Miałem kilka typów osób, aż w końcu postanowiłem, że warto założyć o tym wątek.
Dlaczego? Bo introwertyk to nie = przegryw. Że się tak wyrażę nowofalowym słowem. Fakt, może trzeba przerobić więcej w życiu, ale w dorosłym czasem jest nawet ciekawie. Introwertyk może zostać sławną lub wpływową osobą. Niekoniecznie celebrytą, w dzisiejszym słowa tego rozumieniu. Ale kto z nas chciałby być celebrytą???
Na pierwszy ogień Cejrowski. cyt: "Ja t o w ogóle nie lubię ludzi" Na pytanie o to czy jest I czy E odpowiada nonszalancko że nie wie co to znaczy. Pan trochę jeszcze sprzed czasów tego forum chyba albo kokietuje.
Czas: 15:38
Znane osoby będące introwertykami lub na takich wyglądające i ich opinie
Re: Znane osoby będące introwertykami lub na takich wyglądające i ich opinie
Dużo ekstrawertyków nie lubi ludzi, szczególnie gdy są to ekstrawertycy cholerycy, albo gdy mają literkę T w MBTI, a akurat Cejrowski jest cholerykiem i ESTP
Introwertyk traci energię w otoczeniu ludzi (bo ma silnie działający twór siatkowaty - taka struktura w mózgu, która np. odpowiada za tłumienie reakcji emocjonalnych w otoczeniu innych osób), a Cejrowski ewidentnie ma dużo energii niezależnie od obecności innych ludzi, szybko reaguje, a jego zachowania nie są zahamowane.
Sugerowanie, że Cejrowski może być introwertykiem tylko dlatego, że w jednym wywiadzie wspomniał, że nie przepada za ludźmi

Jest wielu sławnych introwertyków i introwertyków nie-przegrywów, ale akurat Cejrowski to typowy ekstrawertyk.jubei pisze: ↑16 maja 2024, 16:32 Dlaczego? Bo introwertyk to nie = przegryw. Że się tak wyrażę nowofalowym słowem. Fakt, może trzeba przerobić więcej w życiu, ale w dorosłym czasem jest nawet ciekawie. Introwertyk może zostać sławną lub wpływową osobą. Niekoniecznie celebrytą, w dzisiejszym słowa tego rozumieniu. Ale kto z nas chciałby być celebrytą???
Chcesz przykład introwertyka-wygrywa? Proszę bardzo: Elon Musk - najbogatszy człowiek świata i ewidentny introwertyk
- Rafael
- Krypto-Extra
- Enneagram: 9w1
- MBTI: ISFJ
Ja na pewno nie.
Nie lubię być sławny.

@Agon
Lubiłem Cejrowskiego, gdy jeździł do Ameryki Łacińskiej i opowiadał o tym co tam zobaczył, przeczytałem kilka jego książek i faktycznie w stylu ESTP napisane.
Ale to typowanie jest poprawne na podstawie wywiadu, a on zawsze podkreślał, że prywatnie jest zupełnie inną osobą.
A jaką to nie wiemy, przecież nikt z nas go nie zna i typujący pewnie też.

Ja znałem wielu ESTP i jak na moje wyczucie to on w życiu prywatnym nie jest ESTP.
Może być natomiast ISTP.
To zresztą jest dość typowe dla wybitnych ISTP, że w życiu towarzyskim potrafią się zachowywać jak ESTP.
Wiele razy też wspominał, że ma taki, a nie inny zawód i starał się go wykonywać jak najlepiej, bo trzeba zarobić pieniądze jakoś przecież.

Oba typy ISTP oraz ESTP bardzo lubią ryzyko i mocne wrażenia, a takie wyprawy do dżungli właśnie tego dostarczają. Jako młody człowiek nie chciał być celebrytą tylko podróżnikiem, celebrytą został przy okazji tych wypraw i tak to się dalej potoczyło. Ja śledzę jego karierę od samego początku i kiedyś był dużo lepszym człowiekiem. Media i sława go zepsuły.
Często ISTP, ESTP i ENTP tworzą specyficzne trio, szczególnie w okresie dorastania można ich spotkać w takim składzie.
Nie o górę się potkniesz, ale o kamień.
Dzięki za rozpoczęcie dyskusji. Niestety nie zmienię już nazwy tematu.
Znani są introwertycy wśród aktorów.
Maciej Stuhr: "10 razy się zastanawiam zanim opublikuję posta"
Opowiada trochę o swoim życiu rodzinnym, zarówno relacji ojciec syn jaki swoje dzieci:
Jerzy Stuhr o swoim synie:
– Maciek ma introwertyczną naturę, tak jak ja.
Opowiada trochę o swoim życiu rodzinnym, zarówno relacji ojciec syn jaki swoje dzieci:
"Life is so unnecessary"
-
- Introrodek
Świetna rozmowa , mnie się dobrze jej słuchałojubei pisze: ↑16 maja 2024, 22:45 Dzięki za rozpoczęcie dyskusji. Niestety nie zmienię już nazwy tematu.

Po zobaczeniu nazwy tematu pierwsza osoba o jakiej pomyślałam to Kasia Nosowska. Wydaje się mieć bardzo intro naturę, pomimo wielu lat występowania na scenie.

Masz rację. Szkoda że akurat znalazłem Nosowską w takim komercyjnym kanale ale tytuł robi
https://youtu.be/9nTScgWKxY4
"Life is so unnecessary"
-
- Introrodek
Komercyjny czy niekomercyjny, rozmowy dobrze się słuchało.jubei pisze: ↑20 lip 2024, 20:30 Masz rację. Szkoda że akurat znalazłem Nosowską w takim komercyjnym kanale ale tytuł robi