero. Według mnie pozycja obowiązkowa dla każdego fana tej tematyki.
"Hope is heavy and uncomfortable, but it's also our greatest responsibility."
Krzyś
Intronek
MBTI: INTJ

Post autor: Krzyś »

Jestem nowy w temacie anime, obejrzalem SAO, demon slayer, attack on titans, tokyo ghoul i death note. Polecilibyscie jakies gore fantastyke? Chyba najlepiej wpasowuje sie w moj gust :)
\o/
Awatar użytkownika
Cichaj
Introrodek

Post autor: Cichaj »

Hellsing z pewnością, może Castlevania :D
Krzyś
Intronek

Castlevanie tez ogladalem nawet 2 razy ^^ zapomnialem dopisac, hellsinga sprawdze. dzieki!
\o/
Awatar użytkownika
Kinio
Introwertyk
MBTI: INFP

Post autor: Kinio »

@Krzyś Fantastyka plus gore to pierwsze co mi się nasuwa to Berserk, zupełnie pierwsza seria z 1997. Bardzo dobre w tych klimatach jest też Claymore jeżeli nie przeszkadza Ci, że trzeba dokańczać mangą bo anime urywa się w połowie całej historii. Tak czy owak, obie serie są świetne.
"Hope is heavy and uncomfortable, but it's also our greatest responsibility."
Awatar użytkownika
abandon
Intronek
MBTI: INFPT

Post autor: abandon »

Krzyś pisze: 30 wrz 2022, 19:55 Jestem nowy w temacie anime, obejrzalem SAO, demon slayer, attack on titans, tokyo ghoul i death note. Polecilibyscie jakies gore fantastyke? Chyba najlepiej wpasowuje sie w moj gust :)
Ninja scroll :P :P :P klasyka plusik czeski gore grind w zestawie)))

https://youtu.be/BgAwAc9O_eY :p :p
Jednej rzeczy trzeba się wystrzegać w tych sprawach: ciasnej małostkowości, pedanterii i tępej dosłowności. Wszystkie rzeczy są powiązane, wszystkie nici uchodzą do jednego kłębka. Czy zauważyliście, że między wierszami pewnych książek przelatują tłumnie jaskółki, całe wersety drgających, spiczastych jaskółek? Należy czytać z lotu tych ptaków...
Krzyś
Intronek

Dzięki wam bardzo! Zapisalem sobie do obejrzenia jak cos jeszcze wam przyjdzie do glowy to podsyłajcie ^^
\o/
Awatar użytkownika
KierowcaInrzynier
Introwertyk

Post autor: KierowcaInrzynier »

Fyapowah pisze: 14 lut 2021, 0:19 Dziwne, że na takim forum nikt jeszcze tego nie polecił, więc ja polecam anime Watamote (Watashi ga Motenai no wa Dou Kangaetemo Omaera ga Warui!).
Ja się często zastanawiam - czemu jest tak mało anime/powieści/czegokolwiek w kulturze o ludziach co mają podobnie jak Tomoko czy Satou z NHK. Sam próbowałem znaleźć coś więcej, ale pozostałe animacje są o pseudo-introwertykach, czyli rzekomo nieudaczników, ale dość obrotnych w towarzystwie i rozumiejący jakoś relacje międzyludzkie.

Na przykład, RE:Life. Typ niby 27 lat, przegraniec życiowy, ale jak wraca do szkoły to nagle wychodzi że się dobrze dogaduje z innymi, albo w wielu innych bajkach istnieje to głupie parcie na "normalność" co doprowadza mnie często do zażenowania.

Moje obecne gusta to lekkie i głupie bajki do zrelaksowania się. Azumanga, Nichijou, Girl's Last Tour i inne w tym typie.
Awatar użytkownika
jubei
IntroManiak

Post autor: jubei »

Na dużych białych ekranach leci właśnie MARS EXPRESS

Fabuła: najlepszy środek filmu. Na początku musiałem się przyzwyczaić i do kreski i o co tu chodzi. Ale potem zrobiło się ciekawie. Nie odjedziemy od porównania do GITSH, poza tym wszędzie tak reklamują. Końcóweczka filmu

Kreska: Trzeba się przyzwyczaić do braku cieni, pastelowych kolorków, tła bez detali. Ale z czasem oko się przyzwyczaja i w sumie, okazuje się być całość zgodna i już nie przeszkadza. Widać też nawiązania w niektórych momentach np. do pewnych chyba gier (światła miasta), itp. A samochody jadą trochę śmiesznie, bez drgnięcia, też już gdzieś widziałem w bajkach na PR2 jak byłem mały :P

Muzyka/Klimat: Nie jest najwyższych lotów, lub prawie tego nie ma. Może trochę widać pracy nad efektami dźwiękowymi.

Bez oceny, bo to nie ma znaczenia. Film dla fanów gatunku raczej. Warto pójść, bo i pod tym względem chyba mało jest dostępnego materiału w kinach, więc to takie lekartswo. Nie jest najwyższych lotów ale gdyby nie końcówka to byłaby całkiem fajna ale sztampowa historia.

W Muranowie idą też filmy Ghilbi, ale boję się pójść na to, czy mi się spodoba po latach...?
"Life is so unnecessary"
Awatar użytkownika
jubei
IntroManiak

Post autor: jubei »

Idąc w ślad za powyższym filmem, poszukałem co jeszcze w temacie może być ciekawego.

Otóż jest. Dosyć dobrze ocenianym jest Patlabor Movie 2. Anime ma uwaga 30 lat już, ale widać że dobrze zrobiony bo się strasznie nie zestarzał. Jak zwykle fabuła zbyt wydumana jak to u japońców, nagle pojawia się walka między wielkimi siłami, w tych latach może jakaś USA partizan mogli wywołać wśród widzów panikę.

Ale już nie czepiając się, grafika (według mnie) stoi na wysokim poziomie, jest wiele wrzutek różnych widoków, z googli, podczerwień, itp, nie jest nudnawo. Nie wiem czy to jest szczyt kreski nie-cyfrowego anime, ale mi naprawdę leży. Tła są zadbane, nie odstają od centrum ekranu - scena to jedna całość. Postacie nie odstają jak w nowych produkcjach gdzie często widzimy je cyfrowe na statycznym ręcznym tle.

Film nie był dla mnie znany, o dziwo nie wiem czemu nie był popularny, a czuje jakby zapożyczenia do innych franszyzn, albo to klimat epoki.

Temat muzyczny mogę słuchać kilka razy na napisach końcowych.

Jest jeszcze jedynka i chyba trzecia cześć, więc idę w oglądanie.

PS. Dostępne za darmo do oglądania w necie.
"Life is so unnecessary"
ODPOWIEDZ