Znane osoby będące introwertykami lub na takich wyglądające i ich opinie

W tym miejscu dyskutujemy o zjawisku introwertyzmu, o tym, jak wpłynął on na nasze życie, jakie są wady i zalety bycia introwertykiem.
Awatar użytkownika
jubei
IntroManiak

Znane osoby będące introwertykami lub na takich wyglądające i ich opinie

Post autor: jubei »

Miałem kilka typów osób, aż w końcu postanowiłem, że warto założyć o tym wątek.

Dlaczego? Bo introwertyk to nie = przegryw. Że się tak wyrażę nowofalowym słowem. Fakt, może trzeba przerobić więcej w życiu, ale w dorosłym czasem jest nawet ciekawie. Introwertyk może zostać sławną lub wpływową osobą. Niekoniecznie celebrytą, w dzisiejszym słowa tego rozumieniu. Ale kto z nas chciałby być celebrytą???

Na pierwszy ogień Cejrowski. cyt: "Ja t o w ogóle nie lubię ludzi" Na pytanie o to czy jest I czy E odpowiada nonszalancko że nie wie co to znaczy. Pan trochę jeszcze sprzed czasów tego forum chyba albo kokietuje.

Czas: 15:38
"Life is so unnecessary"
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

Re: Znane osoby będące introwertykami lub na takich wyglądające i ich opinie

Post autor: Agon »

jubei pisze: 16 maja 2024, 16:32 Na pierwszy ogień Cejrowski. cyt: "Ja t o w ogóle nie lubię ludzi" Na pytanie o to czy jest I czy E odpowiada nonszalancko że nie wie co to znaczy. Pan trochę jeszcze sprzed czasów tego forum chyba albo kokietuje.
Dużo ekstrawertyków nie lubi ludzi, szczególnie gdy są to ekstrawertycy cholerycy, albo gdy mają literkę T w MBTI, a akurat Cejrowski jest cholerykiem i ESTP

Introwertyk traci energię w otoczeniu ludzi (bo ma silnie działający twór siatkowaty - taka struktura w mózgu, która np. odpowiada za tłumienie reakcji emocjonalnych w otoczeniu innych osób), a Cejrowski ewidentnie ma dużo energii niezależnie od obecności innych ludzi, szybko reaguje, a jego zachowania nie są zahamowane.

Sugerowanie, że Cejrowski może być introwertykiem tylko dlatego, że w jednym wywiadzie wspomniał, że nie przepada za ludźmi :pac:
jubei pisze: 16 maja 2024, 16:32 Dlaczego? Bo introwertyk to nie = przegryw. Że się tak wyrażę nowofalowym słowem. Fakt, może trzeba przerobić więcej w życiu, ale w dorosłym czasem jest nawet ciekawie. Introwertyk może zostać sławną lub wpływową osobą. Niekoniecznie celebrytą, w dzisiejszym słowa tego rozumieniu. Ale kto z nas chciałby być celebrytą???
Jest wielu sławnych introwertyków i introwertyków nie-przegrywów, ale akurat Cejrowski to typowy ekstrawertyk.

Chcesz przykład introwertyka-wygrywa? Proszę bardzo: Elon Musk - najbogatszy człowiek świata i ewidentny introwertyk
Awatar użytkownika
Rafael
Krypto-Extra
Enneagram: 9w1
MBTI: ISFJ

Post autor: Rafael »

jubei pisze: 16 maja 2024, 16:32 Ale kto z nas chciałby być celebrytą???
Ja na pewno nie.
Nie lubię być sławny. ;)

@Agon
Lubiłem Cejrowskiego, gdy jeździł do Ameryki Łacińskiej i opowiadał o tym co tam zobaczył, przeczytałem kilka jego książek i faktycznie w stylu ESTP napisane.
Ale to typowanie jest poprawne na podstawie wywiadu, a on zawsze podkreślał, że prywatnie jest zupełnie inną osobą.
A jaką to nie wiemy, przecież nikt z nas go nie zna i typujący pewnie też. :facepalm:

Ja znałem wielu ESTP i jak na moje wyczucie to on w życiu prywatnym nie jest ESTP.
Może być natomiast ISTP.
To zresztą jest dość typowe dla wybitnych ISTP, że w życiu towarzyskim potrafią się zachowywać jak ESTP.
Wiele razy też wspominał, że ma taki, a nie inny zawód i starał się go wykonywać jak najlepiej, bo trzeba zarobić pieniądze jakoś przecież. ;)

Oba typy ISTP oraz ESTP bardzo lubią ryzyko i mocne wrażenia, a takie wyprawy do dżungli właśnie tego dostarczają. Jako młody człowiek nie chciał być celebrytą tylko podróżnikiem, celebrytą został przy okazji tych wypraw i tak to się dalej potoczyło. Ja śledzę jego karierę od samego początku i kiedyś był dużo lepszym człowiekiem. Media i sława go zepsuły.

Często ISTP, ESTP i ENTP tworzą specyficzne trio, szczególnie w okresie dorastania można ich spotkać w takim składzie.
Nie o górę się potkniesz, ale o kamień.
Awatar użytkownika
jubei
IntroManiak

Dzięki za rozpoczęcie dyskusji. Niestety nie zmienię już nazwy tematu.

Znani są introwertycy wśród aktorów.

Maciej Stuhr: "10 razy się zastanawiam zanim opublikuję posta"
Opowiada trochę o swoim życiu rodzinnym, zarówno relacji ojciec syn jaki swoje dzieci:

Jerzy Stuhr o swoim synie:
– Maciek ma introwertyczną naturę, tak jak ja.
"Life is so unnecessary"
katamara-n
Introrodek

Post autor: katamara-n »

jubei pisze: 16 maja 2024, 22:45 Dzięki za rozpoczęcie dyskusji. Niestety nie zmienię już nazwy tematu.

Znani są introwertycy wśród aktorów.

Maciej Stuhr: "10 razy się zastanawiam zanim opublikuję posta"
Opowiada trochę o swoim życiu rodzinnym, zarówno relacji ojciec syn jaki swoje dzieci:

Jerzy Stuhr o swoim synie:
– Maciek ma introwertyczną naturę, tak jak ja.
Świetna rozmowa , mnie się dobrze jej słuchało ;)

Po zobaczeniu nazwy tematu pierwsza osoba o jakiej pomyślałam to Kasia Nosowska. Wydaje się mieć bardzo intro naturę, pomimo wielu lat występowania na scenie. :) Znakomita artystka wg mnie
Awatar użytkownika
jubei
IntroManiak

Masz rację. Szkoda że akurat znalazłem Nosowską w takim komercyjnym kanale ale tytuł robi
https://youtu.be/9nTScgWKxY4
"Life is so unnecessary"
katamara-n
Introrodek

Post autor: katamara-n »

jubei pisze: 20 lip 2024, 20:30 Masz rację. Szkoda że akurat znalazłem Nosowską w takim komercyjnym kanale ale tytuł robi
https://youtu.be/9nTScgWKxY4
Komercyjny czy niekomercyjny, rozmowy dobrze się słuchało.
Awatar użytkownika
Asperger
Introwertyk
MBTI: INTP

Post autor: Asperger »

Greta Garbo

"Chcę być sama". Jeśli ona nie była intro, to ja jestem linoskoczek. Walczyła ze swoją chorobą, szło nieźle. Lecz w 1941 przegrała.
ODPOWIEDZ